Meldingen
Alles wissen

Stook vergunning aanvraag

Pagina 1 / 4

Berichten: 5
 Jan
Topic starter
(@jan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Na het lezen van verschillende web pagina's betreffend het aanvragen van een stook vergunning, heb ik gelezen dat een dergelijke vergunning enkel verleend wordt als je bent ingeschreven bij De Kamer van Koophandel (KVK) en in het bezit te zijn van een BTW nummer ??

Ik wil graag weten of dit juist is om als particulier een stook vergunning aan te vragen voor het stoken van alcohol voor eigen gebruik?
Zijn er nog mensen op het forum die nog tips ervaringen met mij willen delen voor het aanvragen van een stook vergunning.

Alvast bedankt en hartelijke groeten,
Jan

Beantwoorden
54 reacties
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat men er van uitgaat dat je deze vergunning wilt gaan gebruiken als zelfstandige klein-ondernemer die zelfgestookte drank aan derden gaat verkopen.
Want sta je eenmaal bij de fiscus als stoker geregistreerd (stookvergunning = in feite een overeenkomst met de fiscus), dan volgt er ook controle en wordt de ketel verzegeld en betaal je belasting over de vermoedelijke opbrengst.
Dat vergt natuurlijk wel enige voorbereiding en investeringen.
Je zal voor jezelf een businessplan moeten gaan opstellen, wil je geld kunnen krijgen bij een bank.
Ik neem aan dat je geen stookvergunning gaat aanvragen voor een ketel van 20 liter.
Je dient over een stookruimte te beschikken (dus geen schuurtje achter je huis in een woonwijk) waarin je de nodige apparatuur wilt  gaan opstellen, dus niet alleen een ketel van minstens 150 ltr. met koeler, maar ook evt. persen, bottelarij, opslag van de nodige grondstoffen. Je valt dan ook onder de HACCP- en brandweervoorschriften.

Beantwoorden
Berichten: 5
 Jan
Topic starter
(@jan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt voor je toelichting Betweter.

In mijn topic bedoelde ik echter wel een vergunning voor het stoken voor enkel het eigen gebruik en niet voor de verkoop.
Betreffend de inhoud van de ketel ben ik wel aan het denken aan een ketel van circa 10 tot 15 litter.

Dus ik heb het echt over het kleinschalig stoken voor enkel eigen gebruik.
Mijn idee voor de noodzaak van de vergunning aanvraag wordt gevoed door wat ik lees op de site van stookwinkel.nl. 
Dit versterkt door uitspraken/vonnisen van diverse rechtbanken, welke ik op internet bij De Rechtspraak tegenkom betreffend mensen die stookten zonder vergunning.

Vandaar mijn verzoek om wat meer duidelijkheid en toelichting hoe het nu zit met de vergunning aanvraag voor een particulier.

Toch bedankt voor je eerdere input.
Ik ben er zeker weer wijzer van geworden.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

1. Particulier stoken zonder vergunning mag niet

2. Een particulier krijgt geen vergunning

3. Een vergunning kan je als bedrijf aanvragen als je ruimte is goedgekeurd als accijnsgoederenplaats. Een voorwaarde is dat de ruimte vanaf de openbare weg toegankelijk moet zijn. Als je daarvoor eerst door een priveruimte moet krijg je de accijnsgoederenplaats niet toegewezen van de douane.

4. Een accijngoederenplaats is puur administratief. Het mag in theorie in een kippenhok of varkensstal staan, en het heeft niets met HACCP regeltjes te maken. Daar hebben wij de keuringsdienst van waren voor, de douane maakt zich druk om de afdracht van de accijns en niet om hygiëne. De douane wil wel een tekening van de ruimte, als de ruimte wijzigt na een verbouwing bijvoorbeeld willen ze dit wel weten. Maakt verder niet veel uit.

5. Er is geen minimum inhoud van de ketel voor een vergunning, het zou wat zijn zeg als je een speciaal drankje wilt maken in een kleine oplage en dat zou niet mogen? (een ketel van 150 liter vul je nu eenmaal niet voor slechts 25 liter, dan komt er niets uit)

6. Een strikte administratie, je betaalt geen accijns over de verwachte opbrengst, als je niks maakt dan betaal je ook niets. Je administreert alles, dus je suiker, gist, fruit, mout inkoop alles. Je voor en naloop bewaar je net zolang tot de douane iemand langs stuurt zodat je het samen door de gootsteen kan spoelen. (dit noemen ze vernietigen)

7. Over het resultaat betaal je accijns, daarna pas mag de drank je accijnsgoederenplaats verlaten. De hoeveelheid accijns verschilt per soort drank en per sterkte. Een kromme regel is bijvoorbeeld dat de accijns op mousserende wijn veel hoger ligt dan op "platte" wijn.

Even kort samengevat, particulier is dit onmogelijk. Dus wil je stoken vertel het niet aan iedere buurman en houd het klein, de kans dat je je ooit moet verantwoorden blijft dan heel klein.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben schreef:
4. Een accijngoederenplaats is puur administratief. Het mag in theorie in een kippenhok of varkensstal staan, en het "heeft niets met HACCP regeltjes te maken".

Mijn reactie:
De HACCP heeft niets met de accijns te maken, maar dat schreef ik ook niet.
Maar als je met producten/grondstoffen werkt die voor menselijk gebruik zijn, gelden deze regels wel terdege t/m het eindproduct.
Ik ben 25 jaar hoofd facilitaire dienst geweest en kan er nog wel meer over vertellen.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, voor verkoop heb je inderdaad met keuringsdienst van waren te maken en die stellen inderdaad HACCP eisen. Maar puur voor de vergunning van de douane waar ik dacht dat het over ging maakt het dus niet uit.

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tjaah.. als ze een vergunning willen zien van de hobby stoker, wilde ik die ook best aanvragen. Maar liep bij het invullen van de aanvraag ook tegen vragen aan.. hoe ik als particulier van mijn hobby kon genieten..

Heb toen gewoon de belastingdienst opgebeld en uitgelegd dat ik voor leuks aan het doen was en hoe ik een vergunning kon krijgen..men wist het niet, en na wat doorverbonden te zijn hoorde ik ook .. kan niet als particulier, je fabriekt een BTW product...   

Ben heeft het hierboven opgesomd.. vind het jammer dat er geen uitzondering voor de hobbiest bestaat.. want bier en wijn mag je wel voor ..eigen lol.. maken. 

Dus blijft ons.. veilig werken, geen overlast maken bij het proces, of in de woon omgeving.. Geniet van je borreltje..  maar ga niet de boer op met "een drank handel" of schenk niet.. de flessen uit op het beurtfeest..  

Als je voor je eigen lol een borreltje brouwt en daar heeft niemand last van heeft of dat opvalt, knijpt de belastingdienst wel een oogje dicht.. hoop ik!.. 

Echter..was dit gedogen in de.. Doe Maar..  tijd ook met plantjes het geval, Maar dit is lelijk uit de hand gelopen en dit wordt vandaag de dag hard bestreden.. zolang het kleinschalig blijft is zou der wel niet zo veel aan de hand zijn ...  

Inshallah.. kunnen we blijven genieten van onze lol toch..

Beantwoorden
Berichten: 5
 Jan
Topic starter
(@jan)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik wil iedereen bedanken voor hun bijdrage.
Het heeft mij zeker het een en ander verduidelijkt.

Jammer dat in de wetgeving geen rekening is gehouden met mensen die voor hun hobby graag zouden willen stoken. 
Erg jammer.....

Beantwoorden
Berichten: 35
(@bauke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Idd erg jammer, je ziet dat er erg veel mensen zijn die het voor hun hobby willen doen. Veel gepensioneerden zoeken een hobby en dan denken ze wat leuks gevonden te hebben en dan moet het weer stiekum. Er lijkt ook geen wetswijziging op handen te zijn aangezien de meeste landen om ons heen soortgelijke wetgeving hebben. 

Maar het houdt mij niet tegen af en toe iets lekkers voor mijzelf te maken. Ik houd er geen schuldgevoel aan over omdat het niet mag ofzo....

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ach ja, stiekem is spannend, vroega ging je stiekem met je vriendinnetje doktertje spelen..... hopende dat je niet gepakt werd door de ouders (helaas wel eens mislukt) als het spannend blijft is ook de smaak ervan beter:p zeg ik maar altijd. ik ben altijd al een batraaf (ondeugd) geweest, zit inmiddels in mijn bloed verweven, en dat zal dus schijnbaar blijven totdat de dood ons scheid. De wet is strikt en geld voor iedereen (die niet het genoegen hebben te genieten van veel geld 😛 )

Beantwoorden
Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Begrijp ik het goed dat het dus eigenlijk geen zin heeft om een

Stook vergunning aanvraag

 te doen ?

de combi hoog alcohol en wietolie zien ze vast ook niet zitten ...
het maken van essentieel olie wellicht wel 🙂 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is als particulier niet eens mogelijk om een vergunning aan te vragen.

Beantwoorden
Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik heb wel kvk en btw nr ..

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan kun je er een aanvragen maar of het zin heeft.....

Beantwoorden
Berichten: 108
(@boomer)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ja precies , dat verwacht ik ook

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?