Meldingen
Alles wissen

Heb je wel of niet methonol bij zuivere stookwijn?

Pagina 2 / 5

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

sulfiet,is die na het stoken weg?

Ik denk dat er van elke chemische verbinding er wel iets (een uiterst minimale hoeveelheid) meekomt in het distillaat.
Alleen een laboratorium kan hier duidelijkheid in brengen.
Sulfiet,ook wel E-nummer 220-228 is mogelijk kankerverwekkend.
Overige risico's:

  • allergieën
  • darmstoornissen
  • longirritaties
  • bemoeilijkt de vitamine B opname
  • misselijkheid
  • astma
  • neurologische aandoeningen (lees: hoofdpijn)

Meer info over sulfiet: <klik>

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus daar mischien die hoofdpijn van de laatste tijd,niet altijd maar wel vaker,krijg ik van wijn ook.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sulfiet komt van nature ook in wijn door de vergisting. Het is echter maar een heel klein beetje. Als je de wijn niet gaat bewaren of vervoeren maar direct stoken is het niet zinvol om dit nog toe te voegen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ChrisV ,In de meeste gevallen gaat sulfiet verbinding aan met aldehyden en suikers in jou brouwsel en kan die niet meer verdampen bij distileren . Dus zal je daar geen last van hebben .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Aha Robbert dan is het probleem te veel glazen,gecombineerd met weinig slaap en vermoeidheid,ik heb normaal als ik wijn drink s’morgens barstende hoofdpijn.nu had ik dat af en toe,ik denk dat het een beetje met vermoeidheid te maken had,ben de laatste tijd erg druk bezig en slaap te weinig,want normaal heb ik nergens last van.maar dacht ,mischien komt er met stoken nog sulfiet mee.dank je voor je antwoord.gr.Chris.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

paar bakken koffie of even kouwen op stukje kinabast en je springt weer over hekken ! ??

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Drink al 20 koppen per dag,en die hekken spring ik al over zijn 15cm hoog,zal een een paar dagen rustig aandoen,maar die ik naar school breng werken soms niet mee,?zijn bandieten met een hoofdman?hou er maar 8 tam en dan ook nog het verkeer in de gaten houden,vreet energie,maar verder zijn ze gek op die ouwe.dus worden wel rustiger.spuit de voorloop als luchtverfrisser in de bus????ruikt naar appels.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je leeft een gelukkig leven ! Die voorloop kun je ook toilet tegeltjes mee op poetsen . ! Ruikt ook fris en als er iemand is geweest ruikt het alsof iemand in de boomgaard heb zitten kakken ??

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet of ik een nieuw topic moet starten of hier verder mag?

Mijn stookwijn is nu na 3 weken uitgegist. Alle dode cellen zijn mooi bezonken en heb een heldere stookwijn. Maar wat ik zeer vreemd vind, ik meet geen alcohol. Het ruikt en smaakt  naar alcohol. Maar als ik de alcohol met een alcoholmeter weeg geeft hij o% aan. De meter is van het merk "VINOFERM" en enkel voor het meten van alcohol met een schaal van 0 tot 100. Op de verpakking staat: "Niet voor wijn, bier en likeur. Enkel voor water - alcoholmengsel". Ik ga ervan uit dat de verkoopster  mij de juiste meter verkocht heeft daar ze wist waarvoor het was en ik ook daar de gist gekocht heb. Zou er iets mis zijn met de stookwijn of scheelt er iets met de alcoholmeter?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een alcoholmeter is niet geschikt om het alcoholgehalte van een stookwijn te bepalen.  Hiervoor heb je een vinometer of een refractometer nodig.  Nog beter is een SG-meter.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt met een alcoholmeter geen alcohol in stookwijn meten, daar moet je of een vinometer voor gebruiken of je had met een refractometer je start SG en eind SG moeten meten en zo je alcoholpercentage uitrekenen. Maar er zit alcohol in dat is zeker. De alcoholmeter die je nu hebt is voor destilaat.

 

Je kunt hier gewoon verder gaan hoor, "off topic" kent (haast) niemand op het stookforum 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dus gewoon stoken,ik meet niets.uitgegist even rusten en stoken komt heel zeker goed.gr.Chris.en sucses.?

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedank aan iedereen voor de goede reactie's en tips en bereidwilligheid om te antwoorden.
Ik heb hier al veel bijgeleerd.
Ja, het zal waarschijnlijk een misverstand geweest zijn tussen ik en de verkoopster.
We hadden het over stookwijn, destilleren, aflengen enz. En ze zal mij waarschijnlijk een meter willen meegeven voor na het destilleren om het alcoholgehalte te meten. Maar geen probleem want ik hoef inderdaad het percentage van de stookwijn niet te kennen.
Door ook nog eens rond te surfen op het forum heb ik nog enkele antwoorden gevonden van vragen waar ik nog mee zat.
Mijn ketel ga ik zelf (proberen te) maken. Ik ben mecanieker en dus moet dit wel lukken en het is trouwens een leuke bezigheid.
Om te beginnen en proberen zal ik alles zeer eenvoudig en basic houden en kijken hoe ver ik kom. Daarna kan ik mij er verder in verdiepen en uitbouwen.

Ok; Nu heb ik dus de stookwijn. Ik heb er nog eens van geproeft en ik moet zeggen hij is zeer lekker.
Ik ben wel aangenaam verrast want als beginner wist ik niet dat dit kon door enkel water en suiker te vergisten.
Het smaakt een beetje naar fruit jenever en is zeer lekker om zo te drinken.
Als ik alles goed begrijp kan ik er nu eigenlijk 2 kanten mee op:
- Destilleren of zuiver drinken.
- Kan ik bijvoorbeeld aan de gemaakte stookwijn als ik deze zuiver wil drinken er fruit aan toevoegen en een tijd laten staan om te laten trekken en gebruiken als fruit jenever?

Nu heb ik nog iets waar ik nog niet direct een antwoord op gevonden heb.
1) Moet je al opletten voor methanol van in de stookwijn of enkel van tijdens het destilleren?
Ik heb nu zuivere stookwijn gemaakt van enkel water en suiker.
Volgens de vele info is deze veilig en is er door deze methode geen methanol vorming.
Ik weet nu ondertussen dat tijdens het distelleren van stookwijn waar fruit of fruit met houtdelen aan toegevoegt zijn er methanol vorming is.
Maar:
Stel dat ik bijvoorbeeld bij een volgende stookwijn vanaf de start stookwijn wil maken met fruit (en-of) met de houtdelen ervan, heb ik na de uitgisting dan al kans op methanol vergiftiging van in de stookwijn indien ik er zo eens wil van drinken of enkel bij het destilleren?
Dank u.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een stookwijn, zoals het woord zelf al aangeeft, dient om te stoken (destilleren dus).  Ik weet niet of je al wat gedronken had voordien, maar een suiker/waterstookwijn zo drinken en erbovenop nog lekker vinden heb ik nog nooit meegemaakt.  Ik weet ook niet wat jij lekker vindt, maar mijn stookwijn is maar een zurig zootje hoor als ie is uitgegist.

Beantwoorden
Berichten: 31
(@dutchcourage)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een oude benaaming voor Methanol ( MEOH ) is "Houtgeest" Methanol komt namelijk voor in hout,takjes,pitten en fruit, ( eet je een appel dan zal de daar inwezige methanol in je lichaam omgezet worden in formaline maar das een heel ander verhaal) ,
Een proefje welk je zou kunnen doen is een klein beetje voorloop laten branden methanol geeft een meer oranje achtige verbranding , ethanol daar aan tegen een blauwe vlam ( vandaar dat we in daglicht deze niet goed waarnemen ) dit is echter geen 100% test maar wel een aardige indicator .
En last but not least een tip vuur is gevaarlijk ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?