Meldingen
Alles wissen

BRIX stookwijn


Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn perestookwijn is 3 weken geleden op champagnegist gezet en is vanaf nu nog erg langzaam aan het borrelen (1-2 keer/min). De start BRIX was 12 en nu is die 5. Zou die niet toch nog harder moeten gaan met deze BRIX? De omgevingstemperatuur is 18C. Ik kan hem nog verplaatsen naar een iets warmere kamer. Is dat en goed idee of moet ik gewoon geduldig zijn?

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Elke giststam reageert anders op een andere batch (stookwijn). Als je warmer zet , kan het sneller gaan, maar kan de smaak ook sneller beïnvloed worden. Ik persoonlijk zou rustig afwachten, en de natuur het laten regelen. Forceren kan altijd nog. Met 18°C zit je perfect tussen 15-20°C, dus dat wordt gewoon geduld x3

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hebt al een vergistingsgraad boven de 90%.

Ik weet niet hoever peren met champagnegist doorgaan (champagnegist pakt niet alle suikers) maar je vergisting loopt duidelijk wel naar het einde en is rustig aanhet uitbollen.

Zoals hierboven: rustig afwachten

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Geduld komt goed.stoken of vergisten gaat nooit volgens het boekje,soms duurt het twee weken en soms 3 of 4.ogen oren en verstand gebruiken,en geduld

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mick, welke site gebruik jij voor die berekening?

Geduld schijnt een schone deugd te zijn ... en als ik al deugden zou hebben is geduld er waarschijnlijk geen van 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Geduld krijg je als je een partner hebt.??

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Brix 5 geeft toch een SG van 1.0197 en niet zoals in jouw tabel 1.004? Toch volgens brewersfriends.com

Of sla ik hier de plank mis?

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik brouwhulp voor de brix correctie, heb ik al geinstalleerd voor bierbrouwen.

Brix 5 is alleen 1.0197 vóór de vergisting. Tijdens/na vergisting beinvloedt de alcohol de meting (anders zou je met een refractometer geen alcohol kunnen bepalen).

Dan moet je dus corrigeren. Er zijn verschillende sites die calculators hebben, ik heb zelf geen link opgeslagen (ik gebruik immers brouwhulp).

Op de site die jij gebruikt staat deze  https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/

Je moet de tweede op die pagina hebben, die komt uit op 1.003.

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de info.
Dat is dus waarschijnlijk ook een typische beginnersfout ?

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het hobbybrouwforum staat vol met vragen in de trant van "M'n SG blijft hangen bji 1.030", met hetzelfde antwoord: Als je met refractometer meet moet je corrigeren tijdens vergisting.

Je bent niet de eerste!

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat is theoretisch de laagste Brix en/of SG waarde?

Ik zou denken 0 Brix en 1.0000 SG maar is dat ook zo?

soms zie ik dat een SG onder de 1 komt maar dat is dan door de alcohol?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou denken 0 Brix en 1.0000 SG maar is dat ook zo?

Nee dat is niet zo......

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En een mengsel van alcohol en water komt dus onder 1....

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?