Meldingen
Alles wissen

Olaf stelt zich voor ....


Berichten: 65
Topic starter
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Door The Ketelbouwer getipt over dit forum .. en bij deze dan ook aangemeld 😉

Nickname Palinka ~ pálinka ~ iets wat ik laatst bedacht te gaan stoken, maar met stookervaring NUL én alleen Limoncello en Rode wijn gemaakt te hebben het spul (pálinka) maar door familie uit hongarije mee laten nemen.

Zelf ben ik niet van hongaarse afkomst én de vrouw maar voor 25% .. maar die heeft wél grootmoeders handgeschreven kookboek in de kast staan. En bij de hongaarse keuken, hoort natuurlijk een hongaars drankje!

Ik ga mezelf eens (verder) inlezen hier op het forum - en mij wellicht mengen in het topic dat over pálinka maken gaat, daar er geopperd werd dat dit van pruimen gemaakt zou zijn. Pálinka kan van verschillende fruitsoorten gemaakt worden: pruimen, abrikozen, appels, peren, kersen etc. Je kunt ook (de) fruitsoorten mengen. 

Groeten,

Olaf

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Olaf, welkom hier!

Palinka is een vorm van Eau de Vie, Schnapps, een ander woord voor vergist en gestookt fruit. 

Het kan dus inderdaad van vele verschillende soorten fruit gemaakt worden.

Er is veel info te vinden op het forum, we hebben Kirsch gemaakt van kersen, Calvados van appels, laatst weer watermeloen etc...  Ons lid ChrisV stookt van druiven en al het fruit dat hij tegenkomt. Dat is allemaal Eau de Vie, levenswater dus 🙂 ChrisV is net terug uit roemenie, als hij daar stookt heet het ook Palinka 🙂

Je gaat hier veel info vinden, en vragen mag altijd!

 

Veel succes met deze geweldige hobby!

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Olaf ik stook ongeveer 15 jr fruit op dit moment heb ik 500 kg druiven in het vat staan,in Roemenie heb ik de laatste weken abrikozen gestookt ik stook net als de Roemenen in Roemenie is palinka palinka als het van pruimen gestookt is en 55% is ik stook zelf ook palinka op de oude manier alleen stook ik nu op gas voorheen op hout ik geef graag advies als je palinka wil stoken.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 65
Topic starter
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thanks Chris (én Stookforum), ik zal het in m'n achterhoofd houden 😉 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik begrijp dat je in de buurt van het vliegveld bij mij in de buurt woont dus in de buurt vd.kkw.gr ?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 65
Topic starter
(@palinka)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

"In de buurt"

Maastricht~Aachen Airport is hier minder dan 10 km vandaan 😉

Maar goed, Venlo is niet zo ver !

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik dacht oude vliegveld Venlo gr.?Chris.V.ps.maar wel een Limlander.?

 

Beantwoorden
Berichten: 6
(@socotra)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik doe de pruimen in een vat en vul dat dagelijks aan met gevallen rijpe pruimen en het vat wordt weer gesloten. Het gist vanzelf door wilde gisten. Hier lees ik niets over op dit forum. Waarom zou bakkersgist beter zijn dan wilde gist. Het zit al op de pruimen (kun je zien) als ik ze erbij doe?

Socotra

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wilde vergisting is geen probleem, maar met gist die je zelf uitkiest,

heb je meer controle over de smaak.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bij mij staan 400 kg druiven wild te vergisten,vrijdag of zat.gaan ze de ketel in,normaal gebruik ik natte bakkersgist,die gebruik ik in Roemenie ook maar wil dit eens proberen.ik hou van de primitieve manier,dus dit lijkt mij wel iets,geen suiker en geen gist.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?