Goed idee! Ook dat duivenvoer is een goed idee. Gerst van de molen of uit de winkel kiemt helemaal niet zo goed, maar als het niet gepeld is, gaat het beter.
Hoeveel wort maak je van die 4kg? Ik ben door je info behoorlijk aangestoken, en wil zelf ook aan de slag. Ik noem het 'het oerbier' project. Ik heb al wat ervaring met brouwen van een bierkit, en heb de matrialen daarvoor. Ik bereid me altijd graag goed voor alvorens ik begin. Heb jij ergens een hele werkwijze? Dus van Gerst tot Bier?
Hoi Auke
Jouw vraag stond een beetje middenin de topic. Dus duurde het even voor ik hem zag.
4 kg mout verdeel ik meestal over 2 porties. Ik heb 2 20-literpannen. Als ik brouw, maak ik 2 batches in 1 keer. Dwz als de 1e batch staat te maischen dan schroot ik de 2e helft voor in de andere pan, enz. Als je dat een beetje goed uitkient kan je 2 verschillende batches van ca. 10-15 l in 5 uur brouwen.
Ik hou altijd een logboek bij. Als ik thuis ben kan ik je het laatste resultaat wel sturen dan kan je van minuut tot minuut volgen wat ik gedaan heb.
De hoeveelheid wort is afhankelijk v hoe dik je het beslag wilt maken. Vaak roer ik 1 kg bloem door 2 kg geschroot mout. Dat geeft een zachte smaak ah bier en dik schuim en een hogere SG.
Er zijn veel bierbrouw sites. Kijk eens op: t Wort wat. Daar vind je heel veel info en recepten.
Hoi Auke. Kijk eens op www.twortwat.nl.
Daar vind je veel recepten en zelfs een complete bierbrouw cursus.
Zelf heb ik 2 20-l brouwpannen. Ik maak meestal 2 batches parallel waarover ik de 4 kg mout verdeel. Als batch 1 maischt, schroot ik batch 2, enz. Zo kan je in 5 uur 2 verschillende bieren brouwen. Leuk voor een experiment.
Ook dat duivenvoer is een goed idee.
Terwijl dat echt alleen maar als foute grap bedoeld was...verdikkeme...
Mijn vader houdt duiven. En weten jullie wat?
Die gaan vanaf volgende week op dieet !
Dag Auke,
Dat logboek waar ik het hierboven over heb, heb ik gezet in het lijntje 'traditioneel bier brouwen'.
Nimrax?laat die beestjes met rust,magere duif is niets voor in de soep,ik ben nog bezig met wijn te maken,maar dan komt de mais aan de beurt,heb 25-30 kg staan.?