Meldingen
Alles wissen

Polder rum in eiken houten vaatjes

Pagina 1 / 2

Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Eiken houten vaatjes..

Vrienden..

Ik had vorig jaar 2 eikenhouten vaten gekregen als verjaardagsgeschenk waar ik super happy me was.

Maar om zo’n vat met 15ltr uit 1 batch te vullen lukte mij niet.. ik stook mijn rum met veel plezier maar na een dubbele stook heb ik 7ltr mooie rum over.. dus heb ik steeds een deeltje van verschillende batches bewaard en nu het mooi weer is geworden ben ik begonnen met de vaten voor te bereiden voor de rum..

1 schenk ik aan mijn broer voor zijn verjaardag.. krijgt hij zijn rommel terug!..  en het andere vat wil ik voor een jaar of 5 weg te zetten… om dan eens te proeven wat zo’n vat kan.. hahahh

Maar gekloot met zo’n vat want..

ik heb het eerst leuk neer gezet in de woonkamer en zo nu en dan de metalen ringen of duigen aan getikt met een hamertjes en beitel… want zo’n houten vaatjes droogde natuurlijk mooi in, in die warme woonkamer van afgelopen winter.. dus moet ik het vat eerst een paar daagjes in water laten weken voor ik het kan gaan vullen..

Volgens de handleiding van de leverancier moest ik het vat in 3 stappen vullen. Eerst tot een derde  en na 3 uur nogmaals 1 derde erbij om dan na nogmaals 3 uur het gehele vat te vullen met water.. waarom niet gelijk volkletsen?.. maar ik heb dit schaapachtig en braaf gedaan..  het met water gevulde vat in een baby bad gezet.. want het zweten toch wel wat water uit de naden van de kopse kant. Niet veel maar toch wel genoeg.. 

Het water heeft de hele nacht in het vat gestaan..en gelekt in het babybad. Het vat lekte aan de kopse kant van het vat, een seal is daar gemaakt met vlas of zoiets dus goed uitgedroogd.. ik heb daarop het vat weer leeg gegooid nogmaals opgevuld met schoon water..maar toen heb ik ook het babybad waarin het vat stond met water opgevuld zodat het vat van buiten en van binnen kon weken..

Via het vulgat.. bonghole.. heb ik elk uur water toegevoegd.. want zag dat het water nivo toch steeds iets zakte.. en ook de rand van het babybad .. want ik er ook voor zorgen dat het hout rond de opening / vulgat water op kan nemen.. ben vanochtend begonnen met dopen en heb nu.. net iets voor het 20:00 journaal het idee dat het vat zich aan het dichten is..

Laat het over de nacht nog zwemmen en ga morgen ochtend het vat uit het babybad halen, weer leeg gooien en weer opvullen maar dan zet ik het vat op zijn steun.. ik hoop dan dat het vat zich heeft dicht gezet.. en ik het kan gaan vullen met de 3, net iets verschillende batches polder rum van 60%...

Wish me luck..

Beantwoorden
25 reacties
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

het ene vat is al redelijk dicht.. het andere vat laat ik vannacht nog zwemmen in het babybad en hoop dat het zich dan dicht zet

Beantwoorden
Berichten: 32
 Zout
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Good luck! Maar even een vraag, ik was dit laatst ook van plan, maar heb er uiteindelijk eerst vanaf gezien omdat volgens de mensen op homedistiller rum niet in een nieuw vat moet. Het zou beter zijn om er eerst eens een batch (of twee) whisky in te doen, en dan pas rum. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

ik geloof dat whiskey in gebruikte vaten moest.. die whiskey uit schotland staat in oude portvaten uit spanje.. maar Bacardi koopt de gebruikte vaten van Jack Daniels.. die ze nieuw maakt voor hun stook..

dus tjaah.. vaten die met wijn of port gevuld waren geven natuurlijk ook nog een rest smaak mee aan de rum of whiskey.. die de drank alleen maar mooiere maakt natuurlijk.

deze kleine 15ltr vaatjes zijn getoast van binnen.. iets aangebrand.. waardoor de rum iets zachter moet gaan worden over tijd.. het koolstof filtert is het idee.  daar ga ik voor.. 

Beantwoorden
Berichten: 32
 Zout
(@zout)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Volgens mij was destijds het verhaal op Homedistiller dat nieuwe vaten teveel vanille aroma aan je drank toevoegen. Ik vraag me trouwens wel af of dit een nadeel is voor rum.

 

Over die gebruikte vaten; bij HD vond ik nog een leuke link, klik hier.

 

Je kunt trouwens voor zo'n rest smaak altijd een klein beetje port of sherry bij je rum doen als je hem in het vat doet.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ook namens mij Good Luck Leon!

Ik heb een 3 liter vaatje waar ik eerst rum in had nu gevuld met de volkorenshine, de rumsmaak is goed terug te proeven. Heerlijke combinatie.

Verder heb ik exact zo'n 15 liter vat staan met morellenport met de bedoeling daar ooit whisky in te doen. Maar 15 liter is een behoorlijke hoeveelheid dus daarvoor moet ik batches opsparen en altijd wat achter de hand houden om het vat vol te houden. Er gaat aardig wat naar de engelen. Houd daar wel rekening mee.

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jaah ik weet dat er een heel deel verloren gaat voor de poriën van het vat, en de engelen die voorproeven! Hhahhh. Ik sla een vat hier op en geef der 1aan mijn broer. Geef daarom mijn broer ook een volle fles naast het vat om bij te vullen. Ga hem uitleggen maandelijks effe te spieken of het niet te snel leeg loopt.
Ik verheug mij op het vullen en het bewaren van zo'n vat voor langere tijd

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat zou ook nog kunnen. En een beetje meer valille smaak aan de rum is juist lekkerder

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

5 JAAR? ben blij dat ik een fles 12 mnd.heb?zal dit jr proberen 200 ltr te stoken kan ik een paar flesjes bewaren voor volgende jr.maar de vaatjes zijn mooi

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Let op luchtvochtigheid en temperatuur waarop je het vat lagert .
beste is 11- 12 gr . bij luchtvochtigheid 70 -75%
.
Wanneer vat niet dichttrekt kun je hennep gebruiken of kleine stalen naalden om en om langs de lekkende naad slaan . eventueel kun je hierbbij ook carnauba was gebruiken om klein lek te dichten .
(de was goed warm maken en te laten vloeiend.)
Wanneer je een droge tijd hebt kun je een linnen doek over vat leggen en nu en dan licht vochtig spuiten met planten spuit tegen uitdroging .

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Aah dankjewel Robbert.. ik zat ook al te bedenken hoe ik de rand zou kunnen dichten mocht het vat daarop blijven lekken.. dat van die doek wist ik ook.. maat dank voor de tips. 

Beantwoorden
Berichten: 23
(@melmoth)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Houd er rekening mee dat het contact oppervlak in zo'n klein vat vele maken groter is dan een traditioneel (groot) vat. Het verouderen en afgifte proces gaat ook veel sneller. Waar een normale whiskey drie jaar over doet kan in zo'n klein vat al binnen een half jaar gebeuren! Blijven proeven tussendoor dus, ik denk dat vijf jaar erg lang is in zo'n vat ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer deksel rand nog niet goed wil dichten kun je de hoepel nog wat aanslaan of bij lekkende duigen tussen hoepel en de duig een wigje slaan . daarvoor kun je ijsstokje of wat sate prikkers gebruiken .
Je kunt ook wat druppen hete was in rand gieten .

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

ik denk ook dat ik na 5 jaar een leeg vat overhoud dus denk ik dat ik voor een jaar moet gaan en dan zien wat er gebeurt is met de rum..

geduld heb ik wel.. ik laat het bier wat ik brouw zeker 8 tot 10 maanden lageren voor ik het begin te drinken. sample wel eens tussen door .. maar merkte dat het bier pas echt op smaak komt na een langere tijd gerust te hebben.. 

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

ik had inderdaad de hoepels wat vaster geslagen.. het hout was iets te ver ingedroogd waardoor de hoepels best wel los waren gekomen..

moet nog gaan kijken naar de vaten maar de tip om met hete was te dichten is super..

dankjewel daarvoor.. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?