Meldingen
Alles wissen

Eerste ervaring en een aantal vragen

Pagina 2 / 2

Berichten: 1869
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja hoor Lummel, soms nemen we je wel serieus. Maar mijn stookwijn is niet altijd kraakhelder, en soms ook wel.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In al die tijd heb ik het nog nooit meegemaakt RuMu. Maar ik heb het wel over 6 kilo op 30 liter.

Toevallig had ik nog een ton graan staan voor wodka die uitgegist is. En die heb ik ook in een fermenter gestopt en ik ben benieuwd hoe dat klaren gaat. Laat gewoon eens een weekje staan op 4 graden. Gewoon experimentje voor ik pils ga maken. En kan ik mooi mijn tap eens uitpakken.

Het blijft proberen maar toch heb ik steeds meer het gevoel dat ik het begin te snappen. Mooie hobby. En nog lekker ook. 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja lummel stookwijn kan i.d.d. helder wezen . (Wil niet zeggen dat het altijd ook gelijk goed En lekker is maar zeker mogelijk .)
Wanneer je uit een goed actieve "wilde " fruit vergisting een beker vloeistof haalt en deze in een ketel suiker molasse overbrengt is meestal de stookwijn ook helder.

Beantwoorden
Berichten: 1869
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Deze week heb ik een suiker, turbo plus kool vergisting geklaard. Na de vergisting in mijn conisch vat heb ik het van boven af overgeheveld en in een emmer gedaan, en daar een klarings middel bij gedaan. Deze in de koelkast gezet en na twee dagen weer overgeheveld. En toen 1 week in de koelkast gehouden tot ik tijd had om het te stoken. En ook ik was verbaast dat het zo helder was(had nog maar 20 liter van de 30 over). De stookwijn van fruit, graan of rijst is meestal minder helder. Hoe helderder hoe beter dacht ik. En ja, wat een mooi en leuke hobby hebben wij.

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En een tip, als je stookwijn koud crasht, zet deze dan verhoogd weg. Zodat je makkelijk kan afhevelen (naar een lager staand vat). Had ik ook graag willen weten alvorens ik 200 Liter vaten moest afhevelen...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

al is het helder kunnen er veel of juist meer zuren in aanwezig zijn . T zijn de zwevende deeltjes die troebel maken .
dat kunnen vaste stoffen als b.v. vezels zijn maar ook olieen , eiwitten , vetten en vetzuren , andere aanwezige zuren kunnen oplossen en bindingen veroorzaken ook als katalysator werken tussen stoffen waardoor delen neerslaan of juist meer oplossen in de vloeistoffen .
Dus helderheid is geen garantie van een goede stookwijn .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Net als yoghurt in koelkast kan bederven kunnen dode gistcellen ontbinden bij lage temperaturen . de aanwezigheid van alcohol zal ook deels vertragen maar is onvoldoende om te conserveren .
Vrieskou zal houdbaarheid zeker verlengen .
Ook al zet je de bederf stil er zijn altijd oxidatie processen die doorgaan .
Niet te lang wachten daarom met verwerken van stookwijn .
De frisheid gaat eraf !
Er is veel mogelijk te corrigeren maar ook correctie middelen laten residuen .
en het geeft extra werk .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

zet deze dan verhoogd weg

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat lijkt meer op de nieuwe batch rietsuikermelasse van Pino ?

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan gaat 'em werk hebben voor af te vullen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zeg Dumo kan Pino niet bij jou afvullen jij hebt toch ruimte zat en wellicht kan hij alleen al in België 1000 kilo kwijt. Ik zag al zoiets voorbijkomen. Hoeft hij alleen maar de brommert te pakken richting Vlaanderen. Met afvullen heeft hij ervaring genoeg.ik heb nog rum zat maar molassa vond ik echt heel leuk om te doen. 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk niet dat we hier voor de moment 1000 liter kwijt gaan geraken, ik denk als hij kan vol houden van alle jaren 1000 liter kwijt te geraken, het mooi gaat zijn.

we zullen deze zomer wel zien hoeveel hij er nodig heeft, ik kan wel nog meer bussen meebrengen.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren de stookwijn gestookt met de gemaakte installatie. 

Rond de 80 graden begon de eerste druppels eruit te komen en heb ik de koeling aangezet

Er is nog wel wat ruimte voor verbetering. Het is inderdaad moeilijk om de temperatuur stabiel te houden ondanks dat ik de mogelijkheid heb om de doorloopsnelheid van het koelwater redelijk te controleren.

Voorloop van iets meer dan 100ml weg gegooid en een monster genomen. % alcohol lag rond de 88 %. Dit bleef redelijk gelijk en de alcohol liep mooi

En ja we moeten er inderdaad bij blijven wat niet helemaal goed  ging in de ochtend waardoor er veel water is mee gekomen (tijdje de temp boven in kolom rond de 100 graden gehad). Monsters waren allemaal goed en bleef redelijk contant rond de 88%

Veel lekkage nog bij de deksel van de Hendi boiler. Dit moet ik nog zeker oplossen maar al met al geen slecht begin.

Nu wanneer ik aan het product ruik ik alcohol maar weet niet zeker of dat goed is. Ik neem aan dat zelfs neutrale alcohol een geur heeft. Het is geen vieze geur en de smaak is eigenlijk best zacht.

Om alles een beetje beter te controleren wil ik er een vermogensregelaar tussen zetten. Tevens wil ik kijken of er met een andere vulling (gebruik nu keramische rashi ringen) een hoger percentage te halen valt.

Zal in het begin nog zeker een paar keer proberen worden.

 

Beantwoorden
Berichten: 42
Topic starter
(@jayzeenl)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De installatie..... buis heeft buiten diameter van 64mm en binnenwerks is hij 60mm. Er zit boven een dubbel gedraaide spiraal in gemaakt van 8mm koperen buis. Totaal lengte spiraal is 25 cm.

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?