Hi Stokers,
Afgelopen weekend heb ik een eerste ervaring mogen hebben met de grainfather om een whiskymash mee te maken (WOW!). Van het bedieningsgemak en de kwaliteit mash was erg onder de indruk.
Nu zit ik mezelf af te vragen.. zit er een significant smaakverschil in het destillaat als wanneer ik dit fabriceer met een koperen alambiek of wanneer ik dit doe met de grainfather inclusief copperdome? Heeft iemand hier ervaring mee?
Groetjes,
Ruben
Volgens de whisky distilleerderijen is zelfs de vorm van de still bepalend voor de smaak.
Dat de vorm en soort van Still een verschil maakt, daar geloof ik zeker in, maar met de Graanvader met dome, zit je meteen aan een beginwaarde van 70%, die ik met de alambiek nog niet bereikt heb. (bij 1e stook) Rum met alambiek is de volgende test. Met graanvader al heerlijk. Vorm, kooksteentjes, raschig ringen, al dan niet aan koperdraad, (test van kusleon https://www.stookforum.nl/thread/raschigringen-2/ ) Alles kan je stook beïnvloeden. Bio of geforceerde granen, mouterij, Gist, (met hoofdletter G) temperatuur , luchtvochtigheid, barometer stand, en zo kunnen we nog even doorgaan. De mout die je nu koopt is van 2018, binnen 2 maanden loopt de 2019 binnen. Gistcellen aantal, kwaliteit Gistcellen, opslag en transport omstandigheden van Gist en mout. Vermogen waarmee je stookt. Graanvader 60% of 90%. Vele variabelen. De basisstoffen, daar wil je het beste van hebben (Geen glyfosfaat in mijn drank, dus BIO in mijn geval), bij het materiaal gebruik je de beste kwaliteit, Gist is een tricky one, maar je zoekt naar de beste. Het weer is zoals het is. Oogstjaar, is afhankelijk wanneer je een mash maakt. Soorten graan, fruit of whatever alleen het beste. Veel testen, proeven, proberen, maar vooral niet vergeten te genieten van je hobby. 😉 😉 😉 😉 😉 . Als je net begint aan dit avontuur, veel moutsamenstellingen testen, om JOU smaak te vinden. Gisten vooral advies inwinnen, en rondlezen, begin je aan rum, mei is hier het Pinodestoker seizoen. Maar vooral niet vergeten, "Ik vraag advies, maar verloochen mijn eigen ideeën nooit". Jij bent onderdeel van dit avontuur, en misschien maak je geweldige drank, door anders te werken, in elk geval, ga je ook minder goeie, tot slechte smaken krijgen. In elk geval, lezen we graag je avontuur, bemoeien ons nog liever, plagen nog meer, maar zullen adviseren waar mogelijk is, de dino's hebben nog wat extra trucks in hun mouw, dus ga zo verder, en blijf zoeken, of het beter kan, en geniet van je overwinningen, leer van je misstappen, lach met je stommiteiten, en geniet van het leven en dit heerlijke ontspannen forum.
Sköll William
Alembiek zal altijd winnen in smaak / aroma .
De flow is beter , warmte transport en verdeling in het materiaal zorgt daar o.a. voor . .
ook Bolling tegenover het cilindrische deel van de ketel heeft daar invloed op .
De verzadiging van alcoholdamp en smaakstoffen opname is daarom beter.
Bij temperatuur verhogen en temperen zal koper ook beter reageren dan rvs .
inderdaad alles kan de stook beïnvloeden zoals William al meld .
@William waarom lukt het niet met alembiek de 70% te behalen ??
zonder truckjes zou 78 toch met gemak kunnen .
Temperatuur in top overgang brug 78,3 graden aanhouden . En anders de flow iets vertragen waardoor je iets " buffert " als het ware dit kun je doen aan hals van ketel en in de helm .
Is niet echt een truckje maar manier .
Wanneer je een katoenen doek om hals legt of meer naar de top .
deze hou je licht vochtig .
Het vocht verdampt en onttrekt warmte aan het koper .
zorg je dat de temperatuur dan op top rond 78,3 - 81 graden blijft zal je zien dat jou percentage omhoog gaat .
( de plaatdikte in de professionele ketels word ook met verschillen in diktes uitgevoerd waardoor ook weer die warmte verdeling invloed heeft op flow en percentage )"
Ben van Klootplaat naar gas over gestapt, en zal dus nog moeten leren "voelen". Met vochtige doek ,had ik nog niet gehoord. En boven 70% met een 2e stook moet haalbaar zijn. Heb gemerkt , dat ik nog te hevig ben met het gas. Zal het moeten gaan doen, zoals met mijn zendontvangers. Omdat deze op "oude "lampen werken, moet ik met een trafo, langzaam opwarmen, anders knalt er de helft van mijn stroomverdelers ,lampen, en zekeringen door. Machines van vlak voor het transistor tijdperk. (pré 1972)
@William Ik weet zeker dat je binnenkort fluitend een eerste stook 74% min gaat halen .
Zoveel inzet en enthousiastme wordt snel beloont .
Met gas is inderdaad aanvoelen .
( ik was onlangs ook wat heftig met gas een vriendelijk schrijven nodigt mij uit wat geld over te maken voor Een soort snelheids belasting )
Wees maar wat voorzichtig met radio / zender lampen. ze worden schaars en prijzig .
Ik heb een oude London city gitaar amp. voor een buis was ik €87 , kwijt .
Ik mis wel de warmere tonen en geluiden uit het oude analoge buizen tijdperk .
leuke hobby .
( ik denk ineens eraan dat er nog een oude bandrecorder met buizen boven achter in een kast moet staan . ),
De oude buizen, zijn nog wel "nieuw" te krijgen, er is nog heel veel "niet gebruikt" voorraad. En die lampen gaan als je ze rustig opwarmt, (stroomsterkte verhoogt) nog niet kapot , al wil je. Heb 7 werkende zendontvangers staan, de zogenaamde boatanchors, oude marine en bootapparatuur, die de bijnaam anchor hebben, vanwege het gewicht. 6 stuks wegen er minstens 25 kg per stuk, heb ook nog en militair jeep geval (1970), en een "bakkie" van 12 kg. De laatste is de jongste 1972. Hoort er eigenlijk niet bij, heeft al transistors. Mijn trots is mijn allwellenenpfänger Telefunken Elk 639. Maar heb ook een Philips staan, waar geen gebruiksaanwijzing van is te vinden, omdat het een verkoopcijfer had van zeer weinig, maar met een Philips kwaliteit. Dus veel te duur en onverwoestbaar.