Meldingen
Alles wissen

wijnvat in delen vullen


Berichten: 3
Topic starter
(@saning)
Active Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Hallo,

Ik ben al enige maanden aan het hobbyen met het stoken. Dit gaat steeds beter en begint aardig verslavend te zijn. Al de nodige recepten hier van de site geprobeerd en zeker het watermeloen recept zou ik iedereen aanraden. Stook echter veel meer dan ik drinken kan 😀.  

Mijn vraag, als ik nu een eikenvat van bv 50 liter neem en ik doe hier iedere stook 1 a 2 liter in zodat ik het vat in ongeveer 5 maanden vul kan dit kwaad of moet vat in één keer gevuld worden. Wil als vat vol is nog 1 a 2 jaar laten rijpen.

De blend van alle keren stoken lijkt mij al een interessante om te kijken wat eruit komt. 

 

Beantwoorden
3 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@saning een vat blijft alleen goed als er voldoende vulling in zit . Wanneer je 10 of 20  liter in een 50 l vat hebt staat groot deel van hout droog. En deel vochtig.  Je krijgt dat het vat gaat lekken en meer alcohol uitdampen.  Je percentage zal zeer snel dalen. 

Een vol vat mits goed opgeslagen . Dus bij  11- 12 graden en luchtvochtigheid van 70- 75 % kan zo enkele jaren zonder problemen gelagerd worden .

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@saning)
Active Member
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Bedankt voor je antwoord Robbert. Helemaal duidelijk en ga voorlopig wel wat extra flessen aanschaffen om in te bewaren 😀.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 279

@saning Als je ca. 1/2 vulling van je vat hebt bijeengestookt, kun je je vat (nadat ie met water is dichtgetrokken en geleegd) wel vullen en dan elke week even op een andere zijkant leggen zodat alle zijdes vochtig blijven.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?