Meldingen
Alles wissen

azijn ipv calvados


Berichten: 1
Topic starter
(@breestook)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik maak al wat langer calvados.

nu maak ik de appelcider niet steriel oid, ik gooi ze door een versnipperaar en daarna in een oude was centrifuge om het sap er uit te krijgen. Dit is al jaren geen probleem. en heb nog nooit azijn of een andere infectie gehad.

nu ben ik een beginner aan het helpen, deze heeft in een sapcentrifuge zijn fruit verwerkt, en laat het verder ook op de zelfde manier vergisten als mij. Zijn 60 liter vat zat 30 a 40 liter, dus wel wat ruimte boven zijn cider, maar dat heb ik ook wel eens, en heeft nog nooit tot problemen geleid. Nu heeft deze arme beginner 2 vaten met 30 liter azijn .  Tijdens het vergisten gaf hij al aan dat  er een schimmel laag op de cider lag???

Als gist hebben we killergist gebruikt, hij heeft het exact afgewogen, en ik gooi er altijd lekker veel in.

wel heeft hij de cider niet direct na de vergisting en het klaren afgestookt, maar ook dat doe ik nooit

Nou had hij ook twee volle 10 liter flessen binnen in huis laten vergisten, en de vaten in een koude schuur. de flessen zijn wel gelukt, de vaten dus niet.

 

wie heeft er een idee waar het aan ligt, is het de gist, het niet volledig vullen van de vaten.

Beide of een andere oorzaak kunnen de oorzaak zijn, maar  wat ik het meest vreemde vindt is dat ik het nog nooit heb gehad, en hij nu 2 vaten  

 

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mischien vat niet goed afgesloten als er fruitvliegjes bij komen krijg je azijn.gr. ?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kan het de temperatuur zijn? zover ik weet houd gist geheel niet van kou en werkt dan ook niet. (en het niet exact warm in NL)

Als de gist niet goed op gang komt kan hij niet alle overgebleven zuurstof verbruiken. dit laat in theorie ruimte over voor een andere schimmel die het beter doet op lagere temperaturen.   

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bram ik heb daar geen ervaring mee maar ik heb nu 300kg druiven staan wel bij de verwarming,als het te koud is werkt de gist niet,dus zorg ik dat het 22gr.word,dat zure weet ik dat ik het ook wel eens bij ander stokers in romenie heb meegemaakt maar toen was het warm,en veel vliegjes,dan word hij ook zuur.gr.?Chris.v

 

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik was vorig jaar in Zuid Duitsland bij een boer die zelf stookt (professioneel). Hij gooit de appel en perensmots in een paar kunstof kuubkisten (15 stuks). Gist erbij en stukje folie erover. Was beslist niet dicht of zo. Ik zag het toen het er al tien maanden stond, had ook al een winter overleeft. Scheppen ze zo in het stookvat en wordt prima Schnapps!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Waldstoker zo doe ik het ook heb nog een vaatje appels buiten staan met deksel op vanaf oct 2016 ga ik volgende week stoken,het heeft mij nooit problemen opgeleverd,is bij mij nooit zuur geworden,maar bij ander wel ,ik heb gelezen dat het van fruit vliegjes kan komen,ik heb daar vaten zien staan vol met die vliegjes,niets gebeurd,dus?,ik kan nog eens navragen 10 febr.komen een paar stokers uit Roemenie  op bezoek.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Breestook ik heb het mijn vrinden gevraagd zij weten de oorzaak ook niet het gebeurd hun ook wel eens,mij is het gelukkig nooit gebeurd terwijl ik het soms ook te koud heb staan ik gebruik wel altijd bakkersgist,en bij mij blijft het na uitgegist is soms maanden staan,als het niet echt azijn is maar zuur smaakt loop je de kans dat het nog goed komt,zeggen mijn vrinden,gr?Chris.V.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?