Meldingen
Alles wissen

Tijd tussen ‘einde gisting’ en stoken


Berichten: 4
Topic starter
(@abbov)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Net begonnen met inlezen, het eerste materiaal is onderweg, toch alvast een eerste vraag.

Bij het maken van stookwijn komt nog wel een beetje tijd kijken, soms is het gewoon te druk ‘even wat te doen’. Daarom mijn vraag:

Hoe lang kan ik het gesloten systeem (emmer, waterslot e.d.) laten staan nadat het gisten is gestopt? Kan ik het stoken gewoon een week of twee uitstellen?

Hoor het graag!

Groet Arjan

(Wist niet zo goed waar ik mijn newbee vragen kwijt kon, mocht er een andere categorie zijn dan hoor ik het graag..)

Beantwoorden
12 reacties
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Laat nooit stookwijn te lang staan .
hou producten vers !
Ondanks dat gisten voorbij is zijn er diverse andere processen en oxidaties gaande .
Wil je twee weken wachten haal in ieder geval de stookwijn van het gist bezinksel af .
Wil j toch nog langer laten staan voeg dan tablet sulfiet toe.

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alcohol zorgt dat het product langer goed blijft, maar wat Robbert zegt, nooit te lang wachten. Heb je alleen suikerwater met gist, dan kan ik me voorstellen dat het snel verslechterd. De CO² op je stookwijn beschermt je vloeistof samen met alcohol redelijk tegen besmetting, maar verse groente smaken ook meestal beter, dan die van een week oud. 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb wel eens een vat 3 mnd.vergeten maar heb daar een superdrank uit gekregen,maar heb laatst doordat ik ziek was kersen en pruimen 3 -4 weken na ze uitgegist waren verstookt,niet echt lekker geworden.zelfs na twee keer stoken.niet echt goed gekomen.dus beter als het uitgegist is stoken.gelukkig krijg ik het fruit voor niets of voor een donatie in de pers.kas maar anders had het veel geld gekost.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben wel eens een suiker-turbo vergistings ton25liter vergeten te stoken. Na bijna een jaar alsnog gestookt met prima resultaat. Detail: Waterslot was nog gevuld. Had een warme zomer ondergaan. Niks mis mee.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hallo

ja ik had vorig jaar zoveel fruit (1700l) en dat verstook je niet zo snel maar na 1 jaar was dit prima drank hoor

nu maar 50l fruit dus dat zal wel sneller weg zijn maar ben een andere weg ingeslagen en wat wiskie van munckerik maken en mss eens iets nieuw uit proberen (kan toch niet uit mijn stookkamer weg blijven)
En als je verschillende vatjes heb staan dan kan je rustig wachten tot alles is uit geklaard.

gr erik

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

beste nimrax Ik denk dat als je het had vergeleken met een distillaat van een vers vergisting je toch duidelijk verschil had opgemerkt .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou Robbert, wel als je het puur zou nuttigen,dat geloof ik graag. Ik heb het altijd gemixed met frisdrank en dan maakt de smaak weinig uit, teut word je er toch wel van.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Daar ligt het verschil Marnix . als je alcohol of drank maakt om teut te worden of om te mixen of een drank van hoge kwaliteit om van te genieten zonder wazige achtergrond smaakjes .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het nooit vergeleken, maar er is wel een beetje onderzoek naar gedaan. En ik weet dat sommige wijnen juist erg lang op hun eigen droesem rijpen: sur lie, heet dat in het Frans.

Ikzelf zou me er niet veel zorgen over maken om een stook een week of twee uit te stellen. Soms kan het gewoon niet anders en als je de wijn met rust laat, of afhevelt van de droesem, heb je al je best gedaan. Goed bezinken van de gist heeft ook voordelen: de wijn zelf wordt er schoner van.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wijn en bier maken met wijn of bier als eindproduct is anders dan het maken van stookwijnen .
Tenzij je een brandy / cognac / au de vie maakt.

Een stookwijn wil je geen oxidatie of te hoog ester vorming wat gebeurt tijdens het langer liggen .
Maar bij consumsie wijnen maak je wel gebruik van oxidatie e.d. en werk je daar naar toe voor smaak vormingen.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wijn en stookwijn zijn twee verschillende dingen hoorde ik iemand herhaaldelijk zeggen. Wat Kees zegt over 'sur lie' kan volgens mij maar met een aantal soorten gist. Mijn ervaring met bijvoorbeeld bakkersgist is dat het heel snel gaat rotten.( sowieso meer bezinksel met bakkergist) de meeste wijngisten die ik heb geprobeerd doen dit niet en bevorderen zelfs de malolactische gisting. Voor wijn bevordelijk. Voor stookwijn wil je niet dat alle zuren bindingen aangaan met alcohol. Gaat ten kosten van het rendement en de kwaliteit. Zo denk ik erover, snel stoken dus.

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn ervaring is dat 1 a 2 weken niks uitmaakt. Een rum wash uit zichzelf laten klaren duur al een week. Oxidatie zou ik idd proberen te voor komen. Overhevelen zou ik daarom mee oppassen. 2 weken op het gist laten staan lijkt me dan beter dan mogelijk zuurstof en mogelijk infecties toevoegen door overhevelen.Probeer het koel en donker te bewaren ook dat vertraagt mogelijke smaak veranderingen. Om alle risico te vermijden is idd zo snel mogelijk de stip-run te doen de beste oplossing. Die is met minder risico veel langer te bewaren.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?