Meldingen
Alles wissen

Nare smaak aan destillaat na verdunnen?

Pagina 1 / 2

Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi! Ik heb meerdere malen sugar washes gemaakt. Allemaal met de Alcotec 48 turbogist. Zowel bij de laatste en de keer daar voor merkte ik dat het destillaat bij hogere percentages redelijk neutraal was. (70-80%). Maar zodra ik dit verdunde met gedestilleerd water tot ongeveer 40% merkte ik dat er een hele nare smaak bij kwam. Ik dacht eerst dat dit kwam omdat ik de alcohol verdunde in een plastic (foodgrade) maatbeker. Maar destraks heb ik het verdunt in glazen maatbekers en had precies hetzelfde probleem.

Zou dit komen door het type gist dat ik gebruik? Of dat de temperatuur tijdens het vergistingsproces veel te hoog ligt? Ik begin altijd op een temp. van 20 graden, en 1 dag later zit de temperatuur al op 35 graden, dit blijft 2 a 3 dagen zo waarna de temperatuur (waarschijnlijk vanwege minder suiker in de wash) weer afneemt.

Ik heb een keer geprobeerd een essence toe te voegen aan mijn verdunde 40% destillaat maar in het begin proef je nog steeds de hele nare smaak.

Dit is overigens Niet het geval als ik bepaalde essences gebruik zoals de still spirits Malibu & Butterscotch schnapps. Of de artsegan essences zoals Appel & Sweet mellon. Maar zodra ik een andere soort essence (bv die van prestige) of vers fruit in de alcohol leg dan proeft dit totaal niet lekker.

Iemand tips? Ik ben er een beetje moedeloos van want dit heb ik eigenlijk altijd al gehad.

Hoe kan ik de temperatuur het beste onder controle houden? Ik heb geen klimaatkast, geen ruimte om uberhaupt iets neer te zetten, geen kelder of kruipruimte. Ik wil graag goede neutrale alcohol kunnen maken, en niet zodra ik iets verdun met gedestilleerd water er een hele vieze smaak aan komt.

 

Groetjes

Beantwoorden
15 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welke ketel gebruik je?

 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een smartstill Mk2 (Regelbaar). Ik zet hem eerst een uur vol uit , waardoor de inhoud goed verwarmt is. Daarna zet ik hem halverwege (erg rustig) waardoor ik ongeveer een druppel per seconde er uit heb lopen. Dit gaat daarna nog door een actieve koolfilterzakje.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Drag, ik heb die gist ook gehad en ook met smartstill zelfde zurige zooi.
Pak ik vodkastar is het bij mij het probleem opgelost.
Dusss... check eens een andere gist.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Drag, ik heb die gist ook gehad en ook met smartstill zelfde zurige zooi.
Pak ik vodkastar is het bij mij het probleem opgelost.
Dusss... check eens een andere gist.

 

 

Het is niet echt zuur, maar een hele smerige "warme" smaak. Het is lastig uit te leggen, want het smaakt en ruikt ook niet naar nagellakremover o.i.d. Het is gewoon smerig niet neutraal. Licht gist-achtig terwijl ik de stookwijn toch heel lang heb laten klaren. Ik heb de vodkastar al besteld, samen met een prestige pot still yeast en een Still Spirits Classic 8 Turbo yeast. Ik ben er nu op gedreven om verschillende gisten te proberen. En hopelijk de temperatuur toch wel redelijk onder controle te kunnen houden.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je je wash wellicht toch niet goed geklaard.

 

Vergistingstemperatuur is ook behoorlijk hoog, probeer dat lager te houden. Dat kun je doen door bv een ventilator op het vat te richten. Desnoods ice-packs gebruiken. 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je je wash wellicht niet goed geklaard.

 

Hij heeft zeker 3 weken staan klaren op een rustige plaats. Zelfs turboklar toegevoegd in het hele begin. De stookwijn was zeer helder. 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je je wash wellicht niet goed geklaard.

 

Vergistingstemperatuur is ook behoorlijk hoog, probeer dat lager te houden. Dat kun je doen door bv een ventilator op het vat te richten. Desnoods ice-packs gebruiken. 

Ice packs in de stookwijn leggen? Bedoel je dat? Of tegen het vat aan houden? Ventilator betwijfel ik of dat veel invloed zal hebben. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ici-Packs aan je ventilator bevestigen. Link is bedoeld als idee.

 

 

Het voordeel van een klimaatkast is dat je je stookwijn ook kunt coldcraschen. Je dode gistcellen zakken dan sneller naar beneden.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik omschreef de geur/smaak eerder ooit naar kattenpis.
Als je stookwijn is afgekoeld en je gooit het weg dan ruik je hem echt goed.
Gist bepaalt je resultaat enorm. Ik ga eerdaags ook bij Jan van alles eentje bestellen, dan geven we hier weer de bevindingen.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat je zegt Nimrax, gist is belangrijker dan menigeen denkt. Probeer een andere gist. Zelf vind ik de Pure Yeast van Still Spirits erg goed. Of je kunt eens vloeibare kool gebruiken/proberen.

 

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat je zegt Nimrax, gist is belangrijker dan menigeen denkt. Probeer een andere gist. Zelf vind ik de Pure Yeast van Still Spirits erg goed. Of je kunt eens vloeibare kool gebruiken.

 

Dat dacht ik al. Ik heb ook verschillende soorten gist nu besteld. Ik voeg altijd vloeibare kool toe aan een turbovergisting (sugarwash). Bedankt beide!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En ChrisV bakkersgist voor stookjes bij feesten en partijen...
Vloeibare kool heb ik nog nooit gechecked.
Wel gaat alle distillaat mij mijn systemen langs een actief-kool filter.
En ik vernieuw na 10 stookjes de filters. Oude schijnen "gewassen" te kunnen worden.
Begin ik niet aan. Ik pleur ze gewoon weg. Hobby mag best iets kosten.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oude schijnen "gewassen" te kunnen worden.
Begin ik niet aan. Ik pleur ze gewoon weg. Hobby mag best iets kosten.

 

Mijn idee 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat dacht ik al. Ik heb ook verschillende soorten gist nu besteld. Ik voeg altijd vloeibare kool toe aan een turbovergisting (sugarwash). Bedankt beide!

Wanneer je dat ook al gebruikt is een andere gist proberen het meest voor de hand liggend. Succes met de volgende vergistingen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?