Meldingen
Alles wissen

Hoe lang vergisten?

Pagina 2 / 2

Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou inderdaad ook niet afhevelen en daarna nog eens 2 dagen laten klaren ivm met smaakverlies. Zet de ton na een paar dagen geen activiteit meer iets kouder weg in de schuur ofzo. Dan zinkt al een hele berg naar de bodem. Dan hevelen in de ketel en vlammen maar.
Ik brouw ook bier dus ik meet altijd met een sg meter. Is een investering van een paar tientjes maar zeker goud waard.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@dennisvd)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Update: zojuist toch het vat open gemaakt en tot mijn verbazing was het nog behoorlijk aan het gisten, ondanks dat het waterslot weinig beweging liet zien. Er zit nog veel schuim en actieve belletjes op de mash en een aansteker gaat direct uit boven het vat. Ik heb een klein beetje heldere stookwijn gemeten met de refractometer welke aangeeft dat er al 20% in zou zitten... is dat überhaupt wel mogelijk?? De mash ruikt gelukkig hoed en smaakt een klein beetje zurig maar dat is goed heb ik begrepen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer e.e.a. nog aan het vergisten is en het waterslot vertoont geen activiteit dan zal het vat ergens lekken. Vat dicht laten en goed uit laten vergisten en klaren is mijn advies.

Ik weet niet welke refractometer je hebt gebruikt. Een alcoholrefractometer is onbruikbaar voor stookwijn. Heb je een refractometer met een SG/Brix schaal dan moet je een correctiefactor toepassen. Een SG/Brix refractometer kun je enkel gebruiken om het start SG te meten, is de vergisting op gang dan altijd een correctie toepassen of meten met een hydrometer.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?