Goedemorgen iedereen
Mss een stomme vraag maar heb nog nooit met een essence gewerkt en wou het toch een proberen wat het geeft.
gebruiken jullie suiker water gekocht uit de winkel of maken jullie dit ook zelf?
en op wat verhouding doen jullie dit dan hoeveel water en suiker?
als ik vb mijn alcohol van 94% laat dalen tot z'n 40% met water.
en er moet nog suikerwater bij?
Als je de likeur 45 (is 43) essence gaat gebruiken, de aanwijzing aanhouden ( Schrik niet, hoop suiker 😀 ) suiker in warm water oplossen. En dan je alcohol percentage op gewenste niveau met water aanlengen.
Hier staat een calculator: https://www.hillbillystills.com/distilling-calculator-s/265.htm
'Create a Volume of Alcohol at a Certain Strength' nemen en dan gewoon ingeven hoeveel liter op welke sterkte je wilt en met welk % neutraal je begint.
In uw geval voor 1 liter van 40%= 0.426L alcohol 94% en 0.574L water.
Suiker in warm water oplossen hoeft niet, gewoon een paar dagen laten staan en eens schudden en het is volledig opgelost. Ik gebruik gewoon leidingwater, demi water kan ook.
ok ben mee met jullie uitleg en hoe ik van 94% naar 40% laat dalen.
en ben niet goe mee hoeveel suiker je in water moet oplossen.
ik vind blijkbaar niet direct hoeveel gr je hier voor moet gebruiken.
Hoi Ppeterke,
Eerst op sterkte brengen voordat je er suiker bijvoegt.
Zo gauw je suiker bijvoegt kun je het alcohol percentage niet meer goed meten.
Cheers, @ndré
Zoals Jeroen hier boven beschrijft. En dan in het water (0.574L) voeg je de suiker toe aan de (0.426L). Volgens mij is Likeur 43 iets minder sterk dan de 40%, 31%, ik heb hem op 33% gehouden omdat er altijd wel wat verloren gaat.
Suiker is ook weer volume Dré, dus zakt het percentage.
Makkelijker is rekenen met de volumes, zodat je exact weet hoeveel eindresultaat hebt. Je weet immers ook waarmee je begint. Het is wat lastig in het begin, maar als je de standaard formules uit je bol kent is het zo simpel en fijn werken...
1L van 94% naar 40%.
Je hebt het aantal ml pure alc nodig om verder te rekenen;
1000ml ÷ 100 × 94 = 940ml puur.
Je hebt een oplossing nodig met 940ml pure alcohol met water tot 40%;
940ml ÷ 40 × 100 = 2,350ml
Dat wetende kun je gewenste hoeveelheid suiker oplossen in weinig water, dit bij je liter sterk gooien en de rest aanvullen tot die 2,35L met water?
Forumule is erg handig te weten, en voor verschillende percentages toepasbaar
Deze ga ik ZEKER onthouden dank je pikketanus
Om wat te wennen en extra controle of je goed gerekend hebt kun je de formule ook nog omdraaien;
2,350ml ÷ 100 × 40 = 940ml puur.
Komende van 1L van 94%, wat zelfde waarde aangaf.
Zeker in het begin aan te raden zodat je niet in de knoop raakt met de volgorde van de formules.
Geen dank, succes?
Hey Peter,
De hoeveelheid suiker moet je voor jezelf bepalen qua smaak, bij de meeste likeuren ligt dit tussen de 100 en 400 gram. Als je voor jezelf bepaald welke je het lekkerst vindt kan je deze zelf maken. Als je het alcohol percentage van je alcohol oplossing weet kan beginnen. Je moet gewoon kijken naar hoeveel liter alcohol heb je van hoeveel procent en hoveel % zou je dan graag willen hebben. (Hoeveelheid liter alcohol) X (Percentage) / (Gewenste percentage) = (Het volume dat je in TOTAAL moet hebben)
als je vervolgens het TOTAAL volume - de hoeveelheid alcohol doet dan hou je de hoeveelheid water over. Daar moet je HET TOTAAL gewenste suiker in oplossen.
"voorbeeld"
- ik heb 0.5 liter van 80%
- ik wil graag 20% hebben
- ik hou van 200 gr/l suiker
0.5 x 80 / 20 = 2 Liter totaal volume
2 liter totaal - 0.5 liter ethanol oplossing = 1.5 liter
2 liter x 200 gram suiker = 400 gram suiker
400 gram suiker oplossen in 1.5 liter water (ik doe er nog een theelepeltje citroenzuur bij per liter) en vervolgens mengen met het de alcoholoplossing.
Veel Drankmaakplezier!
ok iedereen voor jullie reacties ga het zeker eens proberen zo