Meldingen
Alles wissen

Amylase toevoegen tijdens vergisting


Berichten: 1
Topic starter
(@mark1989)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemorgen,

Van het weekend voor het eerst twee washes aangezet, totaal 45 liter inhoud met suiker en gekookte rijst. Idee is om hier dan wodka van te verstoken. Nou ben ik vergeten om amylase toe te voegen. Het kleinste vat (20 liter( is na een dag dus praktisch gestopt met vergisten. Kan ik nu nog amylase toevoegen om de enzymen in de rijst om te zetten naar vergistbare suikers? Bedankt voor de hulp.

Beantwoorden
2 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alfa-amylase heeft een optimale werking tussen 70°-75°, beta-amylase tussen 60°-65°.  Je kan nog amylase (druppels/poeder) toevoegen en er zal wel wat zetmeel naar suiker omgezet worden, maar ik vrees dat je geen optimale omzetting meer krijgt...

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Mark,

Ik vrees dat het geen zin meer heeft om amylase toe te voegen.

Er zijn zowel Alpha als Beta amylase op de markt die ook onder hun optimale temperatuur functioneren alleen loop je tegen het probleem aan dat je beslag al alcohol bevat.

De alcohol zal de enzymatische werking van de enzymen stop zetten aangezien enzymen uit eiwitten bestaan (aminozuren) die gaan denatureren (stollen) door de alcohol waardoor ze waarschijnlijk de polysachariden  in de rijst niet meer kunnen omzetten naar disaccharide (vergistbare suiker).

Groeten 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?