Een mengsel van 5 liter molasse (45% suiker) en 5 kg rietsuiker aangelengd tot 25l werd vorige donderdag opgestart met Alcotec single-culture rum-gist (die bruine pakjes met oranje lettering). Tot gisteren stond het duchtig te brobbelen door het waterslot (elke 5 seconden), vandaag plots stilgevallen. Ik heb het deksel geopend en even geproefd van dat brouwsel: de suikersmaak (molassesmaak) zit er nog goed in.
Wat doen? Een half pakje rumgist bijvoegen? Niets doen? Iets anders?
controleer eerst of echt gisting is gestopt .
Hou een lucifer of aansteker bij oppervlak .
Gaat die uit is er nog gisting .
zie topic van paar dagen geleden "gisting gestopt " .
Ik zou even wachten met gist bijvoegen .
( zeker als je alcotec gebruikt )
Er zit nog CO2 in het vat, gisting -lijkt mij- is misschien nog niet gestopt, ik wacht dus nog enkele dagen om te zien of er nog activiteit in het waterslot zit.
Waarom "zeker als je Alcotec gebruikt"? Wat is daar specifiek aan?
Geef het even paar dagen de tijd .
Kan wezen dat vanzelf weer gewoon gaat borrelen .
Een neutraal gist bijvoegen na enkele dagen zal smaak niet schaden .
Alcotec geeft meer bijsmaak die niet meer blend of wegvalt bij achtergrond .
Je kunt beter eerst voeden en zien of de gist dan weer oppakt .
Mocht het niet goed gaan en toch stoppen maak dan een neutrale giststarter passend bij rum .
( eigenlijk best verwonderlijk . Wanneer een telefoon worde uitgekozen kiest men vaak voor Ifone of samsung maar niet een archos van €19,99 maar met gist kiest men niet voor de betere maar nog steeds spul als alcotec ) ?
Wat Robbert al zegt.
En ik weet niet hoe het bij jou is, maar hier is de temperatuur de laatste dagen nogal gezakt.
klopt wat kees ook aangeeft .
wanneer gisting 1 of een paar graden daalt ( of stijgt ) krijg je kans op een stagnatie .
Robbert, ik denk dat door die Flevolandse feestwinkel de oude garde nogal in alcotec zit vastgeroest. Eigenlijk is het gebaseerd op snelheid en niet op smaak want bakkersgist uit de vorige eeuw is eigenlijk al beter. We zijn hier niet om producten af te kraken maar het is goed dat onze stookwinkel het niet verkoopt. Zweer je bij alcotec? Helemaal dikke prima toch? Weet wel: het kan zooveel beter.
AH!! Ik had gelijk gisteren het vat van de keuken (25°C) naar de kelder (20°C) verhuisd wegens geluidsoverlast aan mijn "ega" ;).
Dat kan dus evengoed de reden zijn... Dus nog even enkele dagen wachten? Of gelijk terug naar de keuken boven verhuizen 🙂 ...
De naam bakkersgist komt omdat de gist op grote schaal professioneel door bakkerijen wordt gebruikt .
Eigenlijk is bakkers gist een standaard biergist zonder toevoegingen . saccharomyces cerevisiae.
Het is niet afkraken ? .
De archos telefoon is ook niet slecht ?
je kunt gewoon afwachten het zal alleen wat langer duren .
maar de keuken lijkt mij beter dan in een kelder .
( daar komen toch de vaten straks ??)
( eigenlijk best verwonderlijk . Wanneer een telefoon worde uitgekozen kiest men vaak voor Ifone of samsung maar niet een archos van €19,99 maar met gist kiest men niet voor de betere maar nog steeds spul als alcotec ) ?
Welke gist zou je dan gebruiken voor rum, Robbert?
Doe slechts een klein druppeltje in het waterslot dan heb je geen bubbel geluid. Wat wel jammer is want ik wordt er heel zen van... mja, onze vrouwen blijkbaar niet met hun gezeur.
probeer de vrouw er meer bij te betrekken . Gaat ze het leuk vinden staam de ketels zelfs naast bed te pruttelen zonder gezeur ???
Brice3010 de enige gist die ik zou gebruiken voor rum is deze op foto.
Zou ik een gist ervoor bestellen zou de fermentis
C70 een keuze zijn .
De mangrove jack west coast is ook een redelijk goed alternatief .