Het volgende recept heeft een week of 3 gestaan
12 liter appelsap
12 liter water
2,5 kilo suiker op het fornuis opgelost in een deel van het water
en een paar kilo appels
SG is 1062
PH is 4,2
Nu is de vergisting (naar mijn idee) gestopt, de vlam gaat uit boven de mash dus ik wil gaan stoken.
De SG meter geeft nu 1017 aan en het alc percentage is 12%.
Als ik op de verpakking van de gist kijk geeft deze aan dat hij tot 18% kan gaan.
Als iemand tips heeft hoor ik graag hoe ik in het vervolg kan zorgen dat het percentage hoger uit komt.
Je vlam gaat uit, dus gist hij waarschijnlijk nog, of je Co2 deken ligt nog bovenop natuurlijk. Maar als ik het zo hoor is het nog niet uitgegist. Een gist die 18% aankan zal dit.mensgel van appel en suiker gewoon drooog kunnen vergisten.
Als je sg 2 a 3 dagen gelijk is mag je er van uitgaan dat de gisting echt gestopt is.
Hoe kom je op die 12%?
Als ik t S.G. verschil gebruik kom ik op 6% uit.
Herstel: De vlam gaat NIET uit!!
Meters kun je niet gebruiken als er restsuikers aanwezig zijn. Alleen sg verschil voor en na kun je gebruiken om percentage te berekenen.
Het is ook wel een hele simpele beschrijving van een recept, het is niet zo dat je water, appelsap, suiker en een paar kilo appels in een emmer gooi en wat gist en er dan drank ontstaat. Helaas Hilly zo werkt dat niet 😆 Maar je heb in ieder geval je begin en eind SG gemeten en ook de ph. 👍
Dit is een oud topic, maar ik heb een vergelijkbare situatie, dus reageer ik hier ipv een nieuwe topic.
Ik heb appels vergist met dezelfde schnapps gist. Na het stoken heb ik een alcoholpercentage van 16% Dat had ik hoger verwacht. Dus ik ben benieuwd of en wat ik mogelijk fout gedaan heb. Ik heb wel wat ideeën, maar hoor graag de mening van jullie als experts.
Ik heb de appels geschild, in stukjes gesneden, gekookt en daarna tot moes gepureerd met water erbij. Uiteindelijk was het een soort dunnere appelmoes. Maar nog steeds redelijk dik waardoor ik de SG niet betrouwbaar kon meten. Ik had 4,5 liter (na ongeveer 40 appels had ik geen energie om nog meer te schillen en snijden) en heb het wat verdund tot iets minder dan 6. Bij de start zat de SG rond 1030/1040. Vergisting kwam goed op gang en werd na een paar dagen minder. In het topic over appels vergisten zag ik dat dat normaal is.
Heb het vat uiteindelijk 2,5 week laten staan. Toen was de vergisting nog niet volledig gestopt, maar ik moest weg voor een week, dus ben toch gaan stoken. SG op dat moment nog steeds niet te meten. Als ik de meter in de vloeistof liet zakken stopte hij bij ongeveer 1005, maar als ik hem onderdompelde en weer op liet komen stopte hij bij 995. In het eerste geval zou er 1035-1005=0,03*131,25=3,93% in zitten. En in het tweede geval 1035-995=0,04*131,25=5,25%. Allebei een stuk lager dan de 18% max.
Heb de stookwijn in 2 batches gestookt in mijn Airstill en heb uiteindelijk 400ml van 16%. In 6 liter van 5,25 % zou 300ml alcohol moeten zitten. In 400ml van 16% zit nog maar 64 ml. Dus ook daar lijkt iets niet te kloppen.
Kan de lage opbrengst in de stookwijn komen doordat ik het vergistingsvat niet volledig heb gevuld (6 liter in een vat van 10 liter)? Dat hierdoor een groot deel van de suikers aeroob is vergist tot energie en niet tot alcohol? Had het uitgemaakt als ik het had aangevuld tot 10 liter met water? Dan was de start SG wel een stuk lager geworden, lijkt mij.
Ik heb ook het vat een paar keer open gemaakt om te kijken hoe de vergisting liep, dat kon ik van de buitenkant niet zien. Er zit geen waterslot op mijn vergistingsvat maar een airlock. Daar heb ik af en toe met een elastiek een boterhamzakje overheen gedaan om te zien of er nog CO2 geproduceerd werd. De eerste keer stond het zakje al snel bol, later duurde dat langer. De eerste keer zat er een dikke schuimlaag op de vloeistof, de latere keren een wat dunnere. En het rook prima. Had ik het wellicht toch nog langer moeten laten staan?
De smaak is verder wel oke en ik heb nog een zak met appels staan, dus wil het graag nog een keer proberen. Dus elke feedback die jullie hebben is zeer welkom.
Oei, ik had m'n huiswerk niet goed gedaan. Heb nog een keer gekeken naar het SG overzicht en zie dat bij een start SG van 1030-1040 5,25% toch het maximum is.
Toch voelt het vreemd. Heb nu een suikerwash met 2 kg op 10 liter staan, dus een SG van 1077 en voor mijn gevoel was de appelpulp een stuk dikker.
Toch die tweede poging nog maar eens doen en dan minder water erbij 😀