Ik ben even aan het lezen geweest op het forum ivm koelwater. Ik gebruik een alambiek en ben daarnet begonnen met afstoken van suiker/water. Ik stel mij de vraag of de hoeveelheid koelwater eigenlijk wel iets doet, dus meer of minder water alsook temperatuur ? de hoeveelheid water is hier geen probleem daar het toch van een boorput komt en via de grote pomp naar de alambiek gaat.
Hoi Gertje, zet je zintuigen aan, varieer en experimenteer. Zolang je de boel een beetje rond de 80 graden kan houden moet het goed gaan komen.
Ik laat mijn koelpijp gewoon door een vat met 200 ltr.regenwater lopen,als het warm word pomp ik er water uit en koud er bij.meet nooit iets,ik luister en doe het op gevoel.heb alleen een alc.dobber.ben echt primitief bezig.
Bij een alambiek gaat het erom dat al je damp gecondenseerd wordt.
Zolang alle damp gecondenseerd wordt en je product lauw of koud aanvoelt heb je genoeg koelwater.
Bij een refuxkolom zoals de T500 is het een ander verhaal.
Geur, reuk en smaak hebben met koelwater niks te maken met een alambiek volgens mij, wel de snelheid van stoken.
Primitief = vaak uiterst effectief en productief...