Kersenlikeur en kirsch is inderdaad niet met elkaar te vergelijken. ik drink graag een glaasje eau de vie. ik ben niet zo van het zoete. min vrouw wel hoor maar die drinkt misschien 1 glaasje likeur in het weekend. Als je kirsch weinig tot geen smaak vind hebben dan vind je dat ook van andere eau de vie's/ Obstlers. Ik vind het zelf een geweldige drank.
Natuurlijk is die bij de aldi in duitsland niet van puur kersen gemaakt, dat zou nooit kunnen voor die prijs, die is wel goed om kersen mee te flamberen trouwens.
@Lummel, laat het maar gewoon doorgaan. Ik doe er toch een beetje suiker bij als het suikergehalte zo laag is. Ik vind het al heel erg leuk om weer eens zelf vruchten te stoken, dat is echt veel te lang geleden. Appeltjes kan ik nog wel eens krijgen maar kersen zijn een stuk schaarser. We gaan het gewoon doen!
Ik kom op 4 augustus terug van vakantie, daarna gaan we het snel regelen!
Jan, heb je wel eens uitgerekend wat een litertje kirchwasser je kost als je het zelf stookt?
Kersenlikeur hoeft helemaal niet overdreven zoet te zijn, immers bepaal je zelf hoeveel suiker je erin doet, mijn vlierbessenlikeur was toch ook niet overdadig zoet.
Zelfs Chris die alleen sterke dranken distilleert vond hem buitengewoon lekker en wil hem zeker gaan namaken.
Met een kilo kersen maak je één liter van de lekkerste kersenlikeur die gezien de prijs van de kersen nog betaalbaar is.
Van 100 kg kersen stoken hou je maar weinig over, immers heb je na de vergisting maar 6% alcohol over.
Als ik dan zonodig kirchwasser wil drinken, dan koop ik die wel in de winkel.
Maar dat is mijn mening. Maar iedereen is vrij om te doen wat hij wil.
Klopt, goedkoop is het ook niet, maar daar ben ik ook niet op uit. Ik wil kwaliteit. Mijn zelfgestookte eau de vie van appels en peren is ook veel lekkerder dan die ik op de franse markten heb gekocht. Die worden daar ook door boeren zelf gemaakt maar het is gewoon scherper en echt minder lekker. Ik weet wat ik zelf maak en daar sta ik dan achter. De prijs maakt mij echt helemaal niet uit. Kijk maar eens als je zelf whisky gaat maken hoeveel je over houdt en hoeveel geld je hebt geinvesteerd aan mout. Dan kun je ook beter je whisky bij de Aldi halen. Ik vind dat niet decadent maar ik ben een levensgenieter. Ik eet ook liever een stukje vlees van 100 gram van de allerbeste kwaliteit dan een steak uit de supermarkt van 250 gram. Gewoon omdat ik het beste van het beste wil consumeren.
Ik ben het met je eens dat wanneer je er likeur van maakt je een veel hoger rendement hebt uit je kersen en ook nog eens een heerlijke drank op voorraad hebt. Maar ik heb niets aan flessen likeur op de plank, niemand drinkt het hier. ik heb 1 fles van een jaar oud die nog voor de helft vol staat. alleen mijn vrouw neemt heel soms 1 borreltje er uit.
Jouw likeur was trouwens erg goed en inderdaad niet superzoet. Echt goed gedaan. Ik kan best soms genieten van zo'n drankje, maar het is niet iets dat ik regelmatig zal drinken. Ik denk steeds terug aan de tijd dat ik flessen vol met zelfgestookte appel eau de vie in de vriezer had liggen. Dat is al lang op en daar baal ik van. Daar komt nu de kirsch voor in de plaats en dat is minstens zo lekker.
Het is inderdaad een kwestie van wat heb je er voor over.
Wij hebben lang geleden in Wittnau (Schwarzwald) vrienden gehad (zijn inmiddels allebei dood).
Hij stookte legaal kirchwasser en had een enorme boomgaard, waar onze 3 kinderen vrij kersen mochten plukken. Hij had zoveel, dat ondanks hij stookte er meer dan de helft van de kersen bleef hangen, vandaar dat mijn kinderen deze toestemming hadden.
Zo is het ook bij Chris die op allerlei manieren goedkoop aan fruit kan komen om te verstoken en een fles drank geeft als tegenprestatie.
Wij wonen op het platte land en kunnen op onze beurt vrij appelen plukken, mits we het even van tevoren zeggen. Ook vlierbessen en bramen zijn hier volop te oogsten.
Wij kunnen alles best betalen en hebben veel over om ergens lekker te gaan eten.
Toch blijf ik de verhoudingen goed in het oog houden. We gaan nu van de week met onze boot weg en gaan waarschijnlijk in het naseizoen weer met de caravan richting Schwarzwald waar het eten in de restaurants ook zo voortreffelijk is.
Als het weer goed blijft gaan we ook nog even daarvandaan de Franse grens over om daar bij een van de chateaux wat flesjes wijn te scoren.
Maar ik heb niets aan flessen likeur op de plank, niemand drinkt het hier. ik heb 1 fles van een jaar oud die nog voor de helft vol staat. alleen mijn vrouw neemt heel soms 1 borreltje er uit.
Jouw likeur was trouwens erg goed en inderdaad niet superzoet. Echt goed gedaan.
Klopt, die likeur van Betweter was goed, juist omdat deze niet al te zoet was. Maar ik wil helemaal geen suiker in mijn drank. Die suikerzooi ( is echt niet goed voor je gezondheid) drinken wij namelijk ook niet.
Kortom, we gaan goede kirsch maken.
Ik deel je mening Jan, of het wordt wat goeds of we doen het niet. Ik doe er in ieder geval geen suiker bij, mocht ik gefrustreerd zijn over de opbrengst koop ik wel wat sap bij. Jij ook? Kan je weer voor me meenemen hahaha. Het zal toch godver niet zo zijn dat ik me van de winter voor mijn harses sla omdat ik geen sap heb gekocht? Ik wil hem van de winter ijs en ijs koud!
Ik ben van plan om 2 emmers te maken waar van 1 zonder suiker en 1 een klein beetje dextrose. Niet te veel. En dan het verschil eens proeven.
Je kunt ook na de 1e keer stoken een hoeveelheid kersen in deze jonge kirsch macereren en daarna opniew afstoken. zo krijg je meer kersengeur aan je distillaat. Zo doen ze dat ook bij de frambozen eau de vie. Mocht je eens een flesje van lubberhuizen en Raaff kunnen kopen neem dan zeker de frambozen. Je weet niet wat je ruikt, zelfs als de fles leeg is blijf je ruiken 🙂 Zoiets wil ik ook gaan proberen met een klein deel van de morellen. Als experiment.
Een groot wetenschapper heeft ooit eens gezegd " ik kon ver kijken want ik stond op de schouders van reuzen" en ik volg nederig.
Maar het resultaat is er , o.a. Rum, . Krijg bijna een klein stijfje hahahah. Rot op met de kerels die met treintjes spelen of zittend plassen, ga stoken en pak een lekker wijf bij de haren en sleur dr de grot in.
Vergeet niet dat je meer dextrose(glucose) moet gebruiken om dezelfde hoeveelheid suiker(sacharose) te vervangen
Hier staat een calculator
Bedankt John, je hebt gelijk. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht 😉
Ik wil sowieso niet het max haabare aan suikers laten vergisten, dat geeft vaak een hete smaak aan een eau de vie. Maar een beetje uitproberen hoever je kunt gaan voor een vergelijkbaar resultaat met de pure versie wil ik we proberen. Dan liever met glucose dan met sacharose 🙂
Kijk er worden weer krachten gebundeld, kan niet meer fout gaan. Ik zou er graag een kirsch opnemen maar dat duurt nog anderhalve maand.
Er is wel een verschil tussen zoete kersen die je in de supermarkt koopt en zure kersen, voor degene die met kersen werken en niet met morellen.
Ik heb inmiddels één kilo kersen die ik nog in de vriezer had staan, ontpit en in een 3 liter weckpot met alcohol gedaan.
Hoelang laat je dit nou staan? Wordt wel weer een mooie hoeveelheid 🙂
Voor de geinteresseerden in Eau de Vie hier een stukje van lubberhuizen en Raaff. Eigenaren van de gelijknamige stokerij uit de betuwe en schrijvers van het volkomen stookboek (Wat wij al lang wisten geven ze eindelijk toe)
https://lubberhuizen-raaff.nl/over-eau-de-vie/
Ze hebben ook de betuwer Morel bij de exclusiviteiten staan https://lubberhuizen-raaff.nl/betuwer-morel-2/ 😉
Heb net de pruim op hout gerijpt van ze binnen.
Lekker flesje voor op vakantie, samen natuurlijk met een paar liter van mijn eigen stook 😉