Hi Guys,
Even voorstellen, ik ben Dirk en kersvers in de wereld van het stoken.
Wel veel ervaring met drinken, hahahah.
Over een paar weken komt de roeiboot uit China aan, 18 liter ketel met een thumper vaatje :), dan kan ik los gaan π
Vraag: ik zat zelf te denken aan een rum gemaakt van Zeeuwse Boerin suikerstroop (>80% suiker), vermengd met bruine suiker.
Heeft iemand hier ervaring mee en zo ja, welke gist moet ik dan gebruiken? Rumgist of Turbo gist?
Bij voorbaat dank voor de antwoorden & happy distilling π
Dutch
Rum maak je door vergisten van melasse van suikerriet waarin nog vezels e.d. van de stengel in zitten .
Bruine suiker is geen vervanger . Bruine suikers zijn vaak mengsels van witte suiker en gekarameliseerde suiker . sommige zitten sporen nog van toegevoegde melasse en cassonade in .
Kortom daar kun je geen rum van maken
Dank voor de info Robbert. Ik ben toch voornemens hier een wash/mash van te maken, heeft iemand tips over wat voor gist te gebruiken voor het beste resultaat? (Stroop met bruine suiker). Ik heb hier nog wat vanille liggen wat ik uit de tropen heb meegenomen, ik ben voornemens dit in het thumpervat te gooien, tevens met wat gegistte mandarijnen op zware siroop, of abrikozen op zware siroop, dit voor de smaak. Dat is ook de reden dat ik niet voor een reflux heb gekozen, maar voor een ketel met een thumpervat π
Β
Β
Een neutraal gist ,
Bakkersgist of b.v.b. mangrove jack . west coast .
Nogmaals dank voor de snelle info Rob, ik ga even eea. bestellen hier bij de stookwinkel. Ik hou jullie op de hoogte, aangezien ik een ketel heb met een thumper, ben ik benieuwd naar de smaak. Ben wel even bezig denk ik, het is een nieuwe ketel, dus eerst een run met azijn, dan met citroenzuur, dan een paar met water (gedestilleerd water is altijd handig), en dan een stook met de stroop. Wish me luck π
Happy distillingΒ en goed weekeind.
Β
Kersvers en dan gelijk al aan een ketel met bijvat en rum stoken.
Je hebt blijkbaar haast.
Succes!
Dat heet beslagen ten ijs komen Kees .
??
Als maar de juiste info wordt gebruikt hoe er mee te werken .
Dank je wel Kees, en dank je wel Robbert, voor het hart onder de riem π
Happy Distilling π
Β
Β
Inderdaad Robbert, ik zit afgekeurd thuis, dus heb tijd genoeg (gehad) om een berg filmpjes op YouTube te bekijken waar een kudde blinde paarden de hik van krijgt.
Ik heb voor een ketel met een bijvat/thumper gekozen, omdat je met een reflux de meeste smaak kwijt bent, zeker als je er een koeling bovenop zet en wat koperen matjes in de pijp hebt gedaan.
Als de ketel en alle accesoires binnen zijn, informeer ik jullie over de eerste stook π
Dank nogmaals voor de info, fijne week en happy distilling mannen/vrouwen π
Dutch
maar kun je niet de ketel zonder toch ook de reflux kolom gebruiken dan ?
distileren met een ketel reflux en thumper is niet voor alle dranken perse een vooruitgang . Bij au de vie , Brandy moet je toch de smaak uit hoofd ketel halen en het accent komt uit secundair / thumper.
De volgende ketel wordt een reflux Robbert.
Tkx
Dutch
En hoe maak je dan de whiskey ? slivovitz ? ?
Eigenlijk is makkelijkste 1 basis ketel waarvan je potstill , kolom apparaat van kunt maken . En eventueel kunt koppelen aan , secondair , thumper , rectificatie ketel , dry still , en Ombouw naar charantaise
Misschien kun je de bestelde ketel simpel aanpassen .
Aangezien ik een totale noob ben op stookgebied zal ik voorlopig niet met graan of pruimen gaan stoken, maar met gewone sugarwash en smaakstoffen gaan werken. Cognac zit er voorlopig ook niet in, maar ik kan de bestelde ketel simpel aanpassen. Dank voor de extra info.
Happy distilling
Dutch
Aangezien ik een totale noob ben op stookgebied zal ik voorlopig niet met graan of pruimen gaan stoken, maar met gewone sugarwash en smaakstoffen gaan werken. Cognac zit er voorlopig ook niet in
Haha, Dat dacht ik ook voordat ik mijn eerste drank maakte maar het duurde niet lang voordat er van allerlei verschillende soorten wash klaar stonden.Β
Vooral veel plezier maken, er blijft altijd mogelijkheid tot innovatie genoeg bij het stoken
Β
Oh ja, Cognac is erg makkelijk. Je mag het dan geen Cognac noemen maar brandy.
Ga je wel eens op vakantie in frankrijk? Op iedere markt staan wijnboeren die ook goedkope landwijnen/tafelwijnen verkopen. Die koop je in een bag in box met tapkraantje. Dus doos met een zak wijn er in. Je koopt dan goedkope witte wijn voor max 1 euro per liter.
Thuisgekomen mik je het snel je alambiek in en stoken maar. Hout er bij of in een vaatje en dan heb je alleen nog maar geduld nodig.
Kom je nooit in frankrijk? Je kent vast wel iemand die er wel komt! Of anders op de ChrisV methode, probeer aan overrijpe druiven te komen.
Maar goed nu ben ik zelf off topic! Het ging over Zeeuwse boerin Stroop....