Meldingen
Alles wissen

Kleur


Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello

Vraaagje. Sommige van mijn maceraten hebben wat ik noem een vuile kleur.

Ze zijn lekker maar door het mengen van verschillende maceraten met verschillende kleuren bekom ik een lelijke kleur. 

Niet het mooie amber van rijpen op eik, niet de mooie tint van karamel maar een onaangename kleur.

 

Vraagje :  is er buiten distillatie een natuurlijke methode om kleur neer te slaan of te veranderen van een drankje ?

 

Thanks

 

PS Cassis en aalbessen seizoen opent hier in Belgie

 

 

Beantwoorden
12 reacties
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@psycat Het ligt eraan wat je als natuurlijk beschouwt maar wat er gebruikt wordt bij Rum productie is dat nadat een Rum op vat heeft gelegen deze gefilterd wordt met actieve kool om de kleur weg te vangen.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks Alchemist

Kleur weg vangen ?

Bedoel je dat filteren op actieve kool alle kleur wegneemt ?

Dat zou perfect zijn (as de smaak niet wijzigt natuurlijk)

 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@psycat Het neemt een hele hoop tot alle kleur weg (weet dit niet uit eigen ervaring maar t wordt wel gebruikt in de commerciële en hobbysfeer), afhankelijk van de smaken zal het ook wat wegpakken. Andere opties zoals opnieuw destilleren gaan dit ook doen.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor jam en dergelijke zijn ook kleurstoffen in poedervorm te vinden, vaak degene die je op etiketten terugziet als E-nummers. Niet iedereen is er voorstander van... Maar er is ook rode kleurstof te vinden zdat van rode bieten is gemaakt, E162 bij naturalspices.nl

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Grazie Mille Mc Corner

 

Maar als ik bv rood bij de drank giet die al een vuile kleur heeft dan is het resultaat een nog slechtere kleur. 

Het kleuren van kleurloze drank is geen probeem.  Cassis bv kleurt donkerrood bijna purper, rabarber pink, aalbes rood, etc.

Eik infusie kleurt ook mooi goud tot amber etc

Het probleem is om zonder distillatie kleur weg te krijgen (op een natuurlijke manier)  Indien actieve kool zou werken is dat een oplossing

Maar ik heb nog nooit met kool (willen) werken.

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@psycat, ik heb eens een bruine rum door een koolfilter gehaald, omdat deze iets troebel was. De kleur was iets minder maar de smaak heel veel minder. Dat doe ik dus nooit meer.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@rumo ik ben wel benieuwd hoe je dat gedaan hebt. Is dat poedervorm / pellets / brokken geweest met een korte of lange contacttijd?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@alchemist, was met het EZ filter system. Werkt voor een neutrale alcohol wel goed.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rood: bietjes, frambozen, rode kool, rode rozen, roosbottel

Blauw: blauwe viooltjes, chicoreibloem, bosbessen

Groen: spinazie, thee, lievevrouwebedstro

Geel: indische kers , teunisbloem, goudsbloem

 

filteren door kool tast zowel kleur als smaak aan .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks Robbert

Enige manier om een drank te "ontkleuren"  ?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@psycat met potstill op themp van ongeveer 88-92 geaden opnoeuw overhalen is de meest efficiënte methode.

 

Het kan ook chemisch maar dat is beetje secuur werkje 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks Robbert

 

Maw het gaat niet zonder her-distillatie en dan verlies ik teveel smaak

Zal er iets anders op moeten vinden

 

Prettig weekend

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?