Hallo stokers,
ik wil mij graag verdiepen in het maken van whisky en whiskey. Ik heb in het verleden 1 keer whisky gemaakt maar door mijn destijds onervarenheid was het resultaat niet echt geweldig.
Ik ben ervan overtuigd dat er hele mooie recepten en filmpjes op dit blog staan, maar helaas en gelukkig staat er zoveel info hier dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Hierbij dan ook het verzoek of iemand mij kan voorzien van een linkje met de juiste info met recepten en natuurlijk het liefst stap voor stap uitgelegd in een fimpje… mijn dank is groot!
groet,
Lambik
Hoi Lambik,
Ik weet redelijk zeker dat hetgeen wat je vraagt niet zo te vinden is, de meeste filmpjes die er zijn hebben het over een bepaald gedeelte, Robbert heeft er een paar op zijn kanaal .
Misschien is het handiger als je aangeeft wat voor Whisky je wilt maken, dan kunnen we vast wel een kort stappenplan verzorgen voor je.
@lambik hier een eenvoudig filmpje. : U
Ook hier vind je wat : topic
Een foto verslag van maïschen voor een whiskey beslagje
Hallo stokers,
Graag wil ik jullie even bijpraten over mijn tweede whisky projectje. Na goed advies van Alchemist en Robbert’s filmpjes nu bezig met de tweede stook.
Het brouwen van de whisky ging eigenlijk best goed. Ook het bijsturen van de PH was goed te doen, en de jodiumproef was meteen goed. De vergisting en eerste stook gingen helaas niet van een leien dakje. Na 2 weken gisten en een paar nachtjes vorst was het gistvat onder de 18 graden gezakt. Ik dacht dat in mijn ketelhokje waar ook de vriezer staat dit wel mee zou vallen. Aijj.. niet dus. Met een klein kacheltje de ruimte licht verwarmd tot 19 graden in de hoop dit wel goed zou komen. SG waarde 1010. Na 6 dagen nog steeds 1010. Dus dan maar stoken met die hap.
Voor het eerst op een flinke gasbrander in mijn 12 L Alambiek (in 2 keer) want ik had natuurlijk +/- 22 liter whiskymash, waardoor de ketel al snel op temperatuur kwam. Lekker vlot dacht ik… totdat de voorloop kwam. Sputter de sputter klots… schuim.. juist. Iets te vlot dus. Zo snel en goed mogelijk brander terug geregeld en alles in een striprun doorgestookt.
vandaag de tweede stook in mijn 5 Liter Whisky keteltje (bedankt Catnip) paste precies. Dit keer op een kookplaat en wat slaolie toegevoegd om schuimen te voorkomen. Ook de slaolie was een ramp op dit moment. Alle schappen leeg. Maar mijn zus had gelukkig nog wat staan.
De whisky smaakt zoet en de granen komen goed naar voren en is totaal niet te vergelijken met mijn eerste stook die ik gemaakt had op de manier die beschreven staat in de stookwinkel (sorry Jan) 😉.
Al met al ben ik lekker enthousiast over het tot zover behaalde resultaat.
Groet, Lambik
Nog een practische vraag. Wat is de temperatuur van het spoelwater na het maischen? Kan het nergens zo direct terugvinden...