Hallo iedereen!
Ik heb diverse wijnen, ports en vermouth kunnen scoren bij mij op werk, die niet meer werden gebruikt. Deze wil ik drie keer destilleren om een eau de vie te maken en die in een 5 liter frans eiken vaatje te lageren.
Ik ga de diverse wijnen niet scheiden van elkaar tijdens de eerste stook, omdat ik uiteindelijk alles tijdens de tweede en derde stook ook mix.
Kom de smaak van kurk trouwens mee tijdens het destilleren?
Hoi Perez,
De kurksmaak is wel weg te filteren met koolstof filtering.
Sowieso voorloop weggooien en weet dat flessenwijn in principe
eigenlijk ongeschikt is om te stoken. De smaak zal tegenvallen en opbrengst ook. En na afloop een nieuw koolfilter voor je stookwijn. Alvast Cheers!
Hoi Perez,
De smaak zal tegenvallen en opbrengst ook.
Nimrax, ook na drie keer stoken nog?
Hoi Perez,
en weet dat flessenwijn in principe
eigenlijk ongeschikt is om te stoken.
Inderdaad "eigenlijk" Droge wijnen bag in box van de boerenmarkten in frankrijk heb ik met groot succes gestookt. Echter mierzoete drankjes met maar 4% alcohol zoals Hugo dat wordt niks....
Nou is Port meestal ook wel zoet, en vermouth volgens mij ook (Ik ken van Vermouth alleen nog maar de lucht van omdat ik er als puber ooit verschrikkelijk dronken van ben geraakt, de smaak ben ik vergeten. als ik aan de geur denk draait mijn maag weer om...(25 jaar later)
Ik kan me ergens voorstellen dat Port goed te stoken is en vermouth niet, maar dat kan aan mijn nare vermouth ervaring liggen 😉
Uitgaande van de potstill/alambiek methode.
Alles bij elkaar gooien en aan de hand van gegevens op de flessen gemiddelde ABV berekenen ...... verdunnen naar 10% langzaam stoken,ruime voorloop afnemen.
Ronde twee is distillaat van ronde 1 verdunnen tot max 40%,langzaam stoken ook hier weer kleine voorloop afnemen en dan in kleine porties = cuts opvangen.....zelf zou ik 25% maken en dat stoken.
De smaak ? een groot mysterie....een avontuur,het is immers stooksel uit jouw unieke blend van verschoppelingen............
grt DB
"De smaak zal tegenvallen en opbrengst ook."
Vind ik beetje ongenuanceerd,immers opbrengst is gerelateerd aan de input ABV plus de stookwijze(alambiek vs Reflux) en de smaak wordt bepaald door de uiteindelijke samenstelling van de wash.
grt DB.
Hallo allen!
Ik heb nu drie verschillende batches gestookt, namelijk (1) droog wit, (2) rood en (3) de vermouths. Wit en rood ruiken voor een eerste stook prima en, zelf de vermouth is er mooi uit gekomen, wat een beetje een gok was. Ik had verwacht dat de kruiden uit de vermouth dominant zouden zijn in de eerste stook, maar dat valt enorm mee.
Ik ga de destillaten gezamenlijk nog twee keer destilleren en dan in mijn vaatje stoppen. Ik ben benieuwd!
Nimrax, ook na drie keer stoken nog?
Ik heb geen idee, ik stook alles slechts 1x.
De smaak zal tegenvallen en opbrengst ook.”
Vind ik beetje ongenuanceerd,immers opbrengst is gerelateerd aan de input ABV plus de stookwijze(alambiek vs Reflux) en de smaak wordt bepaald door de uiteindelijke samenstelling van de wash. grt DB.
En ik heb alleen ervaring met de smartstill mII resultaten. Dus inderdaad zou een ander systeem andere resultaten kunnen bereiken. Niet bij stil gestaan...
@Perez...
Zou na de tweede stook even de alcohol laten ademen en rusten voor een dag of wat....Misschien is 3x stoken smaaktechnisch helemaal niet nodig en dan lijkt het mij 'kapitaal' vernietiging, in die zin dat je ervan uit mag gaan dat bij iedere stookronde minder smaken mee overgaan in het distillaat.
Ben eigenlijk benieuwd of je bij eerste stook al foreshots hebt afgenomen...
Naar de volumes van de batches ben ik nieuwsgierig,want indien voldoende groot,zou het mijn voorkeur (als stoker) hebben om de boel apart een tweede ronde te geven... Zou dan drie verschillende borrels hebben,met de mogelijkheid om daar zelf op een genuanceerde wijze een eigen blend van te maken..... en daarbij zou ik het verschil tussen de eerste en tweede run van iedere borrel apart weten,kennis/ervaring die in de toekomst misschien wel goed van pas komt.
Dit is mijn visie op jouw leuke project.... grt DB
@DoubleBarrel
De batches zijn niet groot, want mijn keteltje is maar 5,5 liter. Elke keer gaan er ongeveer 10 flessen wijn in van om en nabij 14%.
Ik heb nu drie keer het keteltje vol gegooid en langzaam gedestilleerd. Ik heb nu bij elkaar ongeveer 3 of 4 liter gedestilleerd van 55% alcohol.
Doel is uiteindelijk om dit a.s. weekend dan in elk geval nog 1 keer gezamenlijk langzaam te destilleren en een cut te nemen van 63% voor in mijn eiken vat van 5 liter.
Hallo, even een vraagje, ik maak al jaren wijn. Nu heb ik nog een appel/peren wijn staan, deze is denk ik rond de 14% alcohol. Hij was uitgegist en ik heb hem gebotteld, maar ik vind hem persoonlijk te zoet (ongeveer 15 liter). Is het ook mogelijk om deze wijn te stoken. er zitten voor de rest geen chemische toevoegingen in. Graag jullie advies, ik ben nog niet bekend met stoken. dus graag dan uitleg wat ik moet kopen voor de smaak en producten die ik nodig ben.
Ja hoor dat is prima te doen. Wanneer je smaak wilt hebben, ik neem aan van wat je stookt, zou je een alambiek opstelling kunnen overwegen.
Goedemiddag Munckerik,
Ik kom net kijken binnen deze tak van hobby, heb me net een keteltje aangeschaft van 10 liter. Ga dit proberen voor het eerst, ben erg benieuwd. Kom erop terug. Heeft u nog tips? ik moet nog scoren voor de eerste keer! 😉 Het wijn is van appel/peer.
Probeer zo rustig mogelijk te stoken. Voorloop weggooien en stoppen zodra wat er uit je ketel komt naar natte krant gaat smaken. Je kunt cuts maken en die later gaan blenden. Je kunt na de eerste keer stoken alles verdunnen tot 40% en nogmaals stoken, dan wordt de borrel zachter en je kunt overwegen om eea te laten rijpen op hout.
Succes!
John, waar wordt Calvados van gemaakt?
Appels en peren, dus omdat alles puur en zuiver is, Munckerik volgen, en misschien is je eerste stook, meteen een godendrank. Maar zeker je voorloop weggooien in verband met, slechte alcohol (methylalcohol).
Heb je toevallig een wijnvat, geweldig, anders werken houtsnippers ook perfect.
Skoll Wiliam