Hey , ik ben Christophe en maak voor het eerst Vodka.
Mijn werkwijze is : 21 lauw water in gistingsvat en 6kg dextrose in vermengen.
Nadien de vodkagist erbij en nogmaals mengen.
1 week laten gisten met waterslot.
Nadien 2 à 3 maal destilleren.
Mijn vraag is : zitten er nog addertjes on het gras en moet ik na de eerste destilastie mijn graden alcohol al aanpassen met water of nadien.
groetjes
Ga niet uit van 1 week laten gisten maar zorg dat je stookwijn compleet vergist het kan langer duren .
De veiligheids-regel is: alles wat je in de ketel wil gaan verstoken "moet"onder de 40% zijn.
Dus met andere woorden , na de eerste destillatie het alcoholgehalte meten en water bijdoen indien het moet vooraleer te beginnen met de 2de destillatie
Klopt! En ook voor alle eventueel volgende rondes, verdunnen tot 40% of lager.
hallo
ik reken op min. 1 maand voor het gisten en klaren daarom heb ik 6 vaten staan zodat je elke week 1 vat kan stoken
gr erik
1 maand !!! Het kan he , Als het waterslot geen bubbels meer vertoont is de gisting klaar of ben ik fout ?
Waterslot is een ontluchting / stank afsluitertje GEEN indicator .
Je moet sowieso visueel en op geur checken .
Je kunt ook met een lepel met wat alcohol erop aansteken . Hou je deze bij oppervlakte en gaat die uit is er nog co2 dus gisting . Je kunt ook lucifer of aansteker bij oppervlakte houden .
Blijft die branden is gisting voorbij.
Dan zo spoedig mogelijk verwerken voor beste resultaat .
ja ok maar dan moet het nog klaren zodat je geen gist mee verstookt soms is het klaren snel als je het koud zet maar ik wacht altijd tot het bijna helder is en dat duurt soms 1.5 maand of wel 2 maanden daarom heb ik 6 vaten van 30l staan en voor fruit 1700l aan vaten staan en met fruit laat ik soms wel 1 jaar staan ! spijtig had ik dit jaar weinig fruit en ben nu over gestapt op vodka en whiskie te maken
Robbert en wat met klaren dan ?
ja ok maar dan moet het nog klaren zodat je geen gist mee verstookt soms is het klaren snel als je het koud zet maar ik wacht altijd tot het bijna helder is en dat duurt soms 1.5 maand of wel 2 maanden daarom heb ik 6 vaten van 30l staan en voor fruit 1700l aan vaten staan en met fruit laat ik soms wel 1 jaar staan ! spijtig had ik dit jaar weinig fruit en ben nu over gestapt op vodka en whiskie te maken
[/quo
Hoe maak jij uw vodka evds3
ok
ik, doe 10l warm water in het vatje dan 6 kg suiker erbij goed omroeren en dan water erbij tot onder de 28° en dan de gist erbij normaal 10 dagen om uit te gisten en dan koud stellen tot het is uit geklaard ! ik tap elke dag na 1 maand een beetje af in een borrel glas en laat dit 1 dag koud staan en als er geen gist op de bodem is dan kan ik dat stoken ! geduld of meerdere vaten kopen dan bekom je de lekkerste drank
Hier staat het anders geschreven , maar ik zal voortgaan op jullie expertise
als uw stookwijn niet is geklaard stook je uw gist mee en dat is niet lekker maar probeer het op de 2 manieren en zo leer je het wel
nog steeds worden dingen verwart .Wanneer je bier maakt is klaren essentieel .
bier en wijn maken is een andere sport .
Bij een beslag of vergist product voor een distillaat zal wanneer gisting voorbij is het gist grotendeels al op bodem liggen .
Wanneer je een vat afhevelt laat je dat laagje achter in vat .
voor distilleren hoef je geen weken te wachten .
Een goed ingerichte en deugdelijke ketel kan een troebel product verwerken .
uiteindelijk bij dranken uit fruit en granen heb je ook smaken uit de vaste stoffen als foezel s en vezels nodig die pas bij distillatie zelf vrijkomen .
Wanneer alleen heldere producten verwerkt mis je deel van aroma .
daarnaast het lang laten staan van een vergist product zal niet gelijk bederven maar dood gist gaat ontbinden .
alcoholen en zuren gaan allerlei verbindingen en oxidaties aan .enz.
Wacht nooit te lang met het product te verwerken .
wanneer je meteen na vergisten een stookwijn koud zet hou je co2 vast .
Co2 in te distilleren product heb je last van .
Niet alleen schuimvorming bij distilleren maar het bevordert ook zure bindingen .
Zet daarom nooit na vergisten meteen koud.
Co2 komt makkelijker vrij in warmte .
Bij maken van bieren willen we co2 maar een beslag als voor whiskey lijkt erop maar toch vraagt dit andere werkwijze .
( P.s . Er zijn fabrikanten die gisten , ketels en klarings middelen leveren en dit Adviezeren te gebruiken .liefst ook hun eigen merk meer omdat hun boilers / ketels niet geschikt zijn voor troebele stookwijnen omdat de constructie zo is dat die dingen gewoon aanbranden . Ze zijn geconstrueerd voor ander doel meer beperkter doelstelling )