Meldingen
Alles wissen

Distilling conditioner tijdens vergisten?


Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb het idee dat de distilling conditioner link werkt doordat deze de CO2 uit je wash verdrijft.

Klopt dat? Als dat zo is dan zou tijdens de vergisting de CO2 concentratie in je wash laag gehouden kunnen worden waardoor je vergisting soepeler loopt. CO2 remt de vergisting een beetje.

Bezinkt dit spul uiteindelijk? dan zou het bij bier met koudhoppen (dry-hop) kunnen voorkomen dat je bier het vat uitschuimt tijdens toevoegen van de hop.

Wie weet genoeg van de conditioner om mijn hersenspinsels te bevestigen of aan te geven dat het een waardeloos idee is?

 

Groet,

Mick

Beantwoorden
9 reacties
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Doet hetzelfde als een scheutje olijfolie of boter in je ketel tijden het stoken.

Het verdrijft dus geen CO2 uit je wash, maar zorgt dat er geen schuim ontstaat.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Uit de omschrijving:

"This releases carbon dioxide & stops foaming of unfermented sugars during distillation."

 

Maar bij het toevoegen heb ik nooit gezien dat het dan opeens ging bruisen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het breekt de oppervlaktespanning. Schuim is een verzameling bellen vloeistof met een gas erin. Wanneer de oppervlaktespanning wordt gebroken is schuimvorming niet meer mogelijk en de gassen kunnen dan eenvoudig ontsnappen.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok. In dat geval zou het dus niet helpen om tijdens fermentatie de CO2 te laten ontsnappen en blijft het rondzweven.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vermoed dat het niet helpt. Wanneer je tijdens het fermenteren van bier te veel CO2 zou laten ontsnappen dan heb je wellicht na het bottelen te weinig CO2. De conditioner blijft net als olie op het oppervlak en zinkt niet. 

Heb je te veel schuimvorming met koudhoppen? Zorg dat je het niet te koud (rechtstreeks uit de vriezer) toevoegt. Het temperatuurverschil veroorzaakt het (overmatig) schuimen. Je kunt ook overwegen om in kleinere hoeveelheden hop toe te voegen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook veel fruit voornamelijk druiven,die willen ook graag schuimen,met de tip vd slaolie is het probleem opgelost.werkt perfect.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In m'n bier heb ik liever geen slaolie...

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik vermoed dat het niet helpt. Wanneer je tijdens het fermenteren van bier te veel CO2 zou laten ontsnappen dan heb je wellicht na het bottelen te weinig CO2. De conditioner blijft net als olie op het oppervlak en zinkt niet. 

Heb je te veel schuimvorming met koudhoppen? Zorg dat je het niet te koud (rechtstreeks uit de vriezer) toevoegt. Het temperatuurverschil veroorzaakt het (overmatig) schuimen. Je kunt ook overwegen om in kleinere hoeveelheden hop toe te voegen.

Laten ontdooien helpt misschien. In kleine hoeveelheden: Ik heb niet het idee dat dat helpt. 1 pellet hop doet het al.

Normaal gesproken is het geen probleem maar bij m'n brett bier (komt in de buurt van een Orval) laat ik het bier een paar maanden met de brett in een tot de hals gevulde mandfles staan.

Dan komt er redelijk veel uitgeschuimd omdat de hop dan zo werkt als suiker in glas cola.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

co2 blijft alleen hangen als het in een bel aan oppervlakte blijft hangen hierbij kan bij teveel bellen een deken vormen van schuim dat i.d.d. fermentatie remmen kan . Door olie kunnen geen bellen gevormd worden , oppervlakte spanning verbreekt . eiwitten kunnen niet meer binden . Co2 stijgt altjjd meteen op en eruit bij een vrij opervalkte . Wil je dan sneller kunstmatig co2 verwijderen komen de gistcellen zelf in problemen en sterven af .
CO2 " bijsmaak " verdwijnt met de co2 .
Wil je toch CO2 " zuren" snel En veilig afbreken kun je eventueel wat kalk / schelpen / eierschaal of simpelweg stukje sepia aan het brouwsel toevoegen .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?