Meldingen
Alles wissen

geurtje

Pagina 1 / 2

Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag mijn stookwijn (8 kg suiker, 25 l water, pakje turbogist) gestookt. De stookwijn heeft 10 dagen gestaan. Deze heeft een licht zoete geur die doet denken aan alcoholstift/nagellakremover... Vermits mijn ketel geen 25 l aankan ongeveer 10 l in de ketel. Na 4 uur stoken: 200 ml in een potje met sterke geur en 70%, 1 liter minder geur maar toch nog waar te nemen 65%, 500 ml ook met geur 50%.

Zover ik lees zou ik bij deze stookwijn geen methanol mogen hebben. Alcohol is ook niet helemaal geurloos. Nu de vraag... als ik 96% alcohol koop in de winkel merk ik de geur niet. Moet ik me zorgen maken om mijn distilaat? Of is de geur niet abnormaal en onschadelijk?

Beantwoorden
24 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is ook geen methanol wat je ruikt maar butylacetaat. Suiker vergist niet helemaal schoon en daar worden wat bijproducten gevormd. Gewoon de voorloop weggooien.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

is uw stookwijn uit geklaard want na 10 dagen vind ik snel mijn stookwijn staat 3 tot 4 weken gisten en uitklaren

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok dank u, het is ook voornamelijk dat wat syntetisch ruikt, die eerste 200 ml

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik vermoed niet voldoende dan... ik zal het overige deel vd stookwijn nog wat laten staan/uitklaren en daarna afstoken. Bedankt alvast.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En inderdaad wat Erik zegt, goed laten klaren 😉

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar ik kan deze zooi wel gebruiken voor likeurtjes te maken toch? Uiteraard zonder die voorloop, ongeacht geurtje?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon verdunnen en nog een keer stoken maar dan de voorloop weggooien. Als je er nu likeurtjes van gaat maken blijft die nare geur/smaak aanwezig.

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ga ik doen, bedankt alvast.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

will

 je kan ook je drank eens filteren ik doe dat ook altijd een trechter met een paar lagen keukenrol(zonder parfum) en er door doen maakt je drank zachter en neemt scherpe geuren weg of ja zoal erik schrijft nogmaals stoken

gr erik (zitten veel eriken op dit forum)

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Koffiefilter ook geschikt vermoed ik?

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

10 dagen is echt te kort,tijd heelt de stookwijn. zoete geur,ik had het liever gehoord dat je het geproefd had. want dan weet je enkel of je mag stoken. wil je nu eens echt vroeg stoken omdat het moet. dan ga je er boven met je aansteker hier praat ik dan over gistings vaten van 200 liter. zelfs je waterslot kan dagen al stil liggen je aansteker verteld het wel. en je smaak.maar eens je op het goed recept zit van gist/gist voeding/suiker/water hoef je niet meer te proeven. hier staan alle vaten drie weken zeker te gisten. dan minimum een maand te klaren. en als het kan mogen ze nog een maand overleven.(maar dat haal ik voorlopig nog niet) ik weet het je bent pas begonnen en je wilt stoken. we waren allemaal zo,maar stoken is als ik nou eens tijd en zin in heb.je zou eigenlijk 10 emmers moeten staan hebben die aan het gisten zijn,aan het klaren,aan het overleven. en als je dan eens tijd hebt neem je de langst staande emmer om op te stoken.

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor je advies. Ik heb geproeft, echter... wat moest ik proeven, hahaha... Als dit je eerste stook is...is ook dat een grote vraag. Wat ik op internet vond was dat die stookwijn na 7 tot 10 dagen klaar was om te stoken. Van klaren werd niet gesproken. Ik laat de andere 10 liter die nog in het vaatje zit dan maar gerust tot in paar weken. Hopelijk de 2e stookbeurt zonder dit euvel.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

weet ik niet will ik doe altijd wat keukenrol meerdere lagen en er door kippen werkt echt is ook een tip van chrisv maar het haalt de olien en scherpte eruit en dat vind ik belangrijk alles wat bij mij in de fles gaat komt eerst door de keukenrol mss een proeven voor en na de keukenrol

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 13
Topic starter
(@will_cribs)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ga nu proberen

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?