Meldingen
Alles wissen

Eerste ervaring en een aantal vragen

Pagina 1 / 2

Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo allemaal,

Graag deel ik deze eerste ervaring mbt to het maken van mijn Suikerwash. Ik heb gebruik gemaakt van 8Kg suiker op 21 L water van 30 Graden. Ik heb de Turbo Yeast van Still Spirits gebruikt en de Turbo clear er aan toegevoegd.  Heeft niet lang geduurd voor dat de eerste bubbels hoorbaar waren. De volgende 2 dagen heeft het als een gek lopen bubbelen waarna het langzaam minder werd en na 4.5 dag stond het stil. 

Ik werk thuis en heb het vast naast me op het bureau staan (de geur gaat netjes naar buiten) dus ik heb het goed in de gaten kunnen houden.

SG was 0.990 en de vino meter gaf 23% aan. Heb het twee keer nagemeten (niet zeker of de meting voor of na klaren moet)

De volgende dag heb ik alles goed doorgeroerd (naar mijn mening ontgast) en de turbo clear deel A er aan toegevoegd. Wederom goed geroerd en een uurtje laten staan. Vervolgens voorzichtig deel B er aan toegevoegd en deze voorzichtig vermengd met het bovenste gedeelte van de suikerwash. Ik heb in beide gevallen de deksel vanhet vat er los opgelegd.

Na een paar uur gecontroleerd en ik zag hele kleine gegroepeerde belletjes aan de oppervlakte verschijnen die de volgende dag niet verdwenen zijn. 

Nu is het redelijk warm in het kantoor (24 graden) waardoor ik denk dat alles relatief snel is gegaan.

Ik vraag me aft of ik niet te vroeg ben geweest met het klaren en dat na het roeren het een en ander nog heeft na staan gisten.

Wat is nou het beste vervolg. 

  • Stookwijn overhevelen en nog een tijdje laten staan
  • In het vat laten zitten en gewoon laten staan
  • Buiten of binnen 
  • Doorroeren en nogmaals met turbo clear.

Moet het vat trouwens lucht dicht afgesloten worden tijden klaren?

Morgen komt de installatie en we hoopten eigenlijk om de boel

Met betrekking to het stoken is er een alternatief voor de conditioner die ik kan gebruiken? Heb ik eigenlijk wel conditioner nodig. Ik stook met een 30 Liter ketel waarin ik 25 liter stookwijn wil verstoken.

Hoor graag alle tips en welke mogelijke fouten ik heb gemaakt.

Ik zal alle bevindingen in dit onderwerp noteren. 

Alvast bedankt voor jullie hulp

 

Beantwoorden
28 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de Turbo Yeast van Still Spirits gebruikt en de Turbo clear er aan toegevoegd.  Heeft niet lang geduurd voor dat de eerste bubbels hoorbaar waren.

Hoi JayzeeNL, ik denk dat het hier fout gaat. Als je je gistton aanmaakt, beperk je dan tot water,suiker en gist. (Volg de aanwijzingen op je gistzakje). Turboclear bevat wijnsteenzuur(zorgt dus dat vergisting stil valt) KAN je toepassen (1x) maar dus pas als je ton uit gegist is. Hopelijk kan je hier wat mee.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sorry Nimrax.... foutje in mij verhaal. Ik heb water, suiker, gist en turbo carbon gebruikt.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor alle andere.... ik heb turbo yeast en turbo carbon gebruikt.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oww..gelukkig!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nu zijn er enorm veel suiker vergisting turbo topics, wie weet kan je daar eens rondneuzen.
Roeren is bijvoorbeeld niet handig. Erg? Nee, zo erg is het ook weer niet, alleen het is totaal onnodig en je frustreert/vertraagd je gisting.
Je roert het residu met dode gistcellen onnodig door je stookwijn. Kan daardoor besmetting oplopen door wilde gisten in de lucht. Eigenlijk werk je je turbogist dus een beetje tegen met roeren. Je krijgt de indruk van: zo, ik geef de boel even een flinke oppepper. Maar het omgekeerde gebeurd dan.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En bovendien duurt klaren dan weer langer.

Ik heb op dit moment in de fermenter op 4 graden 6 kg suiker op 30 liter water (is teveel maar dacht, ach waarom niet pas toch precies in de Granfather, deze is na 3 dagen glashelder geworden. Heb nog nooit zo'n schone stookwijn gezien. Lijkt wel gewoon water. 

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus eigenlijk wat je zegt is nadat het uitgegist is en voordat de Turbo Clear gebruikt wordt moet je niet door roeren. 

Ik heb de video gevolgd van still spirits en het maken van de suikerwash waarin men dat wel doet.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi man! Succes verhalen zijn ook wel weer eens leuk.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat is nou het beste vervolg. 
Stookwijn overhevelen en nog een tijdje laten staan In het vat laten zitten en gewoon laten staan Buiten of binnen  Doorroeren en nogmaals met turbo clear. Moet het vat trouwens lucht dicht afgesloten worden tijden klaren?

Overhevelen deed ik in 2012 ook. Heeft echter geen invloed op je eind distillaat dus niet nodig.  Dus lekker laten waar het is. Liefst binnen want dan werkt je gist optimaal.
Niet doorroeren en mocht je klaringsmiddel gebruiken, dan heel zachtjes roeren zodat je het residu niet raakt onderin je ton.
Ook tijdens klaren is luchtdicht het beste. Dus deksel er weer op.
Als je geen klaringsmiddel wil gebruiken , zet dan je ton buiten (koel) en wacht een week. Of iets langer, je ziet het vanzelf wel.   Dan heeft de vloeistof zichzelf geklaard.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt... ik heb het vat nu buiten neergezet....

Zondag gaan we het gewoon is stoken en kijken of alles werkt en wat eruit komt.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Buiten zetten is op dit moment ideaal.

Beantwoorden
Berichten: 1869
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik snap dat je zo snel mogelijk je nieuwe ketel wil uit proberen, maar geduld hebben is het moeilijkste van het stoken( maar het wel waard).Niet alleen bij het gisten, maar ook met klaren en het opsmaak maken. Als je gaat klaren moet als naar beneden, en de gassen gaan naar boven, dit los ik op door de gassen er uit te roeren en/of de vloeistof te koelen(het gisten stop en er komen dus geen nieuwe gassen bij) Buiten zetten is nu zeker ideaal. Een conditioner gebruik ik alleen als ik fruit stook( scheutje olijfolie kan ook). Het resultaat wat jij haal is al heel mooi. dat is mij nog niet gelukt(qua tijd en SG). Ik gebruik nu 6 kg suiker en 30 liter water. Dat geeft mij een beter resultaat en na het klaren blijft mijn gewenste 25 liter over. Ik zie graag je vervolg ervaring tegemoet.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klaren is om zoveel mogelijk zwevende deeltjes ( vervuiling te laten neerslaan en dan af hevelen om zo weinig mogelijk invloed door deze vervuiling op jou alcohol resultaat te hebben .
Wanneer door een of andere reden klaring niet gebeurt of word verstoort kun je ook het brouwsel overstorten door een stro filter waardoor de zwevende deeltjes daarin blijven hangen .
Nu is stro filter een ouderwetse maar goed werkende methode Maar diverse tuincentra en aquarium winkels verkopen filter watten .
Wanneer je dit materiaal in groot trechter doet en langzaam overgiet ben je voldoende van de vervuiling van zwevende deeltjes af .
(Er zijn " collega " stokers die 500 liter vaten via grote eheim aquarium filters overpompen en kraakheldere stookwijn hebben . )
voor die 25 liter gewoon Filter watten voor gebruik even spoelen en ketel erdoor overstorten . simpel en het werkt .

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je zegt kraakheldere stookwijn. Die heb ik nu dus ook dacht alleen dat niemand me zou geloven. Echt gewoon water. 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?