Meldingen
Alles wissen

Vraagjes over Destilleren.

Pagina 1 / 2

Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi,

 

Ik ga morgen weer beginnen met een nieuwe destilleer-run. Ik vroeg mij een aantal dingen af.

Bij mijn vorige run wou ik niet verder gaan dan 600ml (uit een smartstill , 4L inhoud ~10% alcohol).

Ik had dan een mooie neutrale 600ml ~50% alcohol. Als ik verder ging destilleren merkte ik op dat er een hele vieze gist-smaak aan het destillaat kwam, dit was absoluut niet lekker om te drinken. Ik heb dus uit ongeveer 20L wash zo'n 3L 50% alcohol gehaald. Is dit een beetje reëel? Of zal dit komen doordat het beetje gist wat in de wash zat, te lang op een hogere temperatuur is, en daardoor de smaak in het destillaat komt te zitten? (verklaard wel waarom de eerste 600ml neutraal smaakt, en daarna pas de gist smaak erin komt).

In mijn nieuwe wash, heb ik actieve kool gedaan + turboclear. Het ziet er nu ook véél minder troebel uit. Eigenlijk helder. Stel dat ik hier minder tot geen gistsmaak zal ervaren, hoelang kan ik dan door destilleren , en hoeveel ml kan ik verwachten uit 4L 10% alcohol. (theoretisch, 400ml 100% , aangezien ik in het begin 65% alcohol krijg en dit langzaam afloopt.. Kan ik dan door blijven gaan tot ik een liter heb van waarschijnlijk tussen de 30-40%?)

Morgen zal ik het allemaal zelf ervaren, maar ben benieuwd hoe jullie dit doen.

Groetjes,

Mike

Beantwoorden
26 reacties
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oh ja, zijn deze filters te gebruiken voor een smartstill mk II ? 

https://www.stookwinkel.nl/product/carbon-cartridges-voor-de-airstill-10-pack/

Ik zie namelijk op het plaatje geen verschil tussen deze "airstill" en de smartstill mk II die ik heb.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Neen, deze filters zijn ronde cilinders (zie op de verpakking.

Degeen die jij zoekt zij kleine zakjes met carbon.

Let op!!  Deze zakjes eerst even in een pan met lauw water leggen voor het gebruik.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat idee had ik al, Ik dacht dat die ronde filters er misschien toch in pasten. Volgens mij kan ik die kleine zakjes met carbon niet bestellen via de stookwinkel. Ik heb ze in ieder geval nog niet gezien. Bedankt voor je antwoord.

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

http://www.vinimare.nl/contents/nl/search.php?searchphrase=carbon%20filter

 

Hier hebben ze ook de carbonfilters per 2 stuks verpakt.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mike, een normale opbrengst van 25 liter stookwijn is bijna zo'n 20%, om precies te zijn haal ik met een T500 toch wel 4,75 liter van 94%. Dus je doet jezelf behoorlijk te kort.

Binnenkort ga ik mijn alcohol weer eens aanvullen maar zal eerst  weer eens een goede stookwijn dienen aan te maken, immers is dat de basis.

Je kunt me altijd een PB-tje sturen.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

25 Liter stookwijn 20% abv neem ik aan. Ik kom nooit hoger dan 10% alcohol.

& zou jij dan ook een verklaring hebben dat er een nare gist smaak pas na een bepaalde hoeveelheid ml's ontstaat?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mike, zolang ik stook, gebruik ik een ander merk gist en heb nog nooit last gehad van geur en kleur problemen.

Ook vind ik de Smart Still MK II een onding, immers stook je de eerste ronde 6 x 4 liter

De tweede ronde stook je de opbrengst van de eerste ronde nog een keer.

Daarna nog een derde ronde om aan zo'n 85% alcohol te komen.

Elke keer 4 liter stoken = 4 uur erbij zitten, m.a.w. ben je 2 dagen bezig voor een schamele opbrengst.

Als je het geld ervoor hebt zou ik onmiddellijk een T500 kopen, daar kiep je in ene keer je 25 liter stookwijn in en na 5 uur heb je 4,75 liter alcohol van 94%.

Toevallig las ik dat Jan er nog één heeft staan en zal je daarna weer een paar maanden moeten wachten.

Maar ik respecteer je wat je ook beslist

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord. Mag ik vragen welke/en of jij turbogisten gebruikt? Ik ben nieuw in deze hobby, en wou niet meteen zoveel geld uitgeven aan iets wat ik nog niet zeker wist. Bovendien heb ik daar nu ook geen plek voor helaas. Ik vind het niet erg om te wachten.

Ik heb bij mijn vorige stook maar 1 keer gestookt per 4 liter. Misschien dat ik mijn opbrengst inderdaad nog een keer had kunnen stoken, ik zal wel zien wat voor een verschil dit levert tegenover wat ik gewent ben.

Het is proberen en experimenteren, ik ben ook bereid om verschillende dingen te doen om te zien wat mij het beste resultaat geeft (ook wat mogelijk is i.c.m. mijn smart still). Ben ook wel benieuwd hoe andere mensen stoken en wat het verschil is qua smaak.. Zoveel dingen nog om te ontdekken, voel me net een klein kind in een snoepwinkel haha.

Bedankt!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben ook jaren geleden met een Smart Still begonnen en in het begin vond ik het reuze spannend.
Toen ik begon was dit forum er nog niet en heb ik door veel te lezen, de materie eigen gemaakt.
Op dit moment maak ik echt van alles en zo het mij uitkomt.
Ik gebruik alle jaren Alcotec Turbo Yeast 48. Eerst de 8 kg kristalsuiker met een paar liter water en wat citroenzuur door laten koken, je krijgt dan invertsuiker. Deze af laten koelen tot ongeveer 50 graden en in het gistvat gooien. Daarna met een sproeikop (voor de zuurstof) aanvullen tot 25 liter en goed doorroeren met een lange spatel. De gist doe ik altijd in een pannetje met wat invertsuikerwater en roer dat door tot een glad papje.
Daarna het gistmengsel teruggooien en de deksel met waterslot erop. Ik laat het altijd volkomen uitgisten en zet het daarna op een koele plaats zodat alles naar de bodem zakt. Je kunt dan (voorzichtig) afhevelen zonder dat er gist meekomt.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

SuikerUnie over invertsuiker:

Per kg vloeibare suiker voegen wij net iets meer dan anderhalve gram citroenzuur toe. De pH die bereikt moet worden is 2.7 Inversie bij 70 graden Celsius duurt ongeveer 14 uur.

 

Even doorkoken werkt dus niet voor invert suiker.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

gompie, hier een andere versie:

 

Bron: 

http://home.scarlet.be/pedroalco/Praktisch_Stoken/Stoken_met_Suikers/stoken_met_suikers.htm

Recept voor ± 10 liter stookwijn binnen 5 tot 8 dagen met een alcoholpercentage van circa 16 %.

Benodigdheden: 5 gram citroenzuur, zakje Turbogist, 50 gram gistvoedingszouten, aminozuren en thiamine (vitamine B1). Er zijn vandaag vele "kant en klare" gistsoorten op de markt. Het is dan ook gemakkelijker en meestal beter deze te gebruiken.

Werkwijze: (voor andere hoeveelheden pas evenredig aan….).Breng in een pot 2 liter water aan de kook. Los daarin 2,1 kg kristalsuiker in op en voeg daarbij 5 gram citroenzuur. Onder regelmatig roeren ca 15 minuten zachtjes laten koken. Koel de vloeistof af en doe deze in een vat of bus van 15 liter inhoud. Bijvullen tot ca 11 liter met zuurstofrijk water. Voeg daarin de gist en voedingszouten toe (al roerend) en na een dagje of zo, sluit men het vat af met een waterslot. Het is belangrijk de gistrecipiënt enkele malen per dag  heftig doorheen te schudden of door te roeren gedurende de eerste drie dagen en daarna éénmaal per week. De duur van de gisting is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de gebruikte gistsoort. Normaal mag men rekenen op ± 5 - 8 dagen bij een beslagtemeratuur van ± 20 - 25º C. "Pedro Dynamiet" is zelfklarend, heeft geen restsuikers en vormt geen methylalcohol.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is met enzymen op die temperatuur, koken tegen 114 °C werkt ook. 5 tot 7 minuten zal een bescheiden portie omzetten. Bron:  https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup#Inverting_sugar  

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In alcotec turbo yeast 48 (en alle andere turbogisten) zitten veel voedingsstoffen die nodig zijn voor de gist. Die concentratie hoort bij een 25L wash. Als je de gist in een klein pannetje water doet, dan krijgt de gist een overdosis voedingsstoffen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?