Meldingen
Alles wissen

Startproblemen.


Berichten: 28
 ans
Topic starter
(@ans)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Netjes het recept bij de turbogist gevolgd ( dus met 8 kilo suiker) staat alles nagenoeg stil in de emmer. Sinds woensdagavond gewacht en gister n pak appelsap erbij gedaan. Geen beweging. Heb totaal 22 liter in emmer. Kan ik nog iets doen of gewoon opnieuw beginnen en dan met 6 kilo suiker.? Tempratuur in het vertrek waar hij staat is 18 graden. Misschien te Koud?

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ans,

Ik denk dat het te zoet is. 8 kilo op 25 liter is al op het randje, op 22 liter is het wel heel extreem.  Ik denk dat je het sowieso moet aanlengen naar minimaal 25 liter en misschien nieuwe gist toevoegen. Daarbij is ook 18 graden erg koel in de opstartfase. Als het eenmaal op gang is is dat niet meer zo erg. Turbogist produceert namelijk zelf ook warmte, maar dan moet het wel eerst op gang zijn.

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ans, zoals Ben reeds opmerkte dien je de suikerwash aan te vullen tot 25 liter.

============================================================

Ikzelf neem een grote pan waar ik 8 kg suiker  met een weinig citroenzuur (in poedervorm) aan de kook breng  met ongeveer 1,5 á 2 liter water.

Nadat de suikeroplossing is afgekoeld, giet ik deze in een gistvat van 25 liter inhoud. Daarna vul ik met een slang, waar een sproeikop op zit, deze al roerend aan tot 25 liter suikerwash van ongeveer 26 graden, zodat er zoveel mogelijk zuurstof meekomt.

Daarna neem ik met een steelpannetje wat suikerwash uit het gistvat en roer daar de Alcotec  Turbogist 48 uur doorheen totdat de gist volledig is opgelost en gooi deze weer terug in het gistvat. Daarna gaat de deksel op het gistvat en plaats ik het waterslot. Ik zet daarna het gistvat in een klimaatkast en zet de temperatuur op 25 graden, maar dat kan natuurlijk ook in een ruimte die verwarmd wordt. 

Ik laat de suikerwash/stookwijn in 10 dagen volledig uitgisten totdat er geen bubbels meer komen.
Daarna “VOORZICHTIG” afhevelen (met een speciale hevel die de gist op de bodem onberoerd laat) en distilleren.

 
 
 

 
Beantwoorden
Berichten: 28
 ans
Topic starter
(@ans)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je wel voor de reacties. Inmiddels de ruimte verwarmd naar 21 graden. en het gistvat aangevuld tot 25 liter. Denk dat ik inderdaad te koud ben gestart. Af en toe zie ik een bubbeltje komen dus lijkt het of het gist niet dood is. Kan ik bij deze turbogist een zakje broodgist toevoegen? Die heb ik nl in huis. groetjes

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alles kan maar ik zou het niet doen. Het komt nu wel op gang.

Beantwoorden
Berichten: 28
 ans
Topic starter
(@ans)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Over 24 uur kan ik gaan stoken. Ketel al geprobeerd met water en daarmee enkele lekken ontdekt dus morgen goed afplakken. Wil daar teflontape voor gebruiken. Het ruikt nu naar een goedkope appelwijn. Misschien door de pak appelsap die ik had toegevoegd. Spannend allemaal nog.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Teflon werkt heel erg goed. Maar op sommige plekken is het beter om een bloem-pasta te gebruiken. Bv bij de oren van een ketel

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Opstart probleem.

Ik heb gisteren het bekende recept gemaakt  met 8 kilo suiker en  turbo gist op 25 liter water ?deze morgen gist in gedaan en goed gemengd het water was nog steeds 27 gr.

Om 16.00 hr geen reactie in het vat dan maar een boterham en banaan bijgedaan ,nu 2 hr later nog steeds geen reactie in het vat .

Wat heb ik verkeerd gedaan??

Groeten

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat ik het heb gedaan is:

je pakt een pan
Die zet je op het vuur
Water erin. En de suiker erin ...

Als je pan te klein is doe je het in 2 of 3 keer
Bijvoorbeeld 3 liter water. 3 kilo suiker

Als je dus de 8 kilo suiker heb opgelost in het water ( hoeveel water maakt niet uit )

Zorg je dat alles in de emmer gaat. En vul je dit aan met kraan water tot 25 liter

Als het geheel is afgekoeld ( naar 30 a 20 grade )

Gooi je de gist erbij

Roeren

Deksel erop slotje vullen en wachten

Bij mij borrelt het ook nooit binnen korte tijd ..

Corrigeer me als ik iets niet goed heb gezegt / gedaan

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de reactie zal dan maar eventjes afwachten zeker, wou er al 3 liter ongeveer uithalen nog eens verwarmen en wat citroen zuur bijdoen en terug in het vat kieperen .Voor een betere reactie te krijgen .Is dit fout of doenbaar ??

Groeten

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nog even melden dat ik de suiker heb opgelost in zeer warm water maar niet echt laten doorkoken is dat misschien de fout ?

Groeten

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?