Meldingen
Alles wissen

reflux


Berichten: 92
Topic starter
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In de tijd van Het volkomen stookboek van Professor Brouwer was reflux een pijpje haaks door de kolom waar koel water door ging.
De Nieuw Zeelanders deden dat een stapje beter met hun T500 : een spiraalbuis met koelwater in de kolom. 96% destillaat is dan haalbaar voor een ieder.
Zodoende: pure alcohol maken wordt simpel,
Maar die laatste geurtjes/smaakjes eruit halen is de volgende uitdaging.,
Soort gist zou een factor zijn
Ik wil meer voor het filteren gaan.
Tot nu toe deed ik dat met een Brita filter, en dan 7 maal door laten lopen.

Mijn ozon generator uit China is in het land 🙂
Ik verwacht er veel van, mss wel teveel, ik houd ons op de hoogte,
voor 18 € circa thuisbezorgd

Beantwoorden
10 reacties
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Geurtjes en smaakjes is inderdaad veelal in begin traject te voorkomen door o.a. gist zelf maar ook door de manier van vergisten .
Te veel , te snel willen .

Het stoken van 96 % kun je met b.v. een T500 maar om andere niet te ontmoedigen is met een simpele ketel ook heel goed mogelijk . Ook met het systeem zoals eerst beschreven met enkele simpele buisjes .
Opbouw en Hoogte kolom , voldoende wand om aan te condenseren en Een goede flow en temperatuur regeling zijn essentieel .
Daarnaast kun je met simpele hulpstoffen ook prestatie opschroeven . ( boosten / forceren . )
En je kunt de alcohol ook nog drogen waardoor je ook nog richting 99% komen .

Ozon apparaten worden al vrij lang gebruikt en kunnen veel betekenen .
Van sterilisatie tot smaak verbetering en ontgeuren.
Maar als het om nare bijsmaakjes na de distillatie gaat is het beter om inderdaad in het voortraject te kijken waar het daarin fout gaat .
Na correcties het zij met ozon , soda's , actief kool en dergelijke na de distillatie is ook teken dat in voortraject is fout ingeslopen want in normale proces is dat nooit noodzakelijk

Beantwoorden
Berichten: 92
Topic starter
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

alcohol 99% moet je wel goed luchtdicht bewaren. zodra de lucht erbij kan trekt het water aan en loopt weer naar de 96%. is dus niet praktisch, 99% te maken. en je hebt extra chemie in je drank.

Ik kreeg net mijn ozongenerator uit China binnen en die werkt nu, op 4 litervan mijn beste wodka. Spannend!

Ik doe een half uur, dan een half uur de ozon laten afbreken, dan proeven.

Zou zo maar kunnen dat het de lekkerste wodka wordt die ik ooit dronk.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja dat klopt dat het alcohol water aantrekt maar het is wel gewoon mogelijk om het te maken .
( soms droog ik een beetje zodat ik ontsmettingsmiddel heb voor eventuele wond ontsmetting bij mijn dieren )

Bij likeur maken is ook niet noodzaak zo hoog percentage te maken .
de suikerstokers en essance mengers stoken hoog .
Voor gewone likeuren , basis graan alcohol, smaak overdracht simpele dranken als Whiskey's , gin en ook wodka hoeft het niet zo hoog .
ozon vodka wordt al jaren gemaakt .
Maar wordt ook vooraf 5 x overgehaald .

Tegenwoordig zijn de ozon generators leuk geprijst .
Ik betaalde paar honderd gulden .
kwamen vroeger uit Italië .
Ik gebruikte ook vroeger ozon voor ontsmetten van oude gebruikte sherry en port vaten .

Beantwoorden
Berichten: 92
Topic starter
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De bijgeleverde meter is natuurlijk goed genoeg.Maar hobbyisten willen meer 😉
De temperatuur aflezen met een Android / IO app bijvoorbeeld.
https://nl.aliexpress.com/item/4000108263475.html die bevalt me uitermate goed.

de diameter van de sensor is dezelfde. Raar is wel dat je "locatie" aan moet zetten, rare Chinezen. Die met LCD scherm is aan te bevelen, die reageert snel genoeg bij het afregelen, dan ben je erbij.
Via bluetooth heb je een interval van minimaal 10 seconde, met temp alert in te stellen.
Mijn karige geld was het meer dan waard. Je ziet ook een mooie temp grafiek van een stooksessie 😉

wat je ziet van links naar rechts:
1 kamertemp 2 koelwater aan 3 de dampen stijgen 4 je houdt de temp op 59-60 graden
5 je trekt de stekker uit van de ketel 6 je draait de kraan dicht 7 in een nacht zakt de temp van de ketel
64,96 °Cis het kookpunt van methanol Zou dat het dipje kunnen zijn bij 50 graden koelwater?
Een andere stof kan ik niet bedenken. Dit is pure suikerwijn-distillatie.
Of het was ff omdat ik stekker eruit trok om kabel schoon te maken, dat kan ook.
Ik zal het in de gaten houden bij volgende stook.
Trouwens, 2 batterijtjes AAA lijken een jaar wel mee te gaan.

30 € voor een leuk speeltje. En ik maak gratis reclame, zo blij ben ik ermee.
Let wel, dit zijn de temperaturen van het uittredende koelwater, niet de brugtemperatuur.
T500 is zover uitontwikkeld dat brugtemp niet meer nodig is om te meten.
Je regelt af op uittredend koelwater. met 90-96%  als resultaat, na een simpele modificatie gewoon 96 %
mss moet ik met deeg ofzo eens een sensor op de brug plakken
ik heb 2 van die bluetooth sensoren. Leuke grafiek ga ik dan krijgen, neem ik aan.
ik kan dan 2 grafieken onder elkaar tonen: brugtemperatuur en uittredend koelwater temperatuur. Ik gok dat die 2 grafieken tezamen de ware potentie van de T500 tonen.

Ik studeerde dan wel natuurkunde maar dit gaat me ver boven de pet

Beantwoorden
Berichten: 5
(@tuxdelux)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Die grafiekjes onder mekaar interesseren me wel. Ik ga er zelf een arduino projectje van maken. Wat ik ook ga meten is de relatie met de stooktemperatuur om eventueel de ketel niet continu op 2000W bij te stoken. Minder koeling is ook minder stook denk ik. 
Daarna wil ik de arduino het koelwater laten regelen. Die kan dat tenslotte beter dan ik. 

 

 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het koelen op een kolom kan zeker invloed hebben op prestatie .
Niet alleen te warm maar ook te koud geeft variaties en daarom kan door niet goede flow ook percentage maar ook smaak zeer beïnvloed worden .

Beantwoorden
Berichten: 140
(@flyger)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Arduino-koelwater.     Interessant . Keep in touch. ikzelf ben geen programmeur, maar wel een hassio ( home assistant) liefhebber. Ik zie al een tijdje mogelijkheden, heb alleen niet de kennis om dit te realiseren. Ambacht met new technology is de winnaar, daar ben ik van overtuigd. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nieuwe technologieën zijn kwetsbaar , onbetrouwbaar en maakt matige gemiddeldes .
Er is geen sensor die proeft en ruikt zoals de mens .
Ambachtelijk wint altijd .

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 478
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is inderdaad (nog?) geen sensor die proeft en ruikt zoals de mens, maar een Arduino-projectje voor het regelen van het koelwater voor een T500 ben ik best in geinteresseerd. Ik gebruik nu een arduino met temperatuur sensor op de brug van mijn whisky-ketel om tijdens het opwarmen er niet bij te hoeven zitten of iedere keer heen en weer te lopen naar zolder op de temperatuur te checken. Als de temperatuur boven een ingestelde waarde komt krijg ik een seintje op mijn telefoon 😉

Mocht er hulp nodig zijn in het programmeren van Arduino-koelwater, laat het dan even weten....

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

programmeringen en electronica verouderen en moeten updates of raken defect en dat meestal als je bezig bent .
Met electronisch gestuurde apparaten is het altijd een gemiddelde berekening .
Alleen al om die reden zal ik niet aan een ketel al de T500 . beginnen .
ik hou niet van gemiddelde dranken .
ik ga altijd voor kwaliteit .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?