hallo,
ik heb ca 40 flessen wijn gemaakt vorig jaar.
helaas zijn ze allemaal zuur.
nu heb ik nog een destileerapparaat staan.
mijn vraag is.
kan ik de wijn zo destileren?
wat kan er mis gaan?
moet ik 1 of 2x destileren?
nadien ga ik ze omtoveren naar een likeur.
onder andere met vlierbloesem.
graag tips en reacties
mvgr jeroen
Dag Jeroen,
Zure wijn is ideaal om te distilleren!
Is het een echte druivenwijn? Zo ja, dan zal je merken dat de drank na distillatie een soort Cognac is geworden. Als je daar van houd zou ik het daarbij laten en de drank laten rijpen met hout (Er zijn hout flakes te koop zodat je geen jaren op een vat rijping hoeft te wachten)
Als je er echt likeur van wilt gaan maken moet je wel van die Cognac smaak af (Vind ik zelf zonde) Dus zeker 2 maal distilleren en filteren over kool tot je de smaak kwijt bent.
Als je wijn hebt gemaakt van andere vruchten (dan mag het geen wijn heten maar wij noemen het dan gewoon vruchtenwijn) dan kan het een zeer smakelijke Eau de Vie of Schnapps opleveren!
Wel verdunnen met water tot een procentje of 40/45 en een paar weekjes laten liggen. Je zal dan gaan merken dat het aroma van de oorspronkelijke vrucht helemaal terugkomt.
Drink het puur uit de vriezer (borrelglaasje ook in de vriezer!)
Super!
Ben benieuwd wat het gaat worden, succes!!
goedemorgen,
het betreft druivenwijn zodoende vond ik het zonde om weg te gooien.
de houtflakes?
kun je een ook een stukje hout bv eiken in de fles gooien?
hoe werkt de flakes?
ik ga er dan toch maar cognac van maken.
moet ik het eerste borrelglaasje vol alcohol ook weggooien?
dit staat nl op internet dat deze niet goed is.
ik zal vandaag alles voorbereiden en dan zondag/maandag stoken.
mvgr jeroen
http://www.brouwmarkt.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=chips
Hier een voorbeeldje van dergelijk spul, misschien moet je een beetje rondneuzen om de juiste houtsoort te kunnen vinden.
Wat betreft het eerste beetje weggooien, dat is de voor en naloop. Daarover is hier op het forum al aardig wat geschreven. Is niet zo moeilijk als het lijkt hoor 😉
Succes!
Hij borrelt nu.
heb er 2 flessen wijn in.
Smaakt naar schnapps
Wat een leuk keteltje!
Je hebt rode wijn zo te zien? Smaakt het niet naar Cognac? (Cognac wordt van witte wijn gemaakt maar zou voor de smaak niet veel uit moeten maken)
Als het naar Schanpps smaakt zou ik er niet meer teveel aan doen. Heb je een alcoholmetertje? Waarschijnlijk zit je nu ver boven de 40%. Als je het teruglengt naar 40% en een tijdje, paar weekjes, laat rijpen dan komt inderdaad het fruitaroma helemaal terug zoals Ben beschrijft.
het smaakt eerder naar schnaps dan naar cognac.
ik haal ca 0,5 liter uit 1,5 a 2 liter wijn.
hoeveel kun je er normaal uithalen?dit betreft 1x stoken
Vandaag mijn ketel in gebruik genomen. Ik heb 5 l goedkope witte wijn omgezet naar 700 ml schnaps van 50%. Al bij al tevreden met het resultaat.
fijn om te weten dat het ook met rode wijn gaat, ik heb namelijk nog heel wat flessen staan die ik in de tijd gekregen heb van iedereen (wat gewoon niet te pruimen zijn) kijken wat hiermee het resultaat gaat worden