Ik heb een vraag over alcohol percentages. Na de eerste stook heb ik de een alcohol percentage van 71% tot 50% opgevangen. Deze heb ik weer verdund naar 38% en voor de tweede keer door de ketel gehaald. Nu is hier een alcohol percentage uitgekomen van 81%. Nu is mijn vraag hoe krijg ik een hoger percentage? Niet dat ik het echt nodig heb, maar ik zou wel willen leren om het beste uit de stook te halen. De mash heb ik gemaakt van zelf geperste appelsap 20 liter plus suiker met water, en turbo-8 gist. Ik stook in een 35 liter Des ketel. Graag hoor ik wat ik anders of beter kan doen.
Met wat voor ketel stook je? Niet de inhoud maar het type. Een potstill geeft andere resultaten dan een reflux. Maar met trucjes kun je ook het percentage bij een pot still aardig verhogen. Zie Robberts filmpje over 90% in een Alquitara in dit topic: https://www.stookforum.nl/thread/voor-het-gemak-alle-filmpjes-op-een-rij/
Deze trucjes kun je met iedere potstill doen.
Ik stook in een 35 liter koperen DES ketel.
Bedankt voor je tip !!! ?
Prachtige ketel. Er zijn diverse trucken om hogere alcoholen te verkrijgen. Ze staan hier ophet forum. Ik heb veel geleerd van de link hierboven.
Zorg voor een optimale gastoevoer regeling met een gasdrukregelaar .
Als je beterde brug temperatuur op 78,3 kunt houden en kunt bij regelen tijdens stook de is ook percentage hoger en continuer ..
Echt een heel erg knappe ketel!
Nogmaals bedankt voor de de tips en de complimenten, zal zeker de tips proberen op te volgen.
Goedeavond, ik zit dit forum een beetje door te spitten en ben ook begonnen met stoken. Ik heb 30liter (75%peer25%appel) sap genomen 10 liter water en 9kg suiker. Hierbij heb ik turbogist gedaan.
Dit stond de eerste 2 dagen als een gek te borrelen maar nu bijna niet meer. Ik heb geen meetapparatuur maar als er geen Co2 meer vrij komt isdan het vergisten klaar. 2 dagen lijkt me zo kort.???
Mvg Jan
Mijn zelf gemaakte Still met doubler en koelvat.
Alles van oude boilers, bloembakken en oud koper.
Wat is jou SG ?
Kan wezen dat de hoeveelheid suikers hoog zijn en het gist heeft doen afsterven
Zonder meten kun je snel fout gaan maar ook slecht herleiden wat fout is gegaan
Ook kan het zijn dat de gist nu in overgangs fase aërobe naar anaeroob zit dan is er ook een poosje stilstand
Je kunt een paar dagen even afwachten
2 dagen is zeker alles niet vergist
Als ik het aamvul met water? Maar dat de verhouding dan beter? En kan ik als het na een paar dagen niet meer gaat gisten dan nieuw gist toevoegen.
Ik ga deze week wat meet instrumenten aanschaffen zodat ik kan zien hoeveel suiker erin zit.
Mvg
Je zou inderdaad water kunnen toevoegen .
Kook wel eerst het water voor toevoegen en dan afkoelen tot gelijke temperatuur
Daardoor gaat de zuurstof eruit voor toevoegen.
Als het na paar dagen niet opnieuw gist kun je het opnieuw proberen op te starten .
Maar maak dan wel eerst een actieve giststarter..