Meldingen
Alles wissen

Metaal/aardesmaak

Pagina 1 / 2

Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi, ik heb bij mijn laatste runs allemaal, ongeacht wat het is en hoe goed il de ketel ook schoonmaak een licht metaal achtige smaak. Ik kan het ook omschrijven als een aardesmaak. Het zit er een beetje tussenin.

Iemand enig idee?

Beantwoorden
16 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je je wash ook al eens geproefd of het daar al inzit ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Als je suikerbieten stookt krijg je ook een aarde smaak,dan bij het stoken vlierbloesem doen dan gaat het weg.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi! Ik heb wel eens geproefd, en dan was het niet aanwezig. Maar echt lekker vond ik dat niet :p

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer begint jouw naloop Hoedjevanpapier? Bij mij begint de drank al dubieus te smaken als die onder de 60% komt en onder de 50 is het niet lekker meer. Ik stook met koper. Mensen met rvs zullen daar minder/geen last van hebben. Misschien zou je de naloop ruim moeten nemen.

 

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Rob! Wij hebben beide een even grote ketel lees il net. Het maken van cuts is idd erg lastig in een 12l ketel! Ik heb overigens ook koper, maar wel een alembiek. Hoe meet jij jouw alcohol? Een parrot is geen optie omdat de inhoud van de ketel te klein is.. Als ik 200 ml moet verzamelen voor mijn maatglas of parrot is het lang wachten met veel kans op doorloping van een volgende cut.

Groetjes
(Goedd tip overigens, ik ga het komend weekend testen)

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ik meet alcohol in een 100 ml maatcilinder. Bij mij komt het distillaat uit een slangetje. Normaal heb ik daar een fles onder staan, maar als ik alcohol wil meten zet ik daar even de maatcilinder onder en wacht tot ik ca. 80 ml heb opgevangen. Dan de fles er weer onder en ondertussen meet ik met de dobber het alcoholpercentage in de maatcilinder. Het duurt inderdaad een paar minuten voor je in de maatcilinder 80 ml hebt opgevangen. Maar dat is de charme van het stoken. Lekker rustig. Krantje of gitaar erbij en af en toe even kijken.

Tegen het eind van de middenloop verwissel ik de ene maatcilinder met de andere (ik heb er 2). Dan proef ik, na het alcohol meten, de inhoud van de maatcilinder en beoordeel op smaak of ik die 80 ml bij de rest in de fles wil gooien of dat ik dit bij de naloop doe.

In het begin proef je dus wel een paar keer. haha. Maar gaandeweg krijg je meer ervaring en volstaat 1 - 2 keer proeven.

Zolang de temperatuur bij mij in de bocht onder de 90- graden blijft, is er niks aan de hand. Boven de 90 graden komen de bijsmaakjes. Ik zit dan nog altijd rond /  iets boven de 60%.

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

P.S.  Naloop gooi ik trouwens nooit weg.  Die verzamel ik en stook ik  nog een keer. Ik stop meestal bij 20%. Mijn totale naloop heeft dan meestal een alcohol percentage van ~35%. Vaak wel een wijnfles vol, of zelfs iets meer. Zonde om weg te gooien. Bij de 2e stook zijn de bijsmaakjes minder.

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ga dit zeker testen. Mooi geschreven!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stop bij 20% en de rest gooi ik weg om dat ik dat niet lonend vind,ik stook ook maar een keer,ik heb nooit ergens last van.ik heb nu wat staan op snippers dat twee keer gestookt is ik ben benieuw of dat verschil maakt.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Chrisv, is de smaak niet tr sterk bij 1x stoken? En doordat je maar 1x stookt hrb je dus heel erg veel voor- en naloop?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hoedjevanpapier,mijn voorloop is een borrelglaasje,en ik stop met 20% met stoken,mijn drank is ook niet scherp,ik maak er een hele lekkere cognac van,en mij maakt het niet uit of ik de rest bij 20% moet dumpen,is me nog te duur aan gas en ik stook +-1000-1500 kg per jr.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 185
Topic starter
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alles boven de 70% is mijn voorloop en niet te zuipen. Alles na de 55% is naloop en smaakt naar natte hond.

Hoe doe jij dit?

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Hoezo alles boven 70% niet te zuipen? Ik kieper per run ca. 40 ml voorloop in de spiritusfles. De volgende 40 ml gaat voor de zekerheid bij de naloop in. Dan zit ik normaal nog royaal boven de 70%, soms wel 85%. Dat kan je gewoon verdunnen en is dan prima te drinken...

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het maakt natuurlijk wel uit waar je de stookwijn van gemaakt hebt. De suiker/turbogist combi geeft vooral vrij scherp smakende alcohol. Prima om dronken van te worden, maar voor een fijnproever toch niet echt lekker... Zelf doe ik dat niet meer. Vergist Fruit of gemaischt graan stoken smaakt veel beter, ook bij hoge concentraties. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?