Meldingen
Alles wissen

Geur na stoken


Berichten: 15
Topic starter
(@arnold)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemiddag,

 

Ik doe deze hobby nog niet zo lang maar heb een vraag

ik maak stookwijn van suiker water en girst

maar als ik 3 keer gestookt heb heb ik zo 82% maar daar zit een hele scherpe geur aan 

hoe kan ik dit weg krijgen of wat doe ik fout?

 

Beantwoorden
10 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Arnold, geef ons wat meer informatie a.u.b. 

Welke gist gebruik je?

Hoelang laat je eea vergisten?

Gebruik je vloeibare koolstof tijdens het vergisten?

Heb je deze scherpe geur altijd of soms?

Waar stook je mee?

 

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@arnold)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik maak 25 liter water met suiker

24 turbo gist

meestal een week vergisten totdat hij stopt met bubbelen

geen vloeibaar kool

altijd de scherpe geur

ik stook met een 10 koperen ketel

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb goede resultaten met Still Spirits Pure met vloeibare kool, daarna met klaringsmiddel.

Ik stook ook met koperen ketel.

Nu ben ik trouwens helemaal gestopt met turbogisten en stook nu enkel nog met natuurprodukten 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Laat e.e.a. maar langer staan dan een week zodat het goed klaart. 

 

@CaPo70, wat versta je onder natuurproducten?

 

Beantwoorden
Berichten: 522
(@capo70)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik bedoel vers fruit, vers bakkersgist, haver, mais, gerst tarwe etc.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je probeert een turbo vergisting met een potstill te stoken en dan moet deze goed (neutraal) smaken? Dat lijkt me onbegonnen werk. Je kunt met een potstill beter iets stoken dat smaak mag hebben (dat heb je nu) dus dan kun je beter geen turbo gist nemen. Probeer het roggebrood recept eens!

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik werk met een gewone alambiek en ik krijg vrij neutrale alcohol van 80° à 85°.  Het geheim is om heel traag te distilleren (en dan bedoel ik ook heel traag - zo'n 1 à 2 druppels per seconde alcohol die uit de condensor komt).  De scherpe geur komt vooral uit de voorloop/heads, dus die haal je er best uit.  Ik heb ooit nog gebruik gemaakt van een thumper.  De distillatie komt iets trager op gang maar je kan wel meer doorstoken.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb goede resultaten met Still Spirits Pure met vloeibare kool, daarna met klaringsmiddel.

Ik stook ook met koperen ketel.

Nu ben ik trouwens helemaal gestopt met turbogisten en stook nu enkel nog met natuurprodukten 😉

Ik ook met still's maar dan uit het blauwe zakje. Alcotec 24 is zooi als je dat met stills' vergelijk, wel lekker snel klaar, handig als net je keteltje in huis hebt, en inderdaad ook de kool niet vergeten. Dan heb je een compleet ander product. En minimaal een week laten staan of klaringsmiddel gebruiken wat ik overigens nooit doe. 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Neem aan dat je je voorloop wel verwijderd..?(zelf haal ik minimaal 150ml weg en gebruik het om schoon te maken) Ook de tails/naloop bevat vaak minder lekkere alcoholen en bewaar je voor een nieuwe stook.

Turbo's geven meer bijsmaak en kool rond de scherpe randjes af verwacht hier geen wonderen van, methanol verwijderd het niet.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar in een suikerwash heb je dan ook weer geen methanol 😉

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?