Dag Stattler: de stooksnelheid hangt af van de toevoer van energie, dus gas of stroom. Scheidingen maken is voor iedereen lastig, geloof ik. In elk geval voor mij, want ik kan niet zo goed ruiken. Er zijn wel trucjes voor en een benadering is meestal goed genoeg.
Maar goed: we kunnen wel een afspraak maken. Een beetje oefenen kan nooit kwaad. Ik kan wel zorgen dat ik zowel een ruwstook als een fijnstook kan doen: de eerste voor de snelheid, de tweede voor het scheiden.
Ik ben nu de sleepruimwijn aan het ruwstoken en dat gaat nog een paar dagen kosten. Daarna komen de mispels. Die vruchten gaan allemaal met de ketel en het bijvat. De fijnstook dan met de ketel, waarschijnlijk.
Daarnaast heb ik een paar Schaduwlaantjes suikerstoken staan te wachten op verwerken. Die bederven niet gauw, geloof ik en daar valt makkelijk wat mee te experimenteren en vergelijken.
Ik woon aan de Rijn, zuidpunt van de Veluwe. En ik ben de najaarsoogst aan het verwerken.