Meldingen
Alles wissen

Troebele melkachtige kleur

Pagina 1 / 2

Berichten: 5
Topic starter
(@marceln)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo,

Ik ben een paar maanden geleden begonnen met mijn 1e whiskeystook op basis van peated malt. Het vergisten is destijds vroegtijdig gestopt, waarschijnlijk door te hoge temperatuur, zodat het alcoholpercentage in mijn stookwijn bleef steken bij circa 5%. Dit heb ik 3x gedestilleerd, waarbij ik de 3e keer voor- en naloop heb gescheiden. De verkregen alcohol heb ik vervolgens 2 maanden laten rijpen met stukjes (van te voren in de oven verhit) eikenhout. Vorige week heb ik de alcohol met kraanwater verdund van ca 85% naar ruim 40%. Nu zie ik dat er melkachtige witte sliertjes in mijn whisky zitten. Mijn vraag: vóórdat ik dit weggooi omdat ik het niet vertrouw om op te drinken, wat zou dit kunnen zijn, en hoe kun je dit voorkomen?

Marcel

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ook zoiets maar dan in de tails van mijn whisky, geen idee wat het is. Heb je bij de eerste twee keer stoken lang doorgestookt zodat het hetzelfde kan zijn als bij mij in de tails zit?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het melkachtig zou kunnen komen door aanwezige etherische oliën die stollen doordat het alcohol percentage is gedaald .
Ook zou het kunnen zijn dat calcium en magnesiumzouten die in het toegevoegde water zitten door de alcohol kunnen neerslaan aks calcium en magnesium sulfaan en - bicarbonaat wat witte hardnekkige zwevende deeltjes achterlaat .
Je kunt gewoon klaren met gelatine , eiwit , melk , vislijm of kiezelguhr

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mick , Als je het in de tails had zonder water toevoeging kunnen het zijn olieen , suikers , eiwitten of gestolde vetzuren .
Ik neem aan dat je de tails weggooit.
zo niet.
wanneer je percentage alcohol verhoogt zou het kunnen verdwijnen . zo niet gewoon klaren .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert, ik ben van plan de tails door een koffiefilter te halen en bij mijn volgende whisky weer mee te stoken. Vanwege die vlokken (ik verwacht iets als olieen/vetzuren er is volgens mij bij de stook geen vloeistof doorgeslagen).

Ik heb er sinds mei niet meer naar gekeken, ik hoop binnen nu en een paar maanden een whisky stook te doen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het zou heel goed kunnen dat een koffie filter het vasthoud wanneer het een gestold eiwit of vetzuur is .
Deze hoeven niet via doorslaan te zijn gekomen i.d.d. ze kunnen bij bepaalde temperaturen met alcohol mee zijn gekomen in contact en met dalen percentages stollen deze .

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@marceln)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor jullie antwoord. De 2e keer stoken ben ik gestopt bij een alcoholpercentage van 20%. Je kon hierbij duidelijk zien dat er ook een melkachtige laag op de alcohol kwam. De 3e keer stoken ben ik gestopt bij <40% alcohol. Het gemiddelde percentage van mijn stook lag zoals gezegd iets boven 80%. Ik kan me goed voorstellen dat het komt door toevoeging van het water, maar het ziet er nogal vies uit. Geprobeerd op foto vast te leggen, maar is niet gelukt. De witte "slierten" lijken erg op wat je in een pot augurken ziet die te lang buiten de koelkast heeft gestaan. Ik zal eens proberen wat er gebeurt als ik het door een koffiefilter giet. Ik kan me niet voorstellen dat het iets bacteriëels is, maar ben nog leek genoeg om het zekere voor het onzekere te nemen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als het bin het stoken zelf al tevoorschijn komt bij lagere percentages zijn het oliën , eiwitten of vetzuren .
Nee kans op bacteriën is nihil en schimmels ontstaan pas na dagen .
Daarnaast zijn schimmels vaak blauw, grijs , groenig of zwart en ontstaan aan oppervlaktes en wanden en deze hebben hekel aan alcohol .
augurken zitten normaliter niet in alcohol maar doen het wel goed op zoetzure voedingsbodems

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik denk dat je nogal lang door bent gegaan met stoken. Met een potstill en twee keer stoken houd je normaal gesproken op rond de 65% destillaat.

Is het wel lekker? Ik heb het idee dat je nogal wat tails in je eindproduct hebt.

Misschien is 40% wel normaal bij drie keer stoken maar omdat je de eerste twee keer geen voor-/naloop hebt gscheiden denk ik dat dat je te lang hebt doorgestookt.

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@marceln)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het nog niet geproefd. Wel zit er een aparte geur aan die niet als whisky te herkennen is ik wilde het vandaag bottelen toen ik zag dat het er ineens heel anders uitzag.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij de fijnstook moet je blijven ruiken en proeven. Bij whisky vanaf 70%  in kleinere glaasjes opvangen en beoordelen of je het wel of niet in je eindproduct wil hebben. Eerst ruiken/proeven voor het bottelen, hopelijk hoef je niet een 4e keer te stoken.

Het zou kunnen dat je behoorlijk wat kater-veroorzakers in je whisky hebt zitten.

Dit is wijsheid van iemand met twee whiskystoken op z'n naam, dus ik weet ook niet alles, misschien valt het mee.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bij Whiskey is het ( net als elke drank ) van belang om goed voorloop , ziel en naloop te scheiden .
Daarin kunnen stoffen zitten die smaak en geur kunnen bederven .
Beter iets te ruim voorloop en naloop dan te krap .
Vetzuren kunnen zeer onaangename geuren geven . maar ook te veel looizuren uit b.v. eiken .

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@marceln)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb mijn "wijsheid" met name van Youtube en dit forum. Ergens heb ik gezien dat je pas bij de laatste stook voor- en naloop weggooit. Vandaar dat ik het op deze manier heb gedaan. Het weerhoudt me dan ook niet om door te gaan met experimenteren, was natuurlijk wel op zoek naar een mogelijke oorzaak, zodat het niet nog eens gebeurt!

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ergens heb ik gezien dat je pas bij de laatste stook voor- en naloop weggooit. Vandaar dat ik het op deze manier heb gedaan.

Dat klopt helemaal en levert prima resultaten op. Ik denk dat je wat moet oefenen om het punt te herkennen waarop je van voorloop naar ziel en van ziel naar naloop moet schakelen.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

voor maken van Whiskey's zijn hele leuke van stap tot stap handleiding / boekjes te krijgen . Maar eigenlijk is het maken van dranken zeker belangrijk om even dingen in praktijk te zien .
Beslag maken en later bij distillatie
Eventueel ook mee proeven bij het maken van scheidingen in voorloop , ziel en naloop .
Hier op forum zijn vast en zeker mensen die open staan om even dagje mee te lopen . Zelf maak ik al enige jaren geen whiskey meer . wel een bourbon .
Dat is eigenlijk een soort whiskey maar met groot percentage mais in plaats van andere granen .
komend voorjaar ga ik daar weer mee bezig . Je bent welkom om te komen kijken en proeven .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?