Ik ben aan het kijken om een extra vergistingsvat te kopen.
Momenteel het ik een vergistingsemmer die ik zelf in elkaar heb geknutseld en een vergistingsemmer van mijn brouwtoebehoren.
Nu zag ik dat er ook mandflessen zijn waar je in kan vergisten. Kan iemand vertellen wat het verschil is tussen een emmer en een mandfles en welke wanneer wordt?
#help
Eigenlijk geen.ik vergist in vaten van 100 en 200 litr.het bewaren van sterke drank maakt wel uit,daar kun je het beste glas voor gebruiken.gr Chris
Een plastic emmer is niet helemaal luchtdicht en kan daardoor ook zuurstof doorlaten. Ook neemt plastic makkelijker smaakjes en geurtjes op die je lastiger kwijtraakt. Bij langer gebruik gaat de kwaliteit van plastic achteruit.
Glas laat geen lucht/gassen door en neemt minder/geen smaakjes of geurtjes op. Glas is kwetsbaarder dan plastic.
Nog beter is een RVS vergistingsvat.
Bedankt! Even rondkijken voor RVS dan!
https://www.stookwinkel.nl/product/23-liter-rvs-vat-mangrove-jacks/
Is iets duurder maar je hebt er zoveel meer plezier van.
Ik gebruik het liefst een vat waar ik met mijn hand in kan, zodat ik hem goed schoon kan maken. Ik heb een paar flessen staan die ik door de drap of kool niet meer goed schoon krijg.
Dat is ook een goed punt RuMo, de opening. Een glazen mandfles wordt vaak gebruikt om bier dat van het gist af is gehaald te laten klaren of te cold crashen.
Bedankt! Even rondkijken voor RVS dan!
https://www.tasbrouwwinkel.nl/product-categorie/olijfolievaten-van-rvs-inox/
Er zijn hele mooie kunststof vaten voor caravans en boten te koop met grote en kleine spongaten ook waar draad in zit voor tapkraan .
Zijn niet echt goedkoop maar zeer duurzaam , goed reinig baar en afsluitend .
ook o ringen e.d. goed voor te krijgen .
Ook in deksels wel opening of iets waar een zwanenhalsje ( waterslotje ) in kan .
Samengevat:
- Plastic emmers goed maar geven ze smaak af (is dit veel?), op termijn minder duurzaam (slijten) maar zijn wel goed te reinigen.
- Mandflessen zijn goed, geven geen smaak af maar moeilijk te reinigen en breekbaar
- RVS heeft de voorkeur maar is duur
Dit is een juiste conclusie? Tegenwoordig is er zoveel aanbod dat het moeilijk kiezen is. Je kan uren zoeken naar een vat, dan nog eens zoeken naar een waterslot etc.
Ik ben erg te spreken over de Fermentasaurus, gemaakt van PET. Deze is conisch en heeft een gist collector. De opening is iets te klein voor mijn handen, maar gelukkig heeft mijn vrouw wel kleine handjes( nog een voordeel, alles wat zij vastpakt lijkt groter).
Ik gebruik mijn vaten al 14 jr.gaat gewoon een plastic zak over en deksel,heb nog plastic geproefd,zijn wel vaten voor levensmiddelen.
Ik gebruik de emmers uit de frituur waar mayonaise heeft in gezeten. Makkelijk uit wassen en makkelijk te dragen. De deksels zijn potdicht en in het midden heb ik een gat geboord voor het waterslot. Die gaan lang mee en kosten mij niks. De emmers zijn 10 liter (12 maar ik laat een beetje plaats over voor het schuim) en zijn zeer handig om in de alambiek te gieten.
- Plastic emmers goed maar geven ze smaak af (is dit veel?), op termijn minder duurzaam (slijten) maar zijn wel goed te reinigen.
De vraag was wat het verschil is. Of je voor plastic, glas of RVS kiest is aan jou. Iedereen heeft hier een ander idee over.
Je conclusie over plastic is niet juist. Plastic (als het voedselveiling is) geeft geen smaak af maar plastics nemen makkelijker smaken op en dan ruikt je vat naar wat je het laatst hebt vergist.
Plastic krast ook makkelijker en kan dan, indien niet goed gereinigd, een bron van infectie zijn.