Bij -voorlopig- gebrek aan buitenruimte om met gas te stoken, mijn 10(?) jaar oude airstill weer eens aangezet.
Ik heb er 3 liter moscatel wijn in gedaan. Na 56 min, kwam de eerste druppel eruit. Vervolgens heb ik 50ml opgevangen en weggegooid.
Hierna heb ik ong. elke 20 min, 100ml opgevangen en apart gezet.
Glas 1-2-3 en 4 zit 100ml elk in.
Glas 5, zit 150ml in.
en glas 6, weer 100ml.
Glas 5 gaf nog 20% alcohol aan en glas 6, gaf 18% aan. Hierna ben ik gestopt.
In totaal heb ik dus 650ml opgevangen, verdeeld over 6 glazen.
Meteen na het stoken, aan de glazen geroken, en toen viel me op, dat de overall geur, een extra zurige was, tov wat uit het pak kwam toen ik de airstill heb gevuld. Vooral glas 1, was heel erg scherp. De andere 5 glazen werden allemaal minder zurig.
Vandaag, (vanmorgen) na een nacht de potjes afgedekt met keukenpapier te hebben laten staan, aan het ruiken gegaan, en de echte scherpte was er vanaf, soms rook het best lekker. Maar veel beter dan "best lekker" kwam het niet. En dat waren alleen de eerste 2 glazen.
Glas 5, met de 150ml, was ronduit muf geworden en de smaak was zo erg dat ik nu, 7 uur later nog steeds een smerige smaak in mijn mond heb. (na vingertopje natgemaakt en geproefd te hebben)
Vraag: Is dit normaal? (bijvoorbeeld door de gebruikte wijn?) Of hoort er meer geur-/smaakloos destillaat uit te komen?
Vraag: Wat doe ik fout? En hoe kan ik dit verbeteren?
Het betreft de airstill zonder temperatuur instelling. Er zitten 2 knoppen op, 1 witte (geen idee wat die doet) En een potmeter knop, met min/ max. Thats it.
Ik heb alles op max gezet en gehouden trouwens. Van begin tot eind.
Ik hoop dat het verhaal een beetje duidelijk is.
@thekid wijn uit een pak is meestal niet van een dusdanige kwaliteit dat je er met destileren wat mee kan .
Zorg altijd voor een goede wijn .
Export wijnen zijn vaak als concetraat verscheept en op plaats van bestemming weer water toegevoegd en verpakt in pak of fles. Deze bevatten altijd ook stabilisator en concerverings middel .
Wanneer je op max gaat stoken kam het zijn dat de temperatuur te hoog os geweest en te veel ongewenste stoffen zijn meegekomen .
Waarschijnlijk ook te lang doorgestookt os te weinig voor en naloop weg gehaald
Dat is een interessante tip. Goede kwaliteit wijn. 😀 En vwb de temperatuur. Dat is ook al zon logische dat ik dat over het hoofd heb gezien. Thnx! 🙂
@thekid
De witte knop is de droogkook-beveiliging (Reset), potmeter is vermogensregeling.
Begin op vol vermogen; zodra de eerste druppels komen het vermogen terug draaien tot 1 drup per 2 á 3 seconden.Proost!
De reset. Klinkt logisch. Stom dat ik me dat niet bedacht had.. En ook de vermogensregeling, dat ik die niet terug heb geschroefd. Het klinkt achteraf allemaal logisch.. Thnx!
@thekid, je zou kunnen proberen om een paar keer zo'n stook te doen met de wijn. En dan bijna alle alcohol er uit stoken dan de opbrengst van deze bij elkaar doen en dit nog een keer stoken. Bij deze stook vang je de opbrengst op in potjes die je gaat beoordelen.
Dat staat voor de twee overige pakken die ik nog heb, op de planning. Thnx!
Vorige week zondag, heb ik zoals vermeld, de geurtest gedaan en de cuts die redelijk goed waren, toch bij elkaar gedaan. Deze afgesloten pot, heb ik een 5 dagen laten rusten. Gisteren nog eens geroken, en dat was al een stuk beter. Ik vermoed nog steeds dat het niet alles is, als ik de verhalen hier mag geloven, maar dat het beter was geworden dat beviel me wel. De smaak was iets zachter geworden en het echte scherpe wat me vorige week tegenviel leek eraf te zijn. Het muffe was ook wat minder.