Meldingen
Alles wissen

[Sticky] Lees dit eerst, de Thuis Distilleren Beginnersgids

Pagina 1 / 2

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het oude topic is even onvindbaar, daarom hier opnieuw de link naar de beginnersgids.

Klik hier voor de beginnersgids

Beantwoorden
40 reacties
15 Reacties
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

moet eigenlijk worden verplicht als beginner 😉

Beantwoorden
(@hasselaar)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@paolo idd , heb het volledig doirgelezen , vind jouw respectvolle reactie bij deze ook gewoon goed , en dit is mijn 5e post hier om echt mogen deelvte nemen dan . Greetz enbthx

Beantwoorden
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@stookforum 
Beste Stookforum en leden,

Ik heb de T500 aangeschaft (na advies van stookforum) om Gin te stoken. Nu heb ik de wash gemaakt met de Classic Turbo 8 Yeast 20%. De wash is 3 weken nadat het uit geborreld is gebruikt (met Turbo clear en conditioner) voor de de ruwe stook. Na het lezen van de beginnersgids heb ik de eerst 25% van de Low Wines opgevangen. Dit zou volgens Stookforum rond de 90% alcohol bevatten. Alleen komt het ABV bij mijn distillaat niet boven de 55% uit. Ik heb een Water Flow Regulator aangeschaft om de temperatuur te te regelen. Bij 84 graden heb ik deze aangezet en langzaam harder aangezet. De temperatuur blijft oplopen tot 95,6 graden. 

Wat heb ik fout gedaan en wat moet ik anders doen om een ABV van rond de 90% te krijgen? Graag hulp!

 

Met vriendelijke groet,

Borrel

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@borrel zo te lezen heb je een T500 met koperen helm en condensor, de Alambiek uitvoering. Dus niet de T500 met Reflux Kolom. De Alambiek is bedoeld om op smaak te stoken, de reflux kolom is bedoeld om een hoog percentage neutraal te maken van om en nabij de 92 a 93%.

Beantwoorden
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@stookforum klopt. Ik heb de Alambiek. Is het nu nodig om voor een hoge abv een reflux kolom te kopen voor mijn T500?

Nog even voor de duidelijkheid; als ik de ruw stook met de reflux kolom distilleer krijg ik rond de 92 verwijderde verbinding Voor de fijnstook (gin te maken) kan ik de Alambiek gebruiken? 

groet, Borre

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@borrel klopt, met de reflux maak je neutraal van 92%, en die kun je dan verdunnen en herstoken met bijvoorbeeld je gin kruiden in de gin basket die je  onder de koperen helm schroeft. Zo kun je een veel bredere range dranken maken 🙂 met neutraal kun je alle kanten op maar met de Alambiek kun je weer andere dingen, zoals Gin, fruitdistillaten, whisky, rum etc...

Er is een groot T500 topic, dan houden we dit topic weer voor de beginnersgids 🙂

Beantwoorden
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@stookforum Inmiddels heb ik de reflux aangeschaft en gemonteerd. Ik heb een nieuwe Wash gemaakt en ben deze nu met de refux aan het distilleren. De eerste 250ml heb ik gemeten en weggedaan (foreshots, of is dit alleen nodig voor bij de fijnstook?). Dit was gelukkig 92%. Bij 66 graden heb ik de water flow regulator rustig aan gezet. En grote tijd heeft het tussen de 86 en 90 graden gezeten. Bij een tussentijdse meting stond het ABV op 70%, een half uur later al op 58%/ Wat doe ik fout? Vanaf hoeveel graden destilleer je de ruwe stook, vanaf hoeveel graden de fijne stook. En hoe kom ik uit op 92% ABV? Ik ben van een wash van 25 liter gestopt na ruim 3 liter omdat de ABV steeds afnam. Kun jij mij a.u.b. helpen?  

Groeten Borrel

P.S. Uiteindelijk wil ik met de fijne stook Gin maken.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@brouwmaat de thermometer op de reflux kolom werkt anders dan op de helm. In de handleiding staat dat je de temperatuur van je koelwater tussen de 55 en 65 graden moet houden. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller je destillaat stroomt maar hoe minder sterk, minder % dus.

Na ettelijke washes te hebben gestookt met de reflux zet ik het koelwater aan bij net boven de 40 graden en hou de temperatuur tussen de 48 en 52 graden om het gros van de alcohol op te vangen na de voorloop van 50 a 100 ml. Deze zit ruim boven de 90%. Wanneer het druppelen fel vermindert laat ik de temperatuur verder oplopen tot 65 graden en vang dat destillaat appart op tot wanneer het zakt naar 30 a 35%. Zo hebben ik twee potten, een van boven de 90% en een van rond de 60% (afhankelijk wanneer je stopt).

Met de helm, eventueel met botanical basket, is het een ander verhaal. Hier meet je de temperatuur van de damp op de brug. Je zet je koelwater aan vanaf een graad of 50 en de alcohol zal beginnen stromen iets boven de 60 graden, dit is de voorloop. Pas boven de 70 graden begin je te produceren en is het de kunst om de temperatuur rond de 80 graden te houden. Daarbij komt een vermogensregelaar goed van pas, om rustig te kunnen gaan stoken en je cuts te kunnen maken. Naarmate je tijdens het stookproces de temperatuur laat oplopen komen er ook andere (smaak)stoffen mee die je enkel door proeven kan beoordelen. Ik stop steeds bij 92 graden omdat je dan nog weinig kwaliteit overhaalt. De flesjes met destillaat laat je enkele dagen staan met een prop watten of keukenrol zodat je destikkaat kan ademen. Met proeven bepaal je dan welke je weerhoudt en samenvoegt en wat je weggooit.

Succes

Beantwoorden
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@stookforum trouwens dank voor je snelle reactie.

Beantwoorden
stookboks
(@stookboks)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 8

Deze gids is fantastisch. Ik ben me vooraf flink gaan inlezen en deze gids is daarbij een perfecte bron. Kon zo een vliegende start maken!

Hij zit in m’n standaard uitrusting - naast het stookboek dat meegeleverd wordt bij de distilleerketel 🙂

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@stookboks. Gids is inderdaad super!! Mooi basisprincipe uitgelegd. Het is al eens eerder geopperd, maar Stookforum zou een boek moeten uitbrengen. Noteer mij maar voor de eerste druk 😀

Beantwoorden
(@saint-bonnet)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@stookforum duidelijke een leerzame gids. Helaas een klein foutje gevonden en wel onder 3.3 pagina 7 van 28. Hier wordt in de een na laatste zin gesproken over "Heads" waar logischerwijs "Hearts" bedoeld wordt. Noem me een kniesoor,.....

Beantwoorden
SunMoonandWine
(@sunmoonandwine)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

New Member
Berichten: 2

@stookforum Mooie duidelijke omschrijving.

Beantwoorden
(@cocosbwoone)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@stookforum Direct uitgeprint om op aan te duiden... MERCIII 🤩 🤩

Beantwoorden
(@hasselaar)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 9

@stookforum gelezen , en respect , ga met t500 en forum hier beginnen om er iets mooi en lekker v te maken

Beantwoorden
Berichten: 1
(@coolegem)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bwdankt voor de toelating 

Beantwoorden
Sjeel
Berichten: 12
(@sjeeldegroenedraek-nl)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Top gids!
Heel duidelijk en overzichtelijk!

Skol!

Beantwoorden
Berichten: 385
 Ton
(@ton)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Duidelijk en goed omschreven, een must voor iedere beginnende stoker 👍

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Een super gids!

Heel makkelijk en duidelijk voor een beginner zo als ik dus ben.

Zeker een aanrader voor iedere beginnend stoker net als dit forum. 😀 

Beantwoorden
Berichten: 4
(@lammert)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik wil jullie bedanken voor het toelaten op de Form. Ik ben een beginner naar ik wil graag Rum stoken. Heb een kleine vraag Wanneer ben je illegaal bezig en tot hoeveel mag je stoken.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@lammert. Gewoon niet verkopen, dan is er niets aan de hand. Ook niet aan de grote klok hangen. Ruilen daarentegen is wel toegestaan... Soms kun je nog beter een zwaar misdrijf plegen dan je alcohol verkopen. Als de belastingdienst z'n accijns niet krijgt ben je aan de beurt. Vraag maar aan de nazaten van Al Capone. Stook-ze!!

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vanaf dat je een ketel thuis hebt,en stoken mag je nog geen ml.dus ik ben al 15 jr illegaal met een ketel van 100 ltr aan het stoken en hoeveel liters ik gestookt heb zou ik niet weten maar heb nooit dorst geleden😂😂😂

Beantwoorden
Berichten: 4
(@lammert)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb wel alcohol gestookt van 25 45 en 75% maar er zat wel een rare smaak aan ik denk dat ik nog moest veinstoken om er een smaak aan geven. Nu ga ik proberen om Rum te gaan stoken. 

Beantwoorden
Berichten: 4
(@lammert)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Geachte Stookforum, Hierbij heb ik een vraag. Ik ben bezig om Rum te gaan stoken. Ik heb al 5.6 kg suiker melasse gemaakt van rietsuiker dit is in totaal 8 liter. Ik heb op 20 februari de suikermelasse in een emmer van 15 liter gedaan met een toevoeging van water 4 liter het water wat ik er in gedaan heb is louw dit heb ik geroerd. Daarna heb ik de rum gist er overheen gestrooid en deze even laten liggen met de de deksel er op na 10 a 15 minuten heb ik het er doorheen geroerd ik heb de deksel van de emmer er weer op gedaan met een water slot. Hoelang moet ik wachten voor dat ik dit kan gaan stoken in mijn vat. Ik heb de emmer met 12 liter in de schuur staan daar staat ook mijn Palletkachel het is daar nachts 9 graden en overdag rond de 18 a 19 graden.

Wie kan mij wijsheid geven.  

Beantwoorden
Berichten: 6
 Bas
(@basvov)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste mensen van Stookforum,

Dank voor de heldere beginnersgids! Ik heb natuurlijk nog steeds vragen maar die horen hier niet verwacht ik. Leuk dit forum!

Groet,

Bas

Beantwoorden
Berichten: 1
(@jean-luke)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedenavond. Ik ben nieuw lid van het stookforum en begonnen met de beginnersgids. Dat geeft tenminste duidelijkheid. Dank hiervoor en het is inderdaad noodzakelijk om eerste deze gids eens door te nemen. Mijn installatie is bijna klaar, geruild met iemand die niet meer stookte, en ik ben bezig om nog wat onderdelen aan elkaar te knopen. Als ik vragen heb, kom ik hier graag terug!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@chriswisky)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

Kennis is macht ,ik stook 18 jr en leer nog steeds dat is ook wat ik wel leuk vind.de meeste die mijn drank drinken vinden hem lekker maar ik wil meestal nog verbeteren maar smaak is voor iedereen ook anders,wat de een lekker vind hoef ik nog niet lekker te vinden en andersom ook.

Beantwoorden
Berichten: 6
(@brewer)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beginners gids is een must voor de beginnende stoker.

Zeer interessant 

Beantwoorden
rrroger
Berichten: 24
(@rrroger)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Erg handig voor de beginnende Moonshiner 🙂

Beantwoorden
Berichten: 11
(@marcelleke)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer interessant, dankjewel ik ga maar eens lezen alvorens een T500 aan te schaffen 🙂

Beantwoorden
Berichten: 2
(@hans-1957)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik ben in het bezit van een groot aantal blikken peren op sap en peren op siroop. Heeft iemand ervaring met het maken van een obstler van deze peren?. Ik heb een vergistingsvat van 30 liter en een alambiek van 5 liter. Ieder advies is welkom.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@hans-1957 

Hiervoor kun je beter een apart topic aanmaken. Anders gaan er onderwerpen door elkaar lopen. 

Succes! Groetjes, Jan

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?