Hallo;
Ik ben een beginnende stoker.
Om niet veelvuldig de zelfde vragen te stellen die (eventueel) al aan bod gekomen zijn, heb ik eerst
zorgvuldig veel documentatie doorgenomen.
Maar ik blijf toch nog altijd met een vraag zitten betreffende stookwijn en voorloop waar ik veel tegenstrijdige meningen over tegenkom betreffende Methonol.
Ik heb (zuivere) stookwijn gemaakt van volgende formule:
- 25 liter water
- 8 kilo suiker
- 1 zakje TURBO-8 gist alcoferm voor 25 l
Nu is mijn vraag:
Als je op deze manier stookwijn maakt heb je dan methonol en voorloop of niet?
Ik lees veel tegenstrijdige meningen maar voor alle zekerheid en veiligheid wil ik toch nog eens jullie ervaringen.
De volgende antwoorden kom ik tegen:
1) Enkel met water, suiker en gist heb je geen methonol en voorloop zolang je maar geen vruchten gebruikt. Dus er is geen enkel risico.
2) Je hebt altijd methonol en voorloop op welke wijze je ook je stookwijn maakt.
3) Je hebt op deze wijze geen methanol maar voor alle zekerheid is het toch beter voorloop weg te gooien????
Alvast bedankt voor de reactie's
Als ik het goed meen te zeggen heb je bij pure suiker vergisting geen methanol vorming. Methanol wordt gevormd door pectines in schillen van fruit e.d.
Persoonlijk zou ik voor het laatste antwoord gaan. Maak het standaard dat je altijd de voorloop er af haalt, dan wordt het een gewoonte en maak je minder snel de fout als je fruit destileerd.
1% van de ketelinhoud vloeistof is genoeg voor suiker bij fruit doe ik meestal 2%. Blijf proeven als het niet meer hard/spiritus achtig proeft ben je door de meeste voorloop heen.
Gr.
Een vergisting met alleen suiker geeft geen methanol. Je hebt wel voorloop die er af moet worden gehaald.
Die voorloop stinkt. Behalve met reflux is me opgevallen.
Ik kan me overigens ook herinneren van de tijd voor de t500 en Granfather, opa spreekt, dat de stinkende voorloop het hoogste alcoholpercentage heeft van de hele stook. Dat speelt niet bij reflux of beduidend minder. Althans zo ervaar ik dat.
Eric22, gooi al die meningen van anderen maar overboord. Om het in 1 zin te zeggen:
Bij suikervergisting komt methanol /varianten in de scheikundige formule niet voor.
de stinkende voorloop het hoogste alcoholpercentage heeft van de hele stook.
Klopt, daarom gaan de meesten hier voor kwaliteit en is die paar ML aan voorloop weggooien geen verspilling maar een verrijking van je distillaat kwaliteit.
Ik stook alleen fruit,ik laat mijn ketel open staan als het op themp.komt laat ik de ketel nog even open staan de methanol verdwijnt dan al,ik sluit mijn ketel en gooi 2-3 borrelglaasjes weg.probleem opgelost.
Als het al een probleem is. Gooi weg die 3glaasjes want het is niet lekker. Precies zoals Nimrax schreef.
Dat methanol er met de voorloop al uit is, is al een oud verhaal en het ligt ook voor de hand om dat te denken vanwege het lage kookpunt. Maar het blijkt niet waar te zijn als je daadwerkelijk gaat meten tijdens de hele stook. Sterker nog: als je het in je wijn hebt, raak je het niet meer helemaal kwijt.
Het wordt al gevormd tijdens het rijpen van het fruit en nog meer bij het maken van sap. Zeker als je pectoenzym gebruikt. Het zit dus in de meeste (vruchten)wijnen, maar niet of vrijwel niet in bier of stookwijn van andere grondstoffen, zoals aardappels en rietsuiker.
De voorloop is dus vooral nuttig om de vieze, laagkokende stofjes kwijt te raken. Voor een aantal werkt dat wel, omdat ze inderdaad in het begin overkomen en later niet meer gevonden worden. Maar die voorloop doe je graag weg, want die stinkt en smaakt vies. (Methanol is reuk- en smaakloos.)
Ik verwarm mijn stookwijn en -bier voor en laat de pan soms ook even walmen, in de hoop (net als ChrisV.) dat ik dan al wat voorloop kwijt ben. Nooit gecontroleerd of dat waar is, trouwens. Maar methanol raak je er niet mee kwijt, evenmin als met voorloop.
Overigens is dat ook niet heel erg: voor je doodgaat aan de methanol in jouw distillaat ben je al lang en breed dood aan de ethanol. En zolang je in de olie bent van ethanol, wordt de methanol in de wacht gezet door je lever en ga je daar dus niet aan dood.
@Lummel: Uiteraard heeft de voorloop het hoogste percentage alcohol: op dat moment heeft de ketel nog het hoogste percentage, dus de damp ook. Vanaf dat punt wordt in het hele systeem het percentage lager.
Kees dat is de theorie. Toen ik net de t500 had viel het mij de eerste keren op dat de 2e liter een hoger percentage had als de eerste liter. Heb het over Suikermash.
tegenwoordig meet ik niet meer want dat apparaat doet gewoon zijn ding maar dat is mijn ervaring. Wellicht hebben andere stokers deze ervaring ook.
Grappig dat je dat opmerkte! Er wordt inderdaad altijd van uit gegaan dat de stook hoog begint en zo heb ik het ook in alle grafiekjes gezien. Maar naar mijn ervaring klopt dat lang niet altijd, inderdaad.
Op HomeDistllers is de vraag gesteld, hoe dat te verklaren is en ik heb nog geen eenduidig antwoord gezien. Ik dacht zelf aan merkwaardigheden in de dampsnelheid en de condensatie in de kop van de kolom/ketel. Anderen dachten aan een overmaat van bijkomende stofjes die het sg beïnvloeden en zo een schijnbare verlaging van alcohol veroorzaken.
Als we dat serieus willen weten, kunnen we beter een aparte draad opzetten. Maar eigenlijk heb ik dezelfde houding als jij: het zal wel.
Zie https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=68&t=70848
En https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=33&t=40606 over methanol.
I.d.d . kees . er zijn veel variabelen die percentages beïnvloeden . temperatuur toevoegen aan kook nat , afkoelen van damp in kolom of omgekeerd er wordt in verschillende distillatie methodes vanalles toegepast en geeft daarom verschillende uitkomsten en curves .
Ook Samenstelling en oplosbaarheid van de stookwijn heeft invloed . correcties tijdens de distillatie zelf zijn daarom soms nodig .
wanneer de vloeistof hoeveelheid in ketel tijdens de distillatie lager wordt vanwege verdamping zou ook de energie die nodig is voor de temperatuur gelijk te houden verlaagt / bijgesteld moeten anders loopt temperatuur damp en dus ook in brug ( top ) op waardoor er meer andere stoffen mee verdampen en de alcohol verdunning groter word . percentage verlaagd .
Dus verlagen van brander / kookplaat / temperatuur zou vloeistof temperatuur continu en op brug temperatuur op 78,3 houden en zo blijft lang percentage hoog .
Bijvoorbeeld Wanneer je glycerine zou toevoegen aan jou basis wordt verdampen van vloeistof moeilijker en komt alcohol zelf makkelijker vrij waardoor andere stoffen achterblijven en alcohol percentage zeer hoog blijft tot einde van stook .
Te veel variabelen om een eenvoudige algemeen een duidend antwoord te vinden .
Bedankt aan iedereen voor de reactie's.
Vraagje,ik heb dit jr.een grote hoeveelheid wijn verstookt,was bio maar hadden daar sulfiet aan toegevoegd,is die na het stoken weg?ik stook normaal alleen wat fruit,nooit wijn van anderen.gr.Chris