Hi Allemaal,
Ik maak sinds een paar maanden neutrale alcohol met het recept van birdwatcher voor de wash. Gisteren heb ik een wash gemaakt waar ik voor het eerst de suiker, terwijl ik deze oploste in water, heb laten doorkoken. Een minuut of 20 schat ik in. Nu blijft de temperatuur van m'n wash op 40 graden hangen. De vergisting loopt goed, maar dit heb ik nog nooit gezien. Normaal moet ik bijverwarmen om de wash op 28 graden te houden. Heeft iemand hier misschien een verklaring voor.
In een bad koud water zetten
IJsblokken ingooien
Β
Wash was warmer toen je de gist erbij gooide?
Geinverteerde suiker is efficienter om te zetten naar alcohol dus ze kunnen harder werken nu
@JohnDoe : Dank je voor je snelle antwoord. Dat stel ik op prijs. Ik vermoed zelf dat het idd de geinverteerde suiker is, maar het verschil is wel heel erg groot. 40 graden is zo'n beetje de max voor bakkersgist. De boel staat nu in een ton met koud water, kijken of ik de bende terug kan krijgen naar een graad of 30. Misschien kun je me helpen met de volgende vraag : Gaat het helpen als ik er zuurstof in breng? Ik heb nog een aquarium pomp liggen en ik dacht dat die toevoegen misschien zou helpen om de temperatuur wat lager te houden. Wat zijn jouw gedachten daarover?
Uit nieuwsgierigheid omdat ikzelf ook met bakkersgist werk de laatste washes.
Met of zonder starter en weet je je start temperatuur ? grt DB
Β
Ik zou geen zuurstof toevoegen
- Minder alcohol (beetje)
- kans op besmetting
Gewoon in je badje water laten staan, temperatuur zakt wel nog. Foreshots iets ruimer nemen wanneer je stook en goed op de tails letten. (Geen idee welk type ketel je gebruikt.)
@DoubleBarrel : Geen starter. Ik volg Birdwatchers recept en daar zit geen starter in. Ik heb wel geexperimenteerd met het toevoegen van babyvoeding. Dat maakte voor mij iig nix uit. Ik voeg m'n gist toe bij 30 graden celcius. Daarna houd ik de temperatuur op 28 tot 30 graden. Ik heb het in een weckketel geprobeerd en nu in een gistvat met een aquariumverwarming. Ook geen verschil, dus ik ga voor de gistvat, kost iets minder stroom. Hiervoor heb ik met turbogisten gewerkt en die geven meer opbrengst maar hebben een bijsmaak. Birdwatcher is echt 100% neutraal.
Β
@JohnDoe : Ik werk met een T500 maar maak wel cuts, in tegenstelling tot wat de handleiding aangeeft. Ik zal bij de stook idd wat meer aandacht besteden aan de foreshots en tails. Thanx!
Bedankt voor je snelle en duidelijke antwoord.
Ook ik heb de ervaring dat als ik de temp omhoog,op 30 C gooi het veel beter gaat, i.i.d met Aquarium verwarming erin.Alhoewel ik één maal het effekt heb gehad dat er gewoon een ruisend geluid was en een rechtsdraaiende kolk a.h.w, duidelijk waarneembaar.Maar 40 C tolerantie wist ik niet,heb tot nu toe alleen maar verslagen gelezen die tot 33 C gingen,vind het super makkelijk die bakkersgist..alhoewel ik voor mijzelf nog geen drie keer het zelfde recept heb gemaakt buiten de turbo's toen ik begon.  grt DB
Β
Β
@DB : Ik ben ook een hobbybakker en als ik brood maak houd ik de temperatuur van de rijskast op 40 graden. Daar doet bakkersgist heb prima bij. Hoger dan 40 graden werkt niet, voor brood in ieder geval. Vandaar mijn zorgen over m'n wash. Maar goed. De hele bende staat nu in een badje met koud water en de temp. is gezakt tot 37 graden. We wachten af π
Β
Kleine update voor de mensen die deze threat volgen : Temperatuur blijft in een koud water bad netjes rond de 35 graden hangen. 1 keer per dag nieuw, koud, water erin en alles is onder controle. De fermentatie gaat veel, maar dan ook veel, sneller dan gewoonlijk. Het was een toevalstreffen, maar voor m'n volgende wash ga ik zeker weer geinverteerde suiker gebruiken.
Β
Sneller vergisten levert meer ongewenste bijproducten op, dan ontkom je haast niet aan vloeibare actieve kool.
De beste resultaten bij vergisting haal je op de laagst mogelijke temperatuur die de fabrikant opgeeft.Β
Β
Oh...... Dat wist ik niet. Weer wat geleerd. Nu werk ik met bakkersgist, dus de fabrikant heeft weinig te melden π We wachten het af, voorlopig staat 'tie nog lekker te vergisten. Als ik idd bijsmaak heb na de stook, dan gaat dit idee de prullenbak in. Dank voor de terugkoppeling.
Β
Je kunt ook wat mindere smaakjes eruit krijgen door een of meerdere keren de alcohol te verdunnen en opnieuw te stoken. En een keer door een actief koolfilter helpt ook vaak. Niet te snel weggooien.
Β
Daarom had ik een ruimere voorloop en goede oplettendheid aangeraden bij de tails.
Β
Hier vind je trouwens cijfers, die negatieve smaakjes enzo
Temperature Control
Thanks voor deze info ik zit met veel plezier mee te lezen, mijn volgende wash wilde ik ook gaan baseren op het Birdwatcher recept (heb maar 1 vergistings emmer en verder geen ruimte meer om nog eens 25 liter op te slaan).
Dus na mijn eerste stook ga ik hier ook mee aan de gang, en is de info uit dit topic zeer waardevol.
Dank daarvoor!
Β