Ik
Het gat waar de houtenplug op de foto in zit naar de onderzijde richten. Het geheel buiten zetten en de tuinslang erin douwen. Kraan open en goed doorspoelen lijkt me het makkelijkste
Ik denk niet dat Kaneelstokjes, laurier, piement, vanillestokjes door de kraan passen....
Ik zou de kruiden laten macereren in een aparte glazen fles, filteren en daarna pas de drank laten rijpen op het vat. Op die manier kun je apart de rijpingsduur van het vat en van de kruiden bepalen en zit je niet te kloten mer kruiden in je houten vat. Als je het perse toch zo wilt doen kun je bijvoorbeeld een kookzakje voor hop gebruiken (verkrijgbaar bij brouwwinkels).
Even de kruiden fijn stampen in een vijzel daarna even met klein beetje van de drank mengen en er in gieten
Ik laat mijn drank ook eerst in een weck pot macereren. De drank van 60 a 65% gaat dan in de pot met hout en/of kruiden voor een paar maanden. Daarna filteren en breng ik het alcohol percentage om de 1 a 2 weken met 5 tot 10 % terug naar 40%. Daarna gaat de drank het vat in. Het macereren en oxideren doe ik dus in 2 aparte stappen. Ik hou voor iedere stap wat drank apart om terug te mengen, voor als de drank te sterk van smaakt is of om het verlies van verdampen te compenseren. Je kan de vaten ook uit elkaar halen om schoon te maken of te branden. Dit doe je heel makkelijk door de ringen er af te tikken, het in elkaar zetten is wat moeilijker. Het uit elkaar halen doe ik overigens pas na veelvuldig gebruik.
Hoe lang laat je het in het vat zitten?
Eerst zo'n 3 maanden in de weck pot maar het kan ook gelijk in het vat natuurlijk. Er wordt geadviseerd om met een klein nieuw vaatje(3 a 5 liter) je drank niet te lang in het vat te houden. Want met een klein vat gaat het allemaal wat sneller(en dan wordt het bitter). Eerste keer niet langer dan 3 maanden. Deze eerst 3 maanden doe ik er dan een goedkope sherry of port in. Daarna mijn drank voor 3 tot 6 maanden. Ik heb nu zo'n zelfde 3 liter vaatje met RVS kraan als op je foto(prima keuze) naast me staan. Daar zit nu al 5 maanden een calvados in en die blijft nog wel even in zitten. Ik heb dit vaatje wel al een keer of 6 gebruikt.
Vat dat nieuw is altijd in wateren voor gebruik en het is zeker niet verkeerd om een nieuw vat bij inwateren even uit te logen .
macereren op wekpot geeft ander resultaat dan drank marceren in vat .
Vat ademt en geeft een daarmee een betere oxidatie waardoor smaken beter vormen en het loog uit de schillen en zaden ook minder opnemen im drank .
Als je van vat naar kruik gaat is veel beter voor smaak vorming dan van kruik naar vat .
Wil je toch voor marceren doe je dat na destillatie door meteen de drank terug in ketel te marceren of op secondair , tertiair overhalen .
Krijg je dan geen kruiden smaak in je vat? Ik zou het andersom gedaan hebben als hier beschreven, namelijk eerst een houtlagering en daarna pas op kruiden trekken. Je krijgt smaak makkelijker van glas dan uit hout... daarnaast kun je bv een weckpot met brede opening gebruiken om je kruiden in te doen. Daardoor krijg je het er makkelijker uit dan door zo'n stopgaatje;)
Houdt 'm warm,
Pikketanus
Ja ik bedoelde meer de kraan van de tuinslang openzetten. En hopen dat het via het gat eruit gespoeld wordt. Maar met wat jij hier bovenstaand noemt had dat indd niet gelukt
dat is inderdaad het punt .
Een vat geeft smaak maar ook blijven smaken hangen .
dat is vaak ook probleem met vaten .
Daar worden sherry of port vaten vaak na gebruik verkocht of verbrand .
je kunt vaten reconditioneren door hem te open , uitschrapen en b.v. Te toasten en daarna weer opnieuw gebruiken ..
Hoewel niet elk vat te reconditioneren is tot fris omdat er bepaalde smaken te diep in door dringen .
Maar na elk gebruik verander je een vat zijn karakter .
Bij elke whiskey vulling veranderd de smaak .
Daarom zou ik inderdaad apart lageren, eerst vat, dan kruiden. Bijkomend voordeel lijkt me daarbij dat je meer controle hebt over de smaken die je wilt onttrekken. Nadeel is dat het wat meer tijd kost, maar ach, als je een jaar lagerd kunnen die paar weken of maandjes er ook wel bij lijkt me.
Zulke vaten werden dacht ik ook nog wel eens opgekocht door speciaal-whiskymakers, vanwege de smaak verschillen, maar kan me voorstellen dat het niet overal bij past.
Van een vat waar ik een keer wijn in gelagerd had, heb ik daarna tot brandewijn vat omgedoopt. Zo blijven de verschillen ook minimaal.
Zat eerst te denken m'n rumvatje uit te spoelen met heet water om er vervolgens wodka (neutraal) op te zetten voor een aantal maanden, dat er uit te tappen en slivovitsj er in te doen voor lagering. Maar bij nader inzien ga ik mezelf misschien toch maar weer moeten trakteren met een nieuw vatje haha 😉
Vat lageren is mooi maar is inderdaad prijzig als je het in perfectie wil doen . Klopt er is levendige handel in gebruikte vaten . De een gebruikt sherry vaten andere port , andere weer whiskey of cognac vaten enz .
Ik heb zelf een vat dat ik al 3 x heb uitgeschaaft en opnieuw gebrand .
Misschien nog 1 keer en dan deco .
( ik heb nog een ongebruikt 2 l vat te koop . Staat ergens hier op site )
2L? Dat is wel een mooie maat wat slivovitsj betreft, vind hem blank ook altijd super, en om dan 3L te lageren zou ik toch spijt van krijgen. Ben zeker geïnteresseerd, dus zal het topic morgen even opzoeken 🙂