Meldingen
Alles wissen

passievrucht ,


Berichten: 64
Topic starter
(@janwetteren)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste leden ,

 

Heeft er iemand al iets met passievrucht gemaakt / gestookt ?

vind dit soort fruit wel heel lekker en zou er mss eens een badge van 20 liter mee willen maken.

maar het fruit zit vol met pitjes en heb schrik dat ik veel methanol ga aanmaken zo ,

de pitjes eruit zeven na fermenteren zou ik doen .

Is dit de juiste keuze of voor ik het laat fermenteren best de pitjes eruit doen ?

Beantwoorden
11 reacties
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ben zeer benieuwd.

Bij het fermenteren ontstaat de methanol al, dacht ik. Na het fermenteren filteren heeft dan niet zo gek veel nut. Wellicht voor het fermenteren zoveel mogelijk houtige deeltjes en schilletjes filteren.

Maar hoe dan ook ... echt de voorloop scheiden van de rest.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Betty(Betweter) heeft ons geleerd dat pitjes en schillen pectines bevatten die methanol maken. Dus pitloos zonder schil versnipperen zal het beste resultaat geven...denk ik dan...

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zelf fermenteer pruimen met pit ,druiven met pit en appels gewoon met schil,appels vroeger ook met klokhuis,de pitten stook ik niet mee ,de rest wel,ik gooi wel voorloop weg maar niet noemenswaardig veel,maar de passievrucht heeft een ander schil,ik heb ze nog nooit gestookt ,ik zelf( maar dan spreek ik over mij) zou ze doormidden snijden en het binneste gewoon fermenteren met de pitjes,en controleren of het drinkbaar is,en controleren of er veel methanol in zit,probeer met kleine hoeveelheid.gr?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 40
(@pastislover)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Tijdens het stoken de temperatuur rond de 70 graden houden tot er niets meer uitkomt, daarna temperatuur opvoeren tot de benodigde 78,4.

dit zou een goede scheiding van methanol en ethanol tot gevolg moeten hebben.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe houdt je dan de temperatuur tijdens t stoken op 70 graden tot er niets meer uitkomt?

 

Daar gaan we weer ......

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toevallig bezit ik een sappan die het pure sap scheidt van de (passie)vruchten.

Het bespaart je een hoop werk en je kunt daarna direct beginnen met het vergisten.

Zie: https://www.kookpunt.nl/jam-en-sappannen/nl/page/1869/

http://www.vanderkooyjubbega.nl/stoomextractor-10-liter-rvs.html

Als je even verder kijkt op het internet, kom je wellicht nog goedkopere tegen.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Goed idee ROB ... Ik heb er een besteld..

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik gebruik hem in het najaar om appelsap mee te maken, gaat allemaal veel sneller.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rob.. Maar hoe zit t dan? Sap is eigenlijk dan gepasteuriseerd.. Heb je dan geen probleem met Vergisten? Of zie ik t verkeerd?? Heb de kersen nu op Vergisten staan.... Ben benieuwd....

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

oengabunga,

Bier wordt na al die temperaturen om de vergistbara suikers uit de mout te verkrijgen, als laatst nog ruim een uur gekookt waardoor het steriel is en dus ook gepasteuriseerd.

Pas daarna wordt de gist toegevoegd.Datzelfde gebeurd in wezen ook in de sappan, weliswaar met een ander doel, maar net als bij bier wordt ook na het koken in de sappan en daarna afkoelen,  de gist toegevoegd en zal dan de vergistbare suikers omzetten in alcohol en CO2.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je dient uiteraard de passievruchten (in het Spaans de maracuyá) voordat je deze in de sappan legt, wel in stukken te snijden.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?