Voor een eerste rumstook, met rietsuikermelasse, vraag ik me af welke chips best gebruiken bij het rusten na stoken? Non-toast, light toast, medium toast of dark toasted? En wat zijn de voor- en/of nadelen van elk?
EDIT:
- En maak ik best gebruik van Chitosan Turboclear klaringsmiddel?
- Wat met vloeibare kool bij de bereiding van de mash? Wel of niet gebruiken? Wanneer wel, eventueel?
De gradatie van toast heeft te maken met hoe donker en zwaar je de smaak wil hebben . wat het beste is kun je alleen voor jezelf het best bepalen door proeven , proberen . of bij anderen proeven .
Turbo clear is een commercieel ding dat niet noodzakelijk is en eventueel ook nog residu laat.
Je kunt beter tijd en natuur werk laten doen .
Actief kool is een correctie middel dat je uitsluitend moet gebruiken indien noodzakelijk bij lichte fouten of afwijking. maar ook dit laat residu wat later toch invloed op kwaliteit kan hebben .
Wat een heerlijk forum! Bedankt Robbert.
Als je dark rost gebruikt,kun je proeven tot hij goed is,ik hou van een zwaardere smaak.als hij goed is dan van de snippers halen,het voordeel tegenover licht rosted is al je het te licht vind kun je niets meer of je moet weer snippers kopen dark rost.
Zelf gebruik ik of een vat of ik gebruik blokjes " tasmaans " of frans eiken die ik zelf rooster deze laat ik erin trekken tot ik gewenste resultaat heb .
Ook stook ik wel de drank en passeer ik het via een dry still waarin ik eiken verhit .
Robbert, hoe rooster je zelf blokjes eiken?
Je legt ze op een stenen of stalen plaat en Met een soldeer brander of mastiek brander er lichtjes over heen gaan tot je een bepaalde gradatie hebt die je wil .
Zo kun je ook een vat roosteren .
In een vat moet je alleen zorgen dat de vlam niet in de naden schroeit want dan gaat jij lekken . dus duigen op spanning aan drukken voor roosteren .
Krullen of spannen kun je het best roosteren op bakplaat in een oven . Met vlam heb je daarbij snel ontbranding .
Ook kun je lavastenen heet stoken en schaafsel daarop gooien . .
er zijn diverse methodes dus voor .
wanneer je ook wat een rooksmaak wil meekrijgen is dat lastig met losse snippers of blokjes vanwege wanneer je het hout zwart blakert en dan in de drank doet krijg je vertroebeling en moet je filteren .
In dat geval kun je het beste het gekoolde hout in de drystill doen en de drank erover passeren tijdens de laatste overhaal .
Dank weer voor de heldere beschrijving. Ik ga vanmiddag maar eens wat snippers toasten. Heb namelijk een berg ovengedroogd eiken hout.
Dank weer voor de heldere beschrijving. Ik ga vanmiddag maar eens wat snippers toasten. Heb namelijk een berg ovengedroogd eiken hout.
Opletten met eventuele chemische verontreiniging. Ik bedoel maar, in het extreem geval dat je zou treinbiels gebruiken ;), maar ook voor hout dat behandeld werd tegen termieten etc..
Is brandhout wat ik ooit heb gekocht. Geklooft en gedroogd.
Hier een leerzaam filmpje over hoe eiken te roosteren:
Procedure is simpel, zorg voor onbehandeld eiken, zaag in blokjes, verpak in alufolie en de oven in met dat spul. Het is mij niet duidelijk geworden of de vermeldde temperaturen in C of F zijn.
Happy Distilling
Dutch
Hier noemt hij de C en F. Geweldige kerel is dit.
Waarschuwing!! Microgolven worden gegenereerd in caviteitsresonatoren met als enige vermogensbeperking de constructievorm van de golfpijpen en de transformator in de micorgolfoven. Het minste schilfertje metaal veroorzaakt vonken die bij gewoon gebruik vanzelf doven zonder dat er iets gemerkt wordt. De risico's met verhitten van alcohol in een microgolf zijn onverantwoord. Alcohol heeft bij kamertemperatuur reeds een lage ontvlamtemperatuur, als je alcohol verhit verlaag die nog verder.
Gebruik een bain-marie of iets dergelijk maar hou alcohol weg van microgolfovens!
Interessant bericht maar wat wil je hiermee precies mee zeggen?