Meldingen
Alles wissen

Kolommen enzo....(Titel aangepast, voorheen startersvraag)

Pagina 1 / 3

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wij zijn starters die zelf schnapps gaan maken.
we gaan beginnen met appelen en peren ( streekproducten)
1ste vraag: wij denken aan een 10 liter kolom distilleerketel. zijn er voor of nadelen aan deze capaciteit? hoe lang duurt het om 1 run te draaien? alvast bedankt

Beantwoorden
32 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Meestal word gefermenteerd per 25l, dus je zal 3 runs moeten doen met een 10l ketel. 15l ketel 2 runs, 25l ketel 1 run.

Ongeacht het formaat is dit meestal 5 a 6 uur per run

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn ervaring.

 

Met een kolomdestillatie is het moeilijk om smaak over te brengen in het destillaat. De kolom zorgt voor een hoger alcoholpercentage maar minder smaak in het destillaat. Het is dus kiezen of delen. Minder kolom = meer smaak. Dat lijkt me van belang omdat u een vruchtenwash wilt gaan destilleren.

 

Voor het overige kan ik zeggen dat het echt verrekte moeilijk is om een perensmaak rechtstreeks in uw destillaat over te halen. Ik spreek uit ervaring. Zelfs bij het vergisten van gestoofde peren met het sap kwam de smaak niet mee over. Wat dat betreft zijn appels veel makkelijker, het is niet zo moeilijk om die smaak in het destillaat terecht te doen komen.

 

De capaciteit is echt heel iets anders als kolomhoogte, kolomdiameter, of inhoud van de ketel.

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In aanvulling hierop kan ik zeggen dat de tijdsduur waar u naar vraagt inderdaad te maken heeft met de capaciteit.

 

10 Liter kunt u met een goede kolom wegstoken binnen 2 uur. Veel alcohol, reflux in de kolom, weinig smaak.

 

Wilt u met een eerste stook vooral smaak in het destillaat overbrengen dan adviseer ik nul kolom en een traditionele alambiek. Nul geforceerde reflux. Zachtjes stoken. Duurt ongeveer 3 uur.

 

Vooral bij vruchtenalcohol bewijst de alambiek zonder kolom zijn waarde. Goed je cuts maken. Zelf haal ik vruchtenalcohol slechts 1 keer over. Het geeft veel smaak in het destillaat. En dat het overall percentage van de heads and hearts van de hele run zo tussen de 55-60% ligt, het is een kniesoor die daar op let. Zachtjes stoken is het devies. Een kolom past daar niet bij.

 

Een kolom gebruik je om het alcoholpercentage omhoog te krikken. Het betekent ook dat je minder smaak in je destillaat overhaalt. Kiezen of delen hoor, niemand drinkt een borrel van +80 procent. Dan is alle smaak al weg, en om het drinkbaarder te maken doet men er dan water bij. Wordt het nog smakelozer van.

 

Geef mij dan maar een enkel gestookte goede slibowitsj. Of appelschnapps.

Gevorderde drinkers drinken dat zo, zonder water, ijs, of dat soort kunstgrepen bij te voegen. Teruglengen naar 40 % is voor de meiskes.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nooit bij stilgestaan dat een kolom niet enkel met rashingringen gevuld hoeft te zijn?

Leeg, kruiden, gewoon tussen uit halen allemaal al opties en wellicht zullen er meer zijn

 

Ik wil je trouwens wel eens 10l zien wegstoken op 2u (de T500 kan het alvast niet, toevallig was dat men test hoeveelheid)

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nooit bij stilgestaan dat een kolom niet enkel met rashingringen gevuld hoeft te zijn?
Leeg, kruiden, gewoon tussen uit halen allemaal al opties en wellicht zullen er meer zijn

-

Dat heb ik nooit gesnapt. Bedoel je dat je de kolom van de t500 leeg kunt halen om deze vol te stoppen met bijvoorbeeld gedroogde lavendel om daar bijv. lavendelolie van te maken. Die olie valt dan weer terug in de boiler, neem ik aan en de alcohol win je terug. Werkt het zo? Begin je dan met 90% + in de boiler? 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De kolom die hier bedoelt word is eentje op een alambiek vb  http://www.stookwinkel.nl/product/12-liter-kolom-distilleerketel/  

 

Persoonlijk geen interesse in olie te winnen met een alambiek dus ik kan je niet zeggen hoe het te werk gaat. Wellicht geen 90% alcohol gezien dit gevaarlijk kan zijn

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De kolom van de T500 kan maar aan een kant worden gevuld met rashingringen.

Wanneer je de kolom (condensor) helemaal leeghaalt, dus alle rashingringen en koperen zadels eruit en vol stopt met gedroogde lavendel, wordt het een hele toer om die er naderhand weer uit te krijgen.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je met kruiden wilt werken, enz..., en smaken uit de wijn overhalen, dan kun je beter een koperen keteltje aanschaffen met kolom, in een reflux  ( t 500)kruiden gebruiken zie ik ook zo niet zitten, tenzij je ze in de wijn gebruikt, over de smaken overhalen in een reflux heb ik wel nog geen ondervindingen.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Over een tijdje komt dit leuke ding op de markt, de Gin basket: 

Komt pas in het 3e kwartaal op de markt. Vooral bij het gebruik van de alembic koeler en de copperdome een handig accessoire als je gin wilt maken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er kan met een T500 meer dan vaak gedacht wordt. Zo ben je niet alle smaken zomaar kwijt. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit ideetje had ik ze doorgespeeld.... 😉

Houd ons op de hoogte wanneer het er is.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe werkt dat?

Zit daar een zift in?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Onderin zit een zeefje (is dat een zift?)

Je schroeft het, gevuld met kruiden en andere smaakmakers, onder de helm of T500.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is een soort bakje waar je het kruidenmengsel in stopt, dat schroef je onder de condensor. De hete alcoholdampen gaan zo door de kruiden heen en daarna pas naar de koeler.
Het komt op hetzelfde neer als een kolom bij een alambiek die je met kruiden kunt vullen. Al heb je bij de alambiek kolom wel veel meer ruimte voor kruiden.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?