Mijn perestookwijn is 3 weken geleden op champagnegist gezet en is vanaf nu nog erg langzaam aan het borrelen (1-2 keer/min). De start BRIX was 12 en nu is die 5. Zou die niet toch nog harder moeten gaan met deze BRIX? De omgevingstemperatuur is 18C. Ik kan hem nog verplaatsen naar een iets warmere kamer. Is dat en goed idee of moet ik gewoon geduldig zijn?
Elke giststam reageert anders op een andere batch (stookwijn). Als je warmer zet , kan het sneller gaan, maar kan de smaak ook sneller beïnvloed worden. Ik persoonlijk zou rustig afwachten, en de natuur het laten regelen. Forceren kan altijd nog. Met 18°C zit je perfect tussen 15-20°C, dus dat wordt gewoon geduld x3
Je hebt al een vergistingsgraad boven de 90%.
Ik weet niet hoever peren met champagnegist doorgaan (champagnegist pakt niet alle suikers) maar je vergisting loopt duidelijk wel naar het einde en is rustig aanhet uitbollen.
Zoals hierboven: rustig afwachten
Geduld komt goed.stoken of vergisten gaat nooit volgens het boekje,soms duurt het twee weken en soms 3 of 4.ogen oren en verstand gebruiken,en geduld
Mick, welke site gebruik jij voor die berekening?
Geduld schijnt een schone deugd te zijn ... en als ik al deugden zou hebben is geduld er waarschijnlijk geen van 😉
Geduld krijg je als je een partner hebt.??
Brix 5 geeft toch een SG van 1.0197 en niet zoals in jouw tabel 1.004? Toch volgens brewersfriends.com
Of sla ik hier de plank mis?
Ik gebruik brouwhulp voor de brix correctie, heb ik al geinstalleerd voor bierbrouwen.
Brix 5 is alleen 1.0197 vóór de vergisting. Tijdens/na vergisting beinvloedt de alcohol de meting (anders zou je met een refractometer geen alcohol kunnen bepalen).
Dan moet je dus corrigeren. Er zijn verschillende sites die calculators hebben, ik heb zelf geen link opgeslagen (ik gebruik immers brouwhulp).
Op de site die jij gebruikt staat deze https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
Je moet de tweede op die pagina hebben, die komt uit op 1.003.
Bedankt voor de info.
Dat is dus waarschijnlijk ook een typische beginnersfout ?
Het hobbybrouwforum staat vol met vragen in de trant van "M'n SG blijft hangen bji 1.030", met hetzelfde antwoord: Als je met refractometer meet moet je corrigeren tijdens vergisting.
Je bent niet de eerste!
Wat is theoretisch de laagste Brix en/of SG waarde?
Ik zou denken 0 Brix en 1.0000 SG maar is dat ook zo?
soms zie ik dat een SG onder de 1 komt maar dat is dan door de alcohol?
Ik zou denken 0 Brix en 1.0000 SG maar is dat ook zo?
Nee dat is niet zo......
En een mengsel van alcohol en water komt dus onder 1....