Meldingen
Alles wissen

Hoe kan ik het best het alcohol percentage verhogen?

Pagina 1 / 2

Eric22
Berichten: 57
Registered
Topic starter
(@eric22)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik haal met de koker die Robert een tijd geleden voor mij getekend heeft zie foto in bijlage (hoogte 60 cm - diameter 28 mm) 78%.
Op zich ben ik daar zeer tevreden mee daar ik dit toch altijd afleng naar 40% voor likeuren of wodka.
Maar sommige recepten om b.v. notenwijn (porto), advokaat of desserts te maken gebruiken altijd in hun verhoudingen alcohol van 96%. Ik heb al geprobeerd dan wat meer alcohol toe te voegen maar soms kloppen de verhoudingen qua smaak en structuur niet meer. Nu is mijn vraag kan ik het alcoholgehalte nog wat opvoeren en zo ja hoe? Ik lees verschillende info die soms verschillend is.
Deze info kom ik tegen:
- Het eerste distilaat opnieuw puur stoken zonder aan te lengen.
- Het eerste distilaat opnieuw stoken door 1 deel alcohol aan te lengen met 4 delen water.
- Het eerste distilaat opnieuw stoken door eerst af te lengen tot 40%.

Wat is nu de beste en veiligste manier?

Beantwoorden
17 reacties
Alchemist
Berichten: 1662
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eric, misschien helpt dit topic je

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4181
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat is nu de beste en veiligste manier?

Ja, daar vraag je me wat. Beste manier en/of de efficiëntste en bovenal het veiligst. 

Stook maximaal wat je ketel aankan. Gooi je ketel met  jouw maximale alcohol in een hele grote pan water (kan gezien je foto of koop op marktplaats een weckketel en verdomd die werkt ook op inductie, hoe mooi is dat. Merk Weck. En de pure alcohol gaat stromen op 78 graden. Hoe weet ik dat? De Grainfather. Die gaf me alle informatie die soms best lastig te vinden is op fora. Op fora wordt vaak moeilijk gedaan om domweg moeilijk te doen. Probeer het. het werkt. En je alcohol smaakt nog lekker ook. Dit was Lummel voor vandaag. Terug naar de experts. 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4181
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee sorry, Westfalia is het merk. Uit West-Duitsland. Toen het leven nog simpel was. Hahaha, al geniet ik hier ook wel van. Ga zo effe kijken op marktplaats of ik hem kan vinden. 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4181
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En nou ging ik nog zelf twijfelen ook, heb je het nou? Foto. Deze werk op inductie. 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kijk wat percentage 1e stook is . Paar simpele trucjes breng alcohol op percentage van de alcohol rond 48% . Wikkel een vochtige lap om kolom en hou deze met plantenspuit vochtig . Vocht verdampt en ontrekt warmte aan kolom dus koelt waardoor je meer reflux krijgt . En hoger percentage . Je kunt ook iets calcium toevoegen vlak voor overhalen . Maar wat glycerine werkt ook .
5- 10 ml glycerine p/l
3- 5 gr calcium p/l

Beantwoorden
Eric22
Berichten: 57
Registered
Topic starter
(@eric22)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Interessant filmpje dit wil ik ook eens uitproberen. Maar wat zijn de verhoudingen van glycerine en calcium op hoeveel alcohol?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1113
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vroegâh had ik een ijzeren ketel met een ijzeren kolom van 50 cm hoog en ca 26 cm binnendoorsnee. Daarmee kon ik meer dan 90 % halen. Ik deed de kolom vol met koperen krullen, die ik gemaakt had van installatiedraad, en grint. Ging prima. En dan rustig stoken.

Ook de truc van Robbert: natte lappen om de kolom wikkelen, dan krijg je meer reflux.

Je kunt inderdaad ook de ketel vullen met 40 % wijn, dan zit je met één schotel al op 77 %, en met 2 op 86 %. Een sterkere vulling wordt algemeen afgeraden wegens brandgevaar, maar dat is onzin. Het heeft alleen weinig zin: 50 % levert 79 % op in een schotel en 87 met 2 schotels, dus dat is de moeite niet. En je loopt wel meer risico op droogkoken van je ketel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Droog koken ? Kwestie van bij blijven en stoppen op wat je behoort te krijgen / verwachte opbrengst . Je weet immers waar mee je begint aan volume en percentage .
Je kun met grote van volume en hoogte percetage wat je opvangt immers weten wat nog in ketel achter zou zijn gebleven.

Beantwoorden
Eric22
Berichten: 57
Registered
Topic starter
(@eric22)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zal ik eens proberen. Ik hou je op de hoogte.

Beantwoorden
Eric22
Berichten: 57
Registered
Topic starter
(@eric22)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat die calcium betreft, waar is dit (in kleine hoeveelheden) te koop? Mag ik daarvoor ook gemalen eierschalen of oesterschelpen van de dierenwinkel gebruiken? Bij mijn opzoeking lees ik ook dat calciumcarbonaat in feite krijtpoeder is en te koop is in kledingwinkels voor het afzomen met een verstuiver van kleding. Mag dit ook gebruikt worden of bevat krijtpoeder nog andere (onzuivere) stoffen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Krijt poeder kun je gebruiken .
Oester en eierschalen ook mits het tot poeder is vermalen .
wanneer je een alcohol met smaak stook kun je beter glycerine gebruiken omdat calcium ook neutraliserende werking heeft.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 846
 RuMo
Registered
(@rumo)
Prominent Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Lijk wel een beetje op mijn eerste zelfbouw ketel. Alleen had ik boven op de kolom een T-koppeling gemaakt zodat ik daar de temperatuur kon meten. Ik had het ook niet voorhanden maar volgens mij krijg je met een dikkere doorsnede van je kolom een hogere alcohol promillage. Ik gebruikte een 22mm buis en  na 2 runs had ik dan tussen de 65 en 85 %. Voor de drankjes die ik maakte was dat meer dan genoeg.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1113
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ja, OK, als je goed oplet, kun je het voorkomen. En toen laatst een ketel rum (bijna) droogkookte, kon ik het ook horen aan het geluid.

Maar goed, het heeft ook weinig zin om meer dan 40 % in je ketel te doen. Je kunt beter een hogere kolom gebruiken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Een te hoge kolom moet meer vermogen onder wat weet resulteert in verbranden van je stookwijn .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?