Niet stoken met de refluxkolom, dan verlies je alle smaak. Als je met de T500 stookt dan met de Copperdome Top. Anders kun je beter voor een koperen Alambiek gaan.
Maar je kunt dit idd zo vergisten hoor. Geen turbogist erbij, dat is zonde, gewoon wijngist/champagnegist of desnoods bakkersgist (geeft wel meer troep op de bodem)
Ik denk dat je wel wat suiker moet toevoegen. Niet teveel, is niet goed voor de smaak (wel voor je opbrengst ?)
En hoeveel bakkersgist doe ik dan bv. bij 10 liter kriekensap ? Wordt er nog water aan toegevoegd ?
Suiker is volgens meetwaarden vermoed ik
Ik ben op zoek gegaan naar vergelijkbaar receptje hier op het forum maar nog niet gevonden... .maar ik zoek verder hoor !Β
Theelepeltje bakkersgist is al voldoende, droge bakkersgist bovenop, even laten hydrateren en na 10 minuutjes rustig doorroeren.Β
Β
Ik zou er geen water bijdoen, los de suiker maar op in een deel sap.
Β
Ga niet te veel suiker toevoegen voor een zo hoog mogelij percentage alcohol, dat is zonde van je smaak. Je krijgt dan een hele scherpe/hete smaak. De beste smaak krijg je door geen suiker toe te voegen maar dan heb je een veel lagere opbrengst.
Β
Er is verder niet een echt recept voor,, het vereist dezelfde behandeling als iedere eau de vie. Gisten, bezinken en stoken. De een stookt 2 keer, de ander 1 x. Wat ChrisV met zijn fruit doet is exact hetzelfde ?
Β
Na het stoken op drinksterkte brengen met water, rond de 40% en het water en de alcohol een tijdje laten huwen (aan elkaar laten wennen) dan komt de fruitgeur vanzelf weer naar boven en is je Kirsch klaar.
Β
Ik gebruik overigens kraanwater, maar dat hangt af van waar je woont. Ik lees vaak dat Belgen het eerst door een Brita waterfilter laten lopen. Je kunt natuurlijk ook bronwater in flessen kopen.
Β
Oh ja, dat stukje over kirsch staat ergens in een rum topic, beetje on overzichtelijk maar je vind er eigenlijk de zelfde info als hier al wordt beschreven ?
Man ik begin er ook zin te krijgen. Als je pure kirsch wilt maken hoeveel liter sap heb je nodig voor een liter van laten zeggen 80% want dat haal ik wel in 2 keer stoken. Heb je daar bij benadering een idee van?Β
+-11% in de stookwijn = Β 10Liter a 12Liter
Hai Chris, ik heb momenteel nog geen kersen, maar heb nog wat staan van vorig jaar.
Maar likeur van kersenΒ vinden vooral de vrouwenΒ heerlijk, ikzelf gebruik het als ik van die grote coupes ijs maak, eerst kersen likeur en dan slagroom.
Zou dat lukken 11%?Β
Als je geen suiker toevoegd niet. Dus wel even suikergehalte bepalen.
Β
Probeer er niet het maximale alcoholgehalte uit te halen, is echt zonde van de smaak.Β
Β
Ga hem ook niet op 80% drinken zoals je rum, je kunt er zoveel meer van genieten als je er een goede eu de vie van stookt en die drinkt om en nabij de 40%. Ik zou het anders persoonlijk zonde vinden van de vruchten.
Zo dat wordt dan een hele dure grap. 25 liter sap kost al β¬ 50,-. Laten we zeggen dat 7% te halen is zonder suiker dan is dat als geluk hebt 2,5 tot 3 liter goede kwaliteit op 40%. Maar dan zal je vast wel wat hebben.
Β
Ga die vent toch even bellen, ken hem van een paar jaar terug, ben toen ik in zijn winkel ben geweest had net mijn eerste keteltje gekocht.Β
Niet goedkoop, maar goedkoper dan kersen kopen. Dan moet je nog persen en ontpitten. Dan heb je veel afval. Dit is al klaar.
Β
Vraag meteen even wanneer ze denken dat het sap er is, ik heb 50 liter besteld π
Je kunt natuurlijk ook snachts een keer een kersenboomgaard inwandelen haha maar dan nog.... moet je alsnog ontpitten en persen π
Of gooi het op een ruilhandeltje. Alleen hopen dat de kweker of zijn partner van een borreltje houden maar zo kom ik dus gratis aan blauwe bessen...
Β
Poch jij maar met je 50 liter kapitalist! Hij is er overigens niet.Β