Meldingen
Alles wissen

Voorloop


Berichten: 11
Topic starter
(@twisted)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Hey allemaal,

Als ik zo’n 22 ltr stook (met still en thumper) gooi ik altijd de eerste 400 cc sowieso weg als voorloop en daarna maak ik cuts van 100 cc die ik op geur beoordeel. 

Nu zag ik op enkele youtube kanalen een kleinere distilleerder van een liter of 4 waar je gewoon in de keuken eenvoudig kleinere hoeveelheden nogmaals kan distilleren. 
Ik heb er 1 besteld, omdat 1,5 liter met wat water verdund tot 40% alcohol in de 30 liter ketel gewoon niet zo best gaat.

Nu is mijn vraag: als ik de alcohol voor een tweede keer ga stoken in de kleine distilleerder, haal ik dan beide keren een voorloop eruit, of doe ik dat dan alleen bij de tweede keer stoken?

groeten,

Twisted. 

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
19 reacties
18 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10035

@twisted aller eerst de vraag waarom gooi je 400cc weg ? Gebruik je wel goede producten of werkt jou ketel niet correct ? 

Bij een normaal beslag of stookwijn kan enkele milliliters al voldoende zijn  . 

Wanneer een ketel goed loopt heb je zodra de voorloop eindigt de eerste scheiding . Wanneer zo 85 % van te verwachten opbrengst voorbij is ga je opletten, zodra percentage instort vind komt ook de 2e scheiding van hartloop naar naloop. 

Je maakt scheiding in de finale overhaal !  Dus 2e , 3 e of misschien voor vodka de 5e waar je voorloop , hart en naloop gaat scheiden .

 

Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert die 400 cc heb ik uit een instructie van een YouTube kanaal, weet echt niet meer precies welke, maar daar hadden ze een berekening van 50 ml voorloop per gallon. Mijn 22 liter is dan 5,7 gallon afgerond naar 6 x 50 ml is 300 cc. De 100 extra is mijn safetynet. Ik doe het tenslotte voor de lol, dus geen risico.

Is er een betere berekening of doe je echt alles op reuk?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@twisted ik vind 400 ook erg veel, ik doe 200 op de zelfde hoeveelheid maar ik probeer ook met ruiken en proeven de juiste cuts te vinden en dat vind ik best moeilijk maar je leert het vanzelf beter te doen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10035

@twisted in standaard milliliter en percentage kun je niet voorloop hoeveelheid berekenen. 

Met een hele goede stookwijn kan 10 milliliter al voldoende zijn . Bij een andere misschien 100  milliliter. En 400  zal dan wel bar slecht product wezen of gewoon een ketel meer zeer slechte fractie scheiding.

Immers uit een 25 liter stookwijn van granen zou je 2,8 liter alcohol 92% uit stoken . 

Uit suiker 5,5 kilo op 25 liter 3,8 liter  

Dan wel erg veel voorloop in verhouding. 

Als je op milliliter gaat scheiden kun je dus veel te veel weg gooien of gewoon te weinig als je niet proeft , ruikt , controleert op helderheid eventueel test op percentage ,ph en eventueel bij steenfruit methyl. 

Wanneer je b.v. van een  5,5 kilo suiker standaard beslag met een goede gist een  stookwijn maakt is een ouderwets borrelglas van 30 mil  Weggooien al ruim voldoende. 

Zelfs Pruimen of abrikozen vergisting op 50 liter is 250 -280 mil al voldoende mits goed product is gebruikt en goed is vergist.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

Hi Twisted

Hier nog iemand die 400 a 500 cc wegneemt bij aanvang van de fijnstook. 

En waarom zou ik dat niet doen ?  Better safe than sorry om te beginnen.

De andere redenen zijn :  het kost je nagenoeg niets, die 500 cc kan je gebruiken voor een massa andere zaken (ik som er een paar hieronder op) ik beschouw dat die eerste 500 cc je koperen alambiek zuiveren en schoonmaken, in de eerste 500 cc zitten, voor zover ik weet, geen essentiele smaakstoffen die in de rest van het distillaat niet voorkomen.

Dus yep, ik haal ze er uit en gebruik die voor andere dingen.

 

Gebruik van voorloop

Gemengd met essentiele olie :  aftershave.  Perfect om te ontsmetten, prima als solvent, ik los er de olieverf voor het schilderen mee op, vermengd met pigment en eigeel geeft het perfecte verf, gemengd 1/10 in de benzine van mijn oeroude grasmaaier werkt het prima.  beter dan white spirit om verfresten te verwijderen etc etc etc

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10035

@psycat als maar oppast met voorloop op auto raam rubbers en raam afdichting. Eventuele zuren aanwezig in voorloopt maakt ze poreus en ook ruitenwissers gaan veel korter mee.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@ maestro

OK, ik gebruik dat inderdaad als antivries voor de sproeiers.  Dus niet in de radiator.

Maar het is dan wel verdund.  Goed om te weten dat het de rubbers kan aantasten. 

Misschien is het leuk om een topic te beginnen om te weten wat andere stokers doen met de voorloop.  🙂

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@psycat ik steek de bbq er mee aan en ontsmet duiven spullen, verdunnen onder de 10% en je heb een prima slakken val

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@rinus55 

Hi Rinus

Slakkenval ?  Verdun je dan tot 10 % en voeg je er een lokmiddel aan toe ?  Beetje zoals een bierval ? 

Ben met al die regen vergeven van de slakken dus alle tips welkom

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@psycat meestal hoef er niks bij, ten zei het reukloos is maar van graan en druif is mijn ervaring dat ze er gewoon in gaan en verzuipen. ze zijn ook gek op kattenbrokjes om te lokken.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

Kattenbrokjes ?  Dan lok ik de 32 verlaten zwerfkatten uit de buurt en bezorg ze een gratis feestmaal met wodka als toetje 🙂

Bedankt voor de tip, zal dat eens proberen want ik ben ten einde raad met die slakken

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 462

@psycat hier het zelfde met die klote beesten, en er lopen in de avond nog wel egeltjes rond ook. Soms wel 20 naaktslakken op een avond

Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 11

@psycat 🤣🤣🤣🤣🤣

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 96

@robbert 

Inderdaad. Ook de tank, de pomp en de leidingen kunnen aangetast worden. Of een dure coating op de voorruit.

Ik mik de voorloop uit het schuurraam naar buiten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10035

@lemmy dat kleine beetje voorloop  is ook de moeite niet er wat mee te doen . Maar Als inderdaad 400 mil per x word opgevangen dan is er zeer veel verspilling dat zou  de moeite waard kunnen zijn om eerst dit beter uit te destilleren. 

Normaal is voorloop gewoon afval. En kan tussen de struiken.

Beantwoorden
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 96

@robbert 

Wat doen eigenlijk de "Grote Jongens " met hun voorloop? Kan me indenken dat ze bij bijvoorbeeld Jack Daniels of Glenlivet ed. veel voorloop op jaarbasis hebben. Is daar een markt voor?

Of hebben ze veel struiken onder het schuurraam?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1878

@psycat het is dan wel veiliger om veel voorloop weg te gooien en het zijn ook niet de kosten, maar het gaat er om dat als het noodzakelijk is om zoveel weg te gooien er iets niet goed gaat volgengs jouw werkwijze.

Bij een eerste stook de spirit run zou je alles op kunnen vangen. Maar het eerste beetje stinkt zo slecht dat ik dat sowieso nooit wil gebruiken. En voor het laatste beetje alcohol is het de tijd en moeite niet meer waard(meestal bij 20%).

Bij de tweede(of laatste) stook de spirit run zou je de opbrengst in kleine delen kunnen opvangen en die later op smaak en reuk beoordelen. De voor- en naloop gaat weer weg, bij 55% moet je op gaan letten wanneer de naloop begin.

Met de voorloop maak ik de kachel aan of ontvet ik dingen maar let wel op het is wel geconcentreerde rotzooi. 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@rumo 

Hi

Er is helemaal niets mis met mijn werkwijze en het is absoluut niet noodzakelijk om 500cc voorloop weg te nemen. Wegnemen niet weggooien.

Maar aangezien ik die 500 cc kan hergebruiken voor niet inwendige doeleindes zoals men pleegt te zeggen, aarzel ik niet.  Waarom voorloop en niet naloop ?  Gewoon omdat voorloop bij me op een veelhoger alcohol gehalte zit en dus meer polyvalent is.

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@twisted)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Hoi allemaal,

Super bedankt voor jullie antwoorden. De voorloop scheiden vind ik tot op heden nog het moeilijkste. Online zijn er veel mensen die de geur proberen te omschrijven en dat helpt je wel redelijk op weg, maar zelf ruiken is toch weer andere koek. 

Maar ik begrijp nu dat ik de scheiding alleen bij de laatste keer stoken hoef te maken. Ben benieuwd of de tweede stook de smaak zal verbeteren. Moet eerst even een nieuwe stookwijn maken straks. Mooi klusje voor de zondag. 😄

Geniet nog even van het weekend. 

Twisted. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?