Meldingen
Alles wissen

Advies gevraagd.


Berichten: 11
Topic starter
(@opaed1966)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemiddag ik heb een temperatuur regelbare vervor gekocht om te kijken of dat iets voor mij is. Stookwijn gemaakt met de turbo classic 8. Ruikt ook wel een beetje naar wijn. Vinometer geeft meer dan 14 aan en de refractometer ong 19. Ik krijg deze niet op 0 met de afstelling. Heel het vlak blijft donker. Wat hou je aan? En nu komt er ook bijna geen alcohol uit. En dit ruikt nog steeds naar de stookwijn. Smaakt ook totaal niet lekker. Waar gaat dit fout. Is er iets fout gegaan met stookwijn? Deze was met 3 dagen al uitgebubbeld. Wel pas dag 8 vandaag geprobeerd.  Komt dit zoals ik al ergens gelezen had dat het door de turbogist komt? Of door pech en nieuwe stookwijn maken.

Beantwoorden
67 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

@opaed1966 Ik lees even een aantal dingen die voor mij door elkaar lijken te lopen, dus eerst even wat vragen.

 

  • Wat heb je met de vinometer en refractometer gemeten? De gefermenteerde stookwijn of het destillaat? De gefermenteerde stookwijn zal voor beide type metingen niet goed te meten zijn door het opgelost gas (en wat andere dingetjes). Het meest betrouwbare is een hydrometer voor en na de vergisting, wel eentje die geschikt is voor S.G. waarde en niet alcohol.
  • Het afstellen van de refractometer ben je hoe aan het doen? Is het eentje voor S.G. of alcoholgehalte?
  • De temperatuur regelbare vervor zegt mij even niks, kun je iets specifieker aangeven wat je gebruikt als destilleerketel?

 

Beantwoorden
(@opaed1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@alchemist . Bedankt voor uw reactie. Net een heel verhaal getikt en dat was ineens weg. Ik heb met beide meters gemeten nadat hij na 26 uur zijn turbo clear had gehad. De sg meter heb ik helaas nog niet. Die komt nog. De refractor meter geprobeerd af te stellen met schroefje op 0 in wit vlak. Maar dat krijg ik pas met druppels erop. De vino meter kerkje gevuld en omgedraaid op druppels gewacht en omgedraaid. Vraag mij af waar de smaak vandaan komt. Is net een soort spiritus.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

@opaed1966 Je mag gerust je zeggen, ben een kleine 30 jaartjes jonger 😉 

 

  • Vinometer kan maar door het opgelost gas kan de meting afwijken, vaker zie je dan ook dat de vloeistof onderbroken is in de vinometer, als dat het geval is dan kun je de meting niet vertrouwen.
  • De refractometer werkt met de breking van het licht van een vloeistof dat op het dekglaasje ligt, dus zonder vloeistof is het ook niet te gebruiken. Je kunt eventueel met water op het dekglaasje werken om te ijken. Maar net als bij de vinometer is deze eigenlijk niet geschikt om te gebruiken om tijdens of na de vergisting te meten, het opgelost gas en andere gevormde componenten zorgen voor een afwijking.

 

Qua het spiritus verhaal, dan moeten we een stapje terug om iets uit te sluiten. Hoeveel suiker is op hoeveel water opgelost en is er nog iets toegevoegd behalve de Turbogist? 

 

Ik heb zelf geen turbogist gebruikt en weet niet precies hoelang een vergisting met deze duurt, maar van wat ik gehoord heb zou na een dag of 8 de gisting erop moeten zitten. Proeft de stookwijn nog zoet of niet?

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@opaed1966)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Sorry sommige dingen gaan vanzelf. 6kilo suiker, 21 liter water,  classic turbo 8, maar na 3 dagen geen bubbels meer . 2 dagen door geroerd. Daarna turbo clear a en b. Na 26 uur vanmiddag in de vervor gedaan. Vloeistof plakt niet. En de smaak vind ik lastig. Smaakt niet verkeerd maar kan dat nergens mee staven.

Beantwoorden
26 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

@opaed1966 Haha geen probleem.

 

Dat levert je ongeveer een kleine 15% aan alcohol op indien alles vergist is. Ik weet alleen even niet goed wat een vervor is, google afbeeldingen helpt me ook niet veel verder.

 

De spiritus smaak die je eerder noemde kan van 2 dingen af komen, je ervaring (smaak blijft een herinnering) of de Turbogist, nogmaals geen ervaring mee.

 

Je kunt dit destilleren, zou tweemaal adviseren en dan nog eens proeven.

Beantwoorden
KingTB
(@kingtb)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 57

@alchemist De smaak van spiritus is inderdaad met ervaring. mijn eerste paar stoken vond ik ook alles naar spiritus ruiken en smaken, sommige extreem heftig, andere een stuk minder. Na verloop van het stoken en de tijd leer je je het op een andere manier te ruiken en te proeven. Ik zit nog middenin dat proces haha.

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@alchemist , opaEd schreef “Vervor”. Het is een “Vevor” waarschijnlijk. Heb er zelf overigens ook een…. Mijn eerste wash ooit is al langzaam uit aan het borrelen. Zal hier op het forum laten weten hoe goed het gelukt is uiteindelijk.

1671315371-990B59A4-4383-452D-83A8-E9BD7E2908EF.jpeg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 deze airstil moet je eerst een aantal malen laten draaien met water voor de ijzersmaak kwijt te raken

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 heb hem al eens met water gebruikt (was Sinterklaas cadeautje dus heb hem pas net). Maarre hele goede tip! Ik laat hem zo even een paar keer “spoelen” voor de zekerheid 👍😀

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@Rinus55, misschien nog wat andere tips voor als ik dinsdag de Stookwijn ga verwerken? Bijvoorbeeld over de 700 millimeter laten lopen en dan stoppen?

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 ik zou de eerste run gewoon niks meten maar alle alc er uit halen en de 2e run cuts maken, eerste 50 ml weg gooien en dan kleine beetjes per glas nemen en voorzichtig proeven en ruiken, later kan je alles wat je bevalt bij elkaar doen. wel opleten dat je de 2e run de alc verdunt tot 40% want deze ketel geeft bij 80 graden een heel hoog alc %

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 ah ok! Dus wél 2 runs. Dat deden ze op YouTube dus niet. 

Met deze info kan ik wel wat! 👍👍

Leuk dat je dezelfde Airstiller hebt!

ps. Ben een echte Oostenrijkse Scgnapssliefhebber dus dat is ook wat ik ermee wil gaan bereiken. Schnaps maken a la Zillertal Style. 

Heb al jaren dagelijks contact met een Oostenrijkse Oma (is meer een vriendin van ons gezin tegenwoordig)..  Zal haar eens vragen naar wat leuke Alpenrecepten 😎

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 als je hem op 78 zet en een nachtje tijd geeft geeft dat keteltje 92%, alleen de smaak word erg minder, wel handig voor likeurtjes

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 Dat is het enige dat ik ermee wil gaan maken inderdaad, likeurtjes / schnapss mét of zonder smaakje.

- De smaak wordt minder in de trent van extra bijsmaken op 78 graden?
- Wat als ik maar 1 run doe met dit apparaat zoals op youtube filmpjes gedaan wordt vaak?

Tweede run maakt hem dan nog zuiverder waarschijnlijk heh? Bijsmaakjes eruit en kunt kiezen welk gedeelte het beste smaakt en hoeveel % het is..?

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 1 run kan prima, alleen de eerste 50ml moet je weg gooien, ik doe er altijd 2 maar dat is persoonlijke smaak en behoefte, ik vind een likeurtje met een jenever ondersmaak gewoon minder, als ik smaak wil gebruik ik een andere ketel, de airstil gebruik ik voor neutrale alc en gemakzucht:) zet hem aan als ik naar bed ga en met opstaan klaar

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 Dat is duidelijk, gelukkig werkt het opzetje wel aan het begin van mijn nieuwe hobby 🙂
Als ik ergens in verdiept raakt ga ik er voor 110% voor, dus er zal ooit vast wel een ander apparaat bijkomen als het bevalt. Voor nu ga ik (uit zelfbescherming) voor het gemakzucht-apparaat 😆 😜 

Zeg nooit nooit, maar je weet het nooit. Hou het liever klein eb bescheiden omdat het toch enkel en alleen voor zelfgebruik is .... een hobby om iets zo lekker mogelijk te krijgen. Een lekker schnapsje net zoals in Oostenrijk om van te genieten ..... 🤩

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 dit ken ik hahahah ik begon ook met de airstil en later een vevor keteltje met waterkoeling en niks dan problemen er mee, grotere waterkoeling in elkaar geknutseld , andere thermometer er op gemaakt en pas geleden een koperen ketel gekocht bij stookwinkel en die bevalt super. en gister een stookwijn van roggebrood gedestileerd wat eigenlijk gewoon met 1 run perfect is, hier ook alles klein gewoon maar ik probeer graag van alles uit

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 dat dus, gewoon lekker creatief uitproberen en als iets écht goed bevalt dan onthouden / opschrijven en na proberen te maken. Gewoon omdat het kan..

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 precies:) en dat heb ik nu ook geleerd, zelfs als je resten opmaakt opschrijven wat en hoeveel van iets. heb een zalig graan jenevertje staan van restjes gemaakt en niks opgeschreven of gewogen hahahaha erg jammer weer

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 een vaste standaardprocedure is wel belangrijk merk ik ja. 

Ik denk dat ik best een saaie luie stoker wordt 😂. Ik drink voornamelijk alleen wodka en schnaps. Anders gezegd puur of met een fruit / noten / kruidensmaakje eraan toegevoegd. Dat was het dan wel haha. 

Eigenlijk alleen maar typisch Oostenrijkse dranken. Maar hé, nu ik het zelf kan maken gaat er misschien wel een wereld voor me open!?

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

Mijn voorkeur schnappsjes: Walnoten (ja we hebben een notenboom), hazelnoot , aardbei, alpenkruiden. 

Mijn doel is om deze zo zuiver mogelijk en met zoveel mogelijk smaak te maken (en daar gaan we al, ik weet het) MET DE MIDDELEN DIE IK NÚ HEB 😂🫣

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 hahah das het doel van een hobby, lui, makkelijk en vooral ontspannen bezig zijn, drankje die toevallig erg lekker is is gewoon een extraatje, zo zie en doe ik het ook, alleen iets bijhouden doe ik nu ook:)

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 laat ik die tip dan ook maar gelijk opvolgen tijdens het wachten op mijn 50/50 mix in de airstill ☺️

Je hebt goede tips Rinus55 👍. Thnx!

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 ik heb ze ook van hier, probeer van alles uit en wat bevalt blijft. straks even na ah wat spullen halen en een recept maken wat hier staat op het forum, een volgens recept en 1 wat ik denk wat voor mijn lekkerder is. had dat roggebrood recept ook gedaan en dat is een prima drankje:) zo heb ik alle filmpjes bekeken van robbert en dat wil ik ook doen, helemaal geweldig hoe makkelijk en toch ingewikkeld hoe die dingen maakt

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 Heb net het boek "Zelf likeur maken" van Ad Coumou besteld. Denk dat daar vooralsnog genoeg inspiratie in zal staan... In ieder geval genoeg inspiratie om geduld te leren hebben 😉

Een compleet boek voor likeurbereiders in de Nederlandse taal. De schrijver is een doorgewinterd likeurbereider. Het boek beschrijft verschillende methodes voor het extraheren van geur en smaakstoffen en beschrijft meer als 100 aromatische kruiden. Inclusief 170 recepten van allerlei likeuren. Destilleren en gedestilleerd maken.

Shop ze en veel plezier straks. 
Mooi hoe mensen elkaar hier op weg helpen. Bevalt me wel!

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 Ik ga het gewoon eens proberen. 3x met 1 run, 3x met 2 runs en eens vergelijken. Denk dat ik dan precies weet wat je ermee bedoeld qua smaakverschil 🙂

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 alleen met te hoog alc slaat je tong op tilt, bij mij dan en dan proef je even niks meer:)

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 🤔 🤣 Oeps, ken dat van een eigen gestookte Schnapps uit Zillertal een paar jaar geleden ja, die was "maar" 60 procent.... echt drinkbaar? Ja! Echt lekker? Mwa.... nee, dan liever iets minder en met een smaakje!

Daarbij moest ik oppassen voor ontploffingsgevaar toen ik die fles in de zomer meenam in de auto. "Ze" vertelden het er extra bij, waarschijnlijk om "ze" het zelf al meegemaakt hadden 🤣

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 ik heb de zelfde en het duurde even voor de smaak er uit was, ook een keer met azijn en water gedaan, 50/50 en heb in de kop een koperen spons gedaan wat ik persoonlijk een verbetering vind kwa lucht en smaak.

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 koperen spons heb ik helaas niet, maar de tip onthou ik. Vandaag maar eens een paar 50/50 laten lopen. Heb hem al aan staan sinds je tip 👍

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@opaed1966)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Morgen voor de 2e x of overmorgen. Ben benieuwd.  Hoop dat er verkeerd is gegaan met vergisten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3172

@opaed1966 Let wel dat je de alcohol na de eerste keer destilleren terugverdunt naar 48% of lager, dit vanuit veiligheidsoogpunt.

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@opaed1966)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt ik zal er op letten. Ik probeerde nog een foto bij te voegen maar dit lukte mij niet.

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 138
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@achemist

dit is een voorbeeld van een vevor chinese stookketel, ik heb er ook een

https://vevor.nl/products/vevor-12-3l-waterdestilleerder-waterdestilleerapparaat-roestvrij-water-distiller?gclid=EAIaIQobChMIgNSP26eu9QIVDdd3Ch1A3wRUEAQYAiABEgK0QvD_BwE

ik kocht de mijne een jaar geleden voor een kleine 100 euro dat was een 12 liter, werkt op zich goed alleen de aan en afvoerkraantjes zijn wat poppenspul.

Beantwoorden
5 Reacties
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138
Geplaatst door: @ruud1

@achemist

dit is een voorbeeld van een vevor chinese stookketel, ik heb er ook een

https://vevor.nl/products/vevor-12-3l-waterdestilleerder-waterdestilleerapparaat-roestvrij-water-distiller?gclid=EAIaIQobChMIgNSP26eu9QIVDdd3Ch1A3wRUEAQYAiABEgK0QvD_BwE

ik kocht de mijne een jaar geleden voor een kleine 100 euro op amazon dat was een 12 liter, werkt op zich goed alleen de aan en afvoerkraantjes zijn wat poppenspul.

 

Beantwoorden
(@opaed1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@ruud1 nou ik heb niet deze versie maar die van de airstill. Nu staat de 2e ronde in de emmer. Ben benieuwd. Spiritus smaak was trouwens geheel weg na de 2e x. Alleen de smaak was niet om naar over huis schrijven. Maar goed nieuwe ronde nieuwe kansen.

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@opaed1966 Hoi opaEd, ben benieuwd naar het resultaat als ik mijn eerste wash klaar heb. Heb ook een Vevor. 

1671315567-D0774C87-B0D5-458C-82AB-7D47E5C52EAC.jpeg
Beantwoorden
(@opaed1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@daeno79 goedemorgen. Suc6 ermee. Ik ben er ook heel blij mee. Duurde ff voor ik het onder de knie had. Ik kan je van deze site van het padje aanbevelen.

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@opaed1966 Goedemooooorgen! Nou, dat geeft alvast hoop op een lekkere Schnapps met kerstmis! Ik zal vast het een en ander gaan uitproberen. Als ik wat heb geleerd deel ik het hier zodatanderen er ook iets aan hebben 🙂

Beantwoorden
Daeno79
Berichten: 110
(@daeno79)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

@rinus55 @OpaEd1966,

Halen jullie het naar 40% teruggebrachte heilig water vervolgens nog door actieve kool? De een zegt op internet van wel en de ander zegt dat het niet persé nodig is, vandaar. Benieuwd wat jullie ermee doen.

(Ik heb dat wel alvast hier liggen in ieder geval).

Beantwoorden
6 Reacties
(@opaed1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@daeno79  nou in het begin met de turbo gist wel. Maar nu gebruik ik ander gist en filter ik het niet meer. Gewoon kijken wat jij zelf het lekkerst  vindt.

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@opaed1966 Dankjewel!
Ik weet niet hoe het bij jullie was, maar ik wilde zo snel mogelijk beginnen "en kijken hoe en of het werkt". Turbogist is dan een makkelijke en snelle manier denk ik. Later als ik meer geduld heb ga ik weer andere mogelijkheden proberen. Ik denk dat dat bij veel stokers niet veel anders is gegaan. Op naar een leuke langdurige creatieve hobby 🤩

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 tuurlijk was bij iedereen denk ik, nog nooit kool in huis gehad behalve voor mijn vijver. turbogist is leuk maar waardeloos vind ik, 3dagen tijdwinst en niet te zuipen, 1keer geprobeerd maar voortaan gewoon bakkersgist of een andere gist voor een doel

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 hij ruikt in ieder geval nog steeds naar wijn. Ik zie het maar zo: ik weet nu dat het kán en heb het ervaren hoe het is. De volgende keer neem ik andere gist voor een lekkerder drankje 😎👍

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 gewoon terug brengen naar 40% met water en nogmaals door de airstil halen, knapt de smaak gelijk op ook:) en word het ook sterker , gefeliciteerd met je eerste eigen borrel:)

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 Ow super! Er is dus nog hoop 😇😛

Beantwoorden
Daeno79
Berichten: 110
(@daeno79)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ben de allereerste run aan het draaien. Er zit in ieder geval iets in dat goed brand 🔥🤣

Beantwoorden
2 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 voor de zekerheid maar niet naast een gasstel doen, schijnt dat die dampen dan kunnen branden

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 🫣 ma Flodder perikelen krijg je dan

Beantwoorden
Daeno79
Berichten: 110
(@daeno79)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

73% 

1671384342-3EBDD46C-DB08-4A90-B5D5-38A5EBFF4672.jpeg
Beantwoorden
7 Reacties
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

Heb de airstill trouwens wel op 90 graden moeten zetten. Lager kwam er niks uit. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 ligt denk ik aan de omgevings temp ook vermoed ik, ik deed het vanmiddag buiten en moest naar 93 toe, als ik eens tijd heb ga ik hem in een kist maken met isolatie

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 93 bleek bij mij ook de beste temperatuur te zijn. Eerste 50 ml weggooien en dan op 93 uit laten lopen. Stopte steeds vanzelf op zo’n 700 millimeter. Boven de 93 liep hij te lang door en kwam de bijsmaak van wijn weer langzaam mee. Bij 93 stukken minder 👍 Tijdsduur: 3 uur per Max. airstill capaciteit van 4 liter. Totaal zo’n 18 uur laten lopen dus. Vervolgens nog een keer 2x 3 uur om de alcohol (teruggebracht naar 40%) te verwerken. 

Moet er wel bij zeggen dat de tweede helft die ik van de wash verwerkte veel sneller ging omdat ik het materiaal op orde had en al geoefend had met het eerste deel. Merk dat systematisch werken wel belangrijk is hierin. Meten is weten geldt hier zeker bij. 

Leuke lekkere hobby is het voor mij in ieder geval. Op naar een tweede ronde 😀👍

 

Volgende stook gaat dat weer de instelling zijn. 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 als de 93 ook bij jou de beste temp is vermoed ik dat de sensor voor de temp alleen beneden in of onder de pot meet, boven is het dan koeler vermoed ik, mischien weet een van de ervaren mensen meer hier van

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 netjes, ik vond het geweldig mijn eerste run en het hoge alc , is gewoon super

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 dankzij o.a jullie hulp ! 😎

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 nu voor de tweede keer aan het doorlopen. De Glühweingeur en smaak is volledig weg! Top tip.  Thnx!!!! 

Weet niet of ik hem nog actieve Carbon zal halen. Vind hem nu al lekker!

1671474001-6A3E9A16-DABC-4055-A658-62F237413EF8.jpeg
Beantwoorden
rinus55
Berichten: 453
(@rinus55)
Honorable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

wel nee, had je zelf ook uitgedoktert of gevonden op het forum, daar is het forum voor 👍 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 uiteindelijk wel, maar of ik zover doorgezocht had?

Beantwoorden
Daeno79
Berichten: 110
(@daeno79)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heerlijk. Niet gedacht dat hij toch zo lekker zou zijn na de tweede keer doorlopen als ik zo de Turbogist “recensies” lees. Valt me echt niks tegen. Heb schnaps in Oostenrijk gedronken die niet zo goed smaakte als deze eerlijk gezegd

Beantwoorden
7 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 beter toch

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 zo ziet de eerste keer er uit. 😛

1671603679-7D97080E-2F43-480E-BC3C-A0E81F690054.jpeg
Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 geweldig toch als iets leuks goed lukt 👍

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@rinus55 heb straks 250 ml resultaat als proef aan een collega gegeven die wodka liefhebber is. Het potje is bijna leeg zag ik 😂👍

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 453

@daeno79 dan zal de smaak goed zijn hahahah

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1166

@daeno79 

Filteren door keukenrol met een laagje ongeparfumeerde wc papier.

Niet door het kool filteren, dat geeft weer smaakverlies 

Als het daarna een tijdje staat komt met een beetje geluk de smaak terug.

Groeten, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@ndre dankjewel André. 
Ik vond de smaak eigenlijk juist smerig, ik wilde van de smaak af. Uiteindelijk wil ik er haselnusschnaps van gaan maken. Belangrijk dus dat de haselnuss goed te proeven is. 

Goede tip van de keukenrol en wc papier. Die onthou ik ff! 😀👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?