Goedemiddag,
Ik doe deze hobby nog niet zo lang maar heb een vraag
ik maak stookwijn van suiker water en girst
maar als ik 3 keer gestookt heb heb ik zo 82% maar daar zit een hele scherpe geur aan
hoe kan ik dit weg krijgen of wat doe ik fout?
Arnold, geef ons wat meer informatie a.u.b.
Welke gist gebruik je?
Hoelang laat je eea vergisten?
Gebruik je vloeibare koolstof tijdens het vergisten?
Heb je deze scherpe geur altijd of soms?
Waar stook je mee?
ik maak 25 liter water met suiker
24 turbo gist
meestal een week vergisten totdat hij stopt met bubbelen
geen vloeibaar kool
altijd de scherpe geur
ik stook met een 10 koperen ketel
Ik heb goede resultaten met Still Spirits Pure met vloeibare kool, daarna met klaringsmiddel.
Ik stook ook met koperen ketel.
Nu ben ik trouwens helemaal gestopt met turbogisten en stook nu enkel nog met natuurprodukten 😉
Laat e.e.a. maar langer staan dan een week zodat het goed klaart.
@CaPo70, wat versta je onder natuurproducten?
Ik bedoel vers fruit, vers bakkersgist, haver, mais, gerst tarwe etc.
Je probeert een turbo vergisting met een potstill te stoken en dan moet deze goed (neutraal) smaken? Dat lijkt me onbegonnen werk. Je kunt met een potstill beter iets stoken dat smaak mag hebben (dat heb je nu) dus dan kun je beter geen turbo gist nemen. Probeer het roggebrood recept eens!
Ik werk met een gewone alambiek en ik krijg vrij neutrale alcohol van 80° à 85°. Het geheim is om heel traag te distilleren (en dan bedoel ik ook heel traag - zo'n 1 à 2 druppels per seconde alcohol die uit de condensor komt). De scherpe geur komt vooral uit de voorloop/heads, dus die haal je er best uit. Ik heb ooit nog gebruik gemaakt van een thumper. De distillatie komt iets trager op gang maar je kan wel meer doorstoken.
Ik heb goede resultaten met Still Spirits Pure met vloeibare kool, daarna met klaringsmiddel.
Ik stook ook met koperen ketel.
Nu ben ik trouwens helemaal gestopt met turbogisten en stook nu enkel nog met natuurprodukten 😉
Ik ook met still's maar dan uit het blauwe zakje. Alcotec 24 is zooi als je dat met stills' vergelijk, wel lekker snel klaar, handig als net je keteltje in huis hebt, en inderdaad ook de kool niet vergeten. Dan heb je een compleet ander product. En minimaal een week laten staan of klaringsmiddel gebruiken wat ik overigens nooit doe.
Neem aan dat je je voorloop wel verwijderd..?(zelf haal ik minimaal 150ml weg en gebruik het om schoon te maken) Ook de tails/naloop bevat vaak minder lekkere alcoholen en bewaar je voor een nieuwe stook.
Turbo's geven meer bijsmaak en kool rond de scherpe randjes af verwacht hier geen wonderen van, methanol verwijderd het niet.
Maar in een suikerwash heb je dan ook weer geen methanol 😉