Meldingen
Alles wissen

Aroma's en smaakoverdracht bij her-distilleren oude flessen drank

Pagina 1 / 2

Berichten: 11
 Roel
Topic starter
(@roel)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede avond allemaal,

ik heb een poosje geleden een partij oude likeuren, wijnen, etc bij elkaar gegooid en door mijn T500 reflux gehaald. Hopende dat ik mooie cleane alcohol zou krijgen om vervolgens mijn eigen limoncello of andere likeur te maken. Helaas is er heel veel smaak en geur van de likeuren mee gekomen (vooral van de kruidenbitter). Vandaag heb ik na vele maanden de alcohol een tweede keer gedistilleerd (je moet wat als je in thuis quarantaine zit πŸ˜‰ maar wederom komt er een hoop mee. Is het mogelijk om dit eruit te krijgen? Ik heb geprobeerd om op het forum antwoord te vinden, maar daar kon ik niks gelijkwaardig vinden.Β 

Hartstikke bedankt voor jullie input!

Roel

Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb eens turkse raky gekregen die heel erg bitter was om dat ze er te veel esense ingegooid hadden die heb ik toen verdunt met water en jusde orange op advies van Robbert was 10 - 12 ltr.kreeg de smaak goed ,bittere was weg.ik had 1.5 ltr jusdeorange gebruikt.mischien werkt dat.of effe wachten tot Robbert een antwoord heeft.

Beantwoorden
Berichten: 11
 Roel
Topic starter
(@roel)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Chris, bedankt voor je snelle reactie. Ik begrijp dus uit je reactie dat de pH verlagen dmv fruitsap zou kunnen helpen? Ok, ik wacht op verdere reacties!Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Veel kruidenbitters bevatten gentiaan , kalmoes , hop , gember . Allemaal moeilijke smaken om kwijt te raken .

Je zal de bepaalde stoffen kunnen vervagen door inderdaad een citrus product er door te roeren en dan over te halen .
maar hangt er ook vaak vanaf welke stof juist de boosdoeners zijn .

Ook kun je 3 dagen te voren calcium door roeren . En dat doorroeren enige keren herhalen .

Persoonlijk zou ik natrium hydroxide door de alcohol roeren daarna p.h. op 5,5 brengen en dan distileren .
Hierbij op brug de temperatuur op 78,3 houden maximaal op brug 81 gr !
Dan is alles zeker weg .

Beantwoorden
Berichten: 11
 Roel
Topic starter
(@roel)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dag Robbert,

Hartstikke bedankt voor je antwoord.Β 

Ik vind het heel lastig te zeggen welke stoffen er zijn doorgekomen. Het ruikt in ieder geval erg kruidig en aromatisch.

Ik heb thuis Calcium Carbonaat en Calcium Chloride liggen, denk je dat 1 van deze twee geschikt is? En hoeveel gram zou je toevoegen op ca 20 liter?

Je hebt het over toevoegen van Natrium Hydroxide. Tot welke pH zou je aanbevelen om het te verhogen? En vervolgens terugbrengen naar 5.5. Over wat voor een tijdsbestek praat je dan? Uren of dagen?

Verder heb je het over brug. Sorry, maar ik ben niet zo thuis in de terminologie? Ik 'stuur' nu op de uitgaande temperatuur van het koelwater van de kolom. Bedoel je die temperatuur? Dan lijkt me 78,3 - 81 namelijk zo hoog. Normaal gesproken zit ik tussen de 55 - 60 'C en kom dan netjes tussen de 92 en 92 % abv uit.

Dank alvast voor je antwoorden! Ik ben helaas (nog) niet zo thuis in distillatie, dus alle hulp is welkom.

Gr Roel

Β 

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Calcium carbonaat roer je door en dat laat je met nu en dan doorroeren ongeveer 3 dagen zo staan voor overhalen ..
Het beste is aanzuren tot rond ph 3.5 en daarna terug brengen .

De brug is de top van jou ketel waar de alcohol naar de koeler gaat en andere condens terug loopt .
Daar moet je zo nauwkeurig mogelijk op de 78,3 graden blijven ..

Werken op koelwater themperatuur alleen is te onnauwkeurig .
Het gaat om de alcohol damp temperatuur .

Beantwoorden
Berichten: 11
 Roel
Topic starter
(@roel)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ah, ok. Makes sence...

In principe zit er geen thermometer in de brug. Weet jij een gemakkelijke manier / plek om er 1 aan te brengen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt een aanleg thermometer gebruiken maar dat is minder nauwkeurig dan in de brug zelf te meten .
Gat boren en schroefdraad busje in solderen .

Beantwoorden
Berichten: 11
 Roel
Topic starter
(@roel)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt een aanleg thermometer gebruiken maar dat is minder nauwkeurig dan in de brug zelf te meten . Gat boren en schroefdraad busje in solderen .

Tis allemaal plastic daar bovenin, dus dat zou niet zo heel lastig moeten zijn

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Plastic ??
Niet koper of rvs ?

Beantwoorden
Berichten: 11
 Roel
Topic starter
(@roel)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ow, sorry. Nu snap ik hem: je bedoelt de deksel van de ketel? Waar de kolom in geschroefd zit (In Jip en Janneke taal) πŸ˜‰

Maar ik ben bang dat die reflux geen reet doorlaat als ik daar de temperatuur zo laag hou?Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nee niet het deksel ik bedoel her bovenste punt van de ketel / hoed of kolom . Daar waar de alcohol overgaat naar de koeler .

Beantwoorden
Berichten: 11
 Roel
Topic starter
(@roel)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-rvs-reflux-condensor-voor-de-t500/

Die is van een soort kunststof gemaakt. Kijk maar eens naar de link.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met de T-500 het uitgaande koelwater onder de 60 graden houden, bv 55.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

modificeren door een Gaatje boren net onder dat kuntstof . Schroefdraad busje erin lassen en ook daar kun je een sensor op thermometer kwijt .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?